Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2011 10:16 - „Унищожителните” критики срещу мене в ДУМА-онлайн по повод рецензията ми за книгата на генерал Зикулов „Истината за кризата в българската левица и нейните корен
Автор: iliaganchev Категория: Забавление   
Прочетен: 653 Коментари: 2 Гласове:
0



 

„Унищожителните” критики срещу мене в ДУМА-онлайн по повод рецензията ми за книгата на генерал Зикулов „Истината за кризата в българската левица и нейните корени”

www.duma.bg/duma/node/9516

Изключително се радвам, че вчера, 12.01.2011 в. ДУМА (левият вестник) публикува моята рецензия за книгата на ген. Зикулов, която вече бях публикувал в блога си (За новоизлязлата книга на ген. Васил Зикулов „Истината за кризата в българската левица и нейните корени”  - http://iliaganchev.blog.bg/history/2011/01/05/za-novoizliazlata-kniga-na-gen-vasil-zikulov-istinata-za-kri.662189 ).

         Привеждам тук тези критики, тъй като зная, че читателите на ДУМА-онлайн не са чак толкова много, колкото участниците в други форуми, за съжаление. Наличието на толкова различни мнения е страхотно ценно за постигане на истината.

Първо, Коментарите и после, Моите смирени изводи:

01. Ветераните са си ветерани и заслужават уважение!

Изпратен от ламбен (анонимен!) на 11. Януари 2011 - 21:01.

Парвеню, преведено от френски означава да правиш нещо "още с идването си". Така, че ти, Ганчев, не можеш да критикуваш ветераните "още с идването си". Защото си парвеню. "Выскочка", казват за такива, като тебе, руснаците. Тоест, такъв, който "току-що се е пръкнал", да ти го преведа на български.

Е, между културните и възпитани хора в партията е прието такива, които току-що са дошли или вчера са се пръкнали, да не си позволяват да критикуват ветераните. Ама, няма никакво значение какво те са казали. Те са вече стари хора и единственото, което трябва да ги обкръжава, е само уважението. 

Защото те са вече много остарели, никога недей да забравяш това. И защото никак, ама никак, не е сигурно, че, ако бяхте връстници и бяхте се сблъскали в младите си години, те нямаше да те изядат заедно с парцалите още във въздуха. Аз, например, в конкретния случай между вас двамата никога не бих заложил за обратното. В никакъв случай.

Ето ти, впрочем, едно доказателство колко си незрял, за да критикуваш ветераните, което ти сам даваш в парвенюшкия си опит за рецензия. Има и други, но и едно е достатъчно. Ти си позволяваш да твърдиш следното:

- "Младежта ... е творецът на всичко прогресивно ..."

Чак пък на всичко, ли? Не, разбира се - това, което казваш, драги, е една огромна глупост. И понеже цитираш Роза Люксембург и знаеш немски език, аз ще ти посоча за пример Гьоте. На колко години е бил той, когато е написал "Фауст"? Вземи да научиш. Най-великото произведение на немската литература и ненадминат световен връх. Защото от това, което ще научиш, ще разбереш, че онова от по-горе, което казваш за младежта, не е вярно. Като всички парвенюшки крайности, то просто е една голяма глупост. А човек, който си позволява да говори незрели глупости, не може да критикува ветераните. Каквото и да казват те.

Да не говорим, че - както вече посочих още в началото - ти си парвеню. Дори само това е достатъчно.  

 

02. Ген.Васил Зикулов е прав не само защото е ветеран.

Изпратен от dobydes (анонимен!) на 11. Януари 2011 - 23:46.

Откъде наистина този Ганчев е взел правомощия да говори от името на "всеки разсъждаващ човек"? Той никак не изглежда особено разсъждаващ в критиките си. Точно неговите изводи са "неверни и неподкрепени с факти и повърхностни". А интерпретацията му кой строй как бил рухнал и кой бил с по-голяма жизненост и ефективност, са просто блудкава боза, обслужваща-той си знае кого.И не е верно, че няма никакво значение какво е казал Зикулов, понеже бил вече остарял. Той е казал много верни, но неудобни за сегашната върхушка на БСП неща.И сигурно защото го боли, че това е неговата партия, а тя всъщност отдавна не е. И това не може да бъде прикрито с безпочвени критики на книгата му. Не прави чест на в. Дума, че е предоставил трибуна за тези ренегатски клишета.

 

03. Кризата в българската левица и нейните корени

Изпратен от izgrev_ivan (Иван Маринов) на 12. Януари 2011 - 8:14.

Темата е много важна, тя е много сложна, а да се достигне до корените и е много трудно, от който и да е отделно взет автор. Чест прави на ген. Зикулов, че не се отказва да даде свой принос в изясняването на някои аспекти от тази криза и се опитва да открие корените й. Той има доста точни попадения, но за съжаление  не е достигнал до корените на кризата, защото по силата на своята верност и обич към " Столетницата " не допуска критика на нейни основни принципи, като например демократическия централизъм и идейните основи на БКП.

Не са прави нито Ганчев, нито Ламбен в критиките си и обидите, които си нанасят по повод на похвалния опит за изясняване на сакрален въпрос за БСП от ген. Зикулов. Те по никакъв начин не са допринесли за изясняването на въпроса, а напротив полагат усилия да спрат опитите  в това направление, а следоватено тази криза да продължи да съществува и да се задълбочава и в края на краищата да ликвидира не само БСП,  но и левицата като цяло.

Едно е ясно, че е необходима дискусия за кризата в левицата и в най-голямата и организирана сила в нея - БСП. Това обаче не се допуска от сегашното й ръководство по ред причини и главната от тях е, че те са наследници и носители на идеите на ликвидаторите на БКП, на социалистическата идеология на Маркс, Енгелс и Ленин и подмяната им с неопределената и обслужваща катитализма във всичките му проявления социалдемокрация.

Нарочно не се впускам в дебрите на проблематиката на кризата в левицата, защото не е възможно да се разглежда по такъв начин.  Важното е, че левите хора в страната виждат нуждата от обединение, за да се противопостави левицата на настъпващия фашизъм, но тази насъщна потребност  се отхвърля от  ръководството на БСП, защото то не иска социализъм, а да вегетира около капитализма и да получава трохи от трапезата му, или по някоя и друга хапка във вид на депутати в НС и т.н.

Ivan Marinov

 

04. Ще се намерят ли съпротивителни сили срещу подмяната

Изпратен от dobydes  (анонимен!) на 12. Януари 2011 - 10:57.

Най-после едно човешко изказване-на Иван Маринов.

 

МОИТЕ смирени ИЗВОДИ:

1. Аз съм, за разлика от „културните и възпитани хора”, „току-що пръкнал се, незрял парвеню”, а „ветераните си са ветерани и заслужават уважение”, защото „никак, ама никак, не е сигурно, че, ако бяхте връстници и бяхте се сблъскали в младите си години, те нямаше да те изядат заедно с парцалите още във въздуха.” Както е казал критикуващия за мене: „"Выскочка", казват за такива, като тебе, руснаците!

Благодаря ти – много обичам русския и только-что научил новое слово!

2. Сгрешил съм, като съм казал „Младежта ... е творецът на всичко прогресивно ...", защото „за пример Гьоте. На колко години е бил той, когато е написал "Фауст"? Вземи да научиш.” > Zu Befehl, Genosse Oberst!(Слушам, другарю полковник!) Само че, Радой Ралин казваше: НЯМАШ ЛИ УМ НА МЛАДИЦА, НЕ ГО ТЪРСИ В БЯЛА ГЛАВИЦА!

Оставяме Радой Ралин и анонимника и се спираме накратко на другаря Йохан Волфганг Фон Гьоте (благородник!):

·        1974 (25-годишен) – възприема идеите на движението „Бурни устреми” и написва одата „ПРОМЕТЕЙ”;

·        Също тогава – написва първоначалния вариант на Фауст („Прафауст”);

·        Също тогава (1971-1973) – първата историческа драма „Гьоц фон Берлихинген”;

·        1774 – „Страданията на младия Вертер”

Точно ранното творчество на Гьоте вдъхновява следващото поколение немски поети! Анадънму? (Verstehen Sie?)

3. Моите интерпретации „кой строй как бил рухнал и кой бил с по-голяма жизненост и ефективност, са просто блудкава боза, обслужваща-той си знае кого.”

4. „Не прави чест на в. Дума, че е предоставил трибуна за тези ренегатски клишета.”

5. (ОСНОВЕН ИЗВОД) Написаното от двамата смели анонимници е блестящо свидетелство за корените на кризата в 20-летницата БСП!!!




Гласувай:
0



1. анонимен - vQOkJAEtobkqmSOpsaa
25.05.2011 16:38
IJWTS wow! Why can't I think of thnigs like that?
цитирай
2. анонимен - SNdPJkoCqdZcmUEj
25.05.2011 20:55
Home run! Great slgguing with that answer!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5338387
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930