Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2016 13:54 - Последната игра на финансовата система
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1361 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.10.2016 14:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Последната игра на финансовата система

(немските финансови анализатори разсъждават)

金融体系的最后一场比赛 (德国金融分析师想)

            Все по-често финансистите си задават въпроса, какъв ще е сценарият за приближаващия край на сегашната финансова система и какво ще се случва в близко бъдеще.

            Счита се, че това едва ли ще е само един сценарий, а ще възникнат много и съществено различаващи се един от друг сценарии.

В крайна сметка ще се стигне до обезценяване на парични вземания, евентуално в съчетание с други финансови тежести за социалната група, която няма особено активно лоби и живее от останалата част на обществото, т.е. в бързото или постепенно обедняване на средния слой. (под „парични вземания“ се имат предвид финансовите претенции при задлъжнялост – заемни и ипотечни искове, стокови доставки и т.н.)

            Тъй като това няма да бъдат справедливи актове, то няма и как да има определен сценарий. Всичко е възможно. По този въпрос Willem Middelkoop пише през септември 2015 г. в своята книга „Големият нов старт: Войните за злато и бъдещето на глобалната финансова система“ (има се предвид голямото рестартиране на паричната система), която моментално беше изчерпана в Германия, следното:

„Повечето хора разглеждат нашата финансова система като бинарна система с 2 опции: тя или ще функционира (1), или ще рухне (2). Удобно им е да забравят, че това е една високо гъвкава система, която може да бъде променяна по всевъзможни начини. И тъй като сегашната система е конструирана от хора и не следва никакви „природни закони“, може да последва всяка желана промяна.“

            За Япония например швейцарското икономическо списание „Финанси и икономика“ описа на 29.07.2016 г. следната крайна игра: Японската нациоанлна банка би закупила тогава масирано японски държавни дългове, за да предотврати банкрута на Япония. Йената и японският държавен дълг ще са в колапс. Индексът НИКЕЙ 225 (日経225) нараства масирано в японска валута, но губи в чуждестранна валута.

            Има обаче и индикации, как се позиционират отделни играчи. В частност е вероятно, акции и фирмени дялове даже и в крайната игра да имат силно политическо лоби и да се запазят в добра форма, тъй като те се намират в ръцете на свръхбогатиите, фамилни офиси, държавни фондове и пенсионни каси.

            В САЩ пенсионните фондове и без друго са със силна акционна тежест.

            Японското правителство даде указания на пенсионните системи да повишат силно акционната си квота.

            В Швейцария се дискутира по един държавен фонд, който влага в акции, които са примерно в Норвегия, Сингапур и Китай. Всъщност подходът би трябвало да се счита за правилен – защо пък SNB (Швейцарската нацинална банка) да купува еврооблигации?

            Голяма част от немското средно съсловие се намира в ръцете на международни инвеститори на капитал, които се рефинансират през кредитния пазар като Private-Equity-компании (дружества с извънборсов собствен капитал).

            Две трети от акциите на концерните в рамките на немския индекс DAX са в чуждестранни ръце.

            Следователно „загубата на стойност“ (обедняването) може да се случва преди всичко за парични имущества и пенсии, както и за други видове имущества на средния социален слой, да кажем недвижими имоти. Нарастващите нормативни изисквания правят по-малките наемни обекти все по-нерантабилни, така че и тук се създават все все повече по-големи фирми и концерни, този класически вид капиталовложение на средния слой също е на разположение само при по-лоши условия.

Разбира се инвеститорите могат да залагат на това, с евентуално наличната ликвидност още веднъж да купят евтини акции по време на крайната игра. Дефлационният експерт и независим стратег Ръсел Нейпиър например залага на това. Въпреки това човек не бива да бъде прекалено сигурен в такава кауза: тежестта на дълга в света е толкова висока, че финалът може да настъпи твърде бързо. И при крайната игра инвеститорите би трябвало да бъдат ликвидни.

            Дори и когато в даден момент и при най-малка несигурност се наблюдават огромни загуби, трябва да се държим за качествено високостойностни фирми, които фундаментално са стъпали здраво. Тогава за вложителя и рискът е много малък, примерно до 10 % - същевременно, например, потенциалът на акцията отива към 20 до 30 %. По такъв начин борсовият играч може да „спечели“ и при наглед сложна ситуация с някой, който пропада.

            Така че за спасяващия се отделен човек е важно да се подготви разумнио за финалната игра, когато ще има много правни нарушения и несправедливости и за която не е написан всесилен сценарий.

 

ПОСЛЕСЛОВ:

Книгата на Willem Middelkoop е публикувана на следните езици:

Холандски, немски, китайски, португалски, арабски, полски и виетнамски.

Вилем Middelkoop (Женева на 21 август 1962 г.) е холандски писател, фотограф, предприемач и бивш стипендия коментатор на RTL Z.

            Вилем Миделкоп е роден в Швейцария  (холандски родители).

Завършил Висшия институт за шивашката промишленост в Амстердам.

1980 - 2000 г. – репортер,

1998 - 2000 г. – главен редактор на „Het Parool“.

1990-те – инвестира в недвижими имоти и пише публикации в областта на икономиката  и финансовите пазари.

Aктивно проучва предполагаеми тайни на финансовата система.

Изразява песимисъм за оцеляването на американския долар като световна резервна валута, а също негативно се отнася към инвестиране във финансови институции. Миделкоп препоръчва инвестиране в злато и сребро, петрол и други стоки.

Септември 2007 г.  – книгата „Когато доларът пада“ (Als de dollar valt), в която предупреждава за катастрофата на долара, а оттам и на световната финансова система, с всичките  последствия. (преведена на италиански през 2009)

юни 2008 г.  „Перманентната петролна криза“ (De permanente oliecrisis), в която прогнозира пик за глобалното производство на петрол около 2015 г.

2009 г. -  „Оцеляването от кредитната криза“ (Overleef de kredietcrisis).

2012 г. – „Златото и тайната на парите“ (Goud en het geheim van geld).

2014 г. - издава първата си англоезична книга – „The Big Reset“ (Големият рестарт), която включва предсказанието, че ще настъпи драстична реформа на световната парична система до 2020 г.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5337335
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930