Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2012 15:18 - Грег Смит за безчестието и алчността на финансовите пазари
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 1311 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2012 15:56


Грег Смит  за безчестието и алчността на финансовите пазари

В статията си „Why I Am Leaving Goldman Sachs” („Защо напускам Голдман Сакс”), публиквана в рубрика МЕНИЯ на „Ню Йорк Таймс”, 14.03.2012, Грег Смит казва интересни неща:

http://www.nytimes.com/2012/03/14/opinion/why-i-am-leaving-goldman-sachs.html?_r=1&pagewanted=all

         Грег Смит беше изпълнителен директор и ръководител на финансовите инструменти в Европа, Близкия изток и Азия. Той консултираше два от най-големите Хедж-фондове в света, пет от най-крупните мениджъри на активи в САЩ и три от най-големите държавни фондове в Близкия изток и Азия. Неговите клиенти имат активи на обща стойност над един трилион долара.

Смит посочва моментите, когато той в Южна Африка е получавал пълна стипендия за Стандфордския университет в Калифорния, достигал е националните финали за стипендии „Rodes” и е получил бронзов медал за тенис на маса по време на Макабианските игри печелейки „еврейската олимпиада”, като изпълнениете с най-голяма гордост в живота му. Всички тези успехи той казва, че е постигнал с упорит труд, а не чрез измами и комбинации.

         Когато Смит започнал работа при „Голдман Сакс”, по думите му там заварил култура в работата в екип, почтеност и дейност в служба на клиента. Днес климатът бил така „токсичен и разрушителен, какъвто не го е преживял никога преди това”.

         Сътрудниците коравосърдечно щели да разказват, как те надхитрябват клиентите си. През полседните години той чул пет изпълнителни директори да говорят за своите клиенти като „кукли”. „Не съм осведомен за незаконно поведение, но служители нарушават граници и омотават клиенти в сложни и печеливши продукти, даже и когато би имало и по-лесни пътища да се служи по-добре на интересите на клиента. Абсолютно и то всеки ден.”

         Най-простите начини да се израстне в компанията били: а) да се подмамят клиентите с продукти, които самият „Голдман” притежава, които обаче са твърде рискови или твърде малко могат да бъдат считани за печеливши; б) „ловуване на слонове”, т.е. да бъдат убедени клиентите да действат по начина, който носи най-голяма печалба за „Голдман”. Смит казва: „Наричат ме старомоден, но аз не обичам да продавам на клиента си продукт, който е погрешният за него”; в) да се търгува с неликвидни продукти с 3-буквени съкращения“ (CDO, CDS

Грег Смит завършва статията си с призив към надзорния съвет, да отстрани морално банкрутиралите хора, тъй като без клиенти компанията не би могла да продължи да печели пари в дългосрочен план. Тя даже не би могла да съществува.

         Можем да вярваме на всяка дума на г-н Грег Смит. Той е работил правилно. Но надзорният съвет нищо няма да предприеме. Почтените финансови специалисти на Запад не виждат никаква промяна в културата на безчестност и алчност на финансовите пазари. А политиката твърдо е хваната в ръцете на „Голдман Сакс” и Компания:

Много от финансовите министри на САЩ са били на служба при „Голдман Сакс”.

Марио Драги, новият президент на Европейската централна банка също е бил в „Голдман Сакс”.

Проф. Отмар Исинг след като приключи работата си като главен икономист, бе нает в ЕЦБ, а после стана ръководител на Комисията за реформа на финансовите пазари при федералното германско правителство.

Гръцкият ПЕС-овец, бившият премиер Папандреу също беше свързан с тесни връзки с „Голдам”.

         Ние, обикновените граждани и даже бизнесмените, сме оставени сами на себе си. Финансовата олигархия е силна както никога досега.

Би било щастие човек да попадне поне на един почтен бизнес-партньор или консултант ...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5337985
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930