Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2016 00:31 - Отношенията между Китай, Русия и САЩ наподобяват неравностранен триъгълник
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1200 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 22.12.2016 17:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Отношенията между  Китай,  Русия  и  САЩ наподобяват неравностранен триъгълник
中国,俄罗斯和美国的关系类似于非正三角形
Die Beziehungen zwischen China, Russland und den Vereinigten Staaten дhneln einem nichtgleichseitigen Dreieck

На фона на сложните отношения между Русия, САЩ и Европа, близките връзки между Китай и Русия отново привлякоха вниманието на обществеността. Западните учени и средствата за масова информация  са се хвърлили в търсене на отговора на един въпрос:  Що за партньорски отношения са възникнали между Китай и Русия? Могат ли те да се превърнат в алианс?

След развитието на икономическото и военно сътрудничество между Китай и Русия, китайско-руските политически отношения също постоянно се задълбочават, но двете страни имат собствени опасения във връзка с външната политика. Европа представлява традиционно приоритет на дипломатическото направление за Русия, докато Китай е съсредоточен повече към Азия. Дипломатическите стилове на двете страни също се различават: Русия има по-обширен опит в международните въпроси, отличава се с мощна дипломатическа инициативност; Китай, обратно, обикновено заема умерена позиция и проявява предпазливост.

От доста години китайско-руските отношения бележат значителен прогрес, обаче останаха и някои противоречия: Подемът на Китай доведе до това, че някои руснаци не се чувстват в безопасност. Тези хора изпитват дискомфорт поради променилия се баланс на силите между Китай и Русия. Старата „теория за китайската заплаха“ както и преди съществува в някаква степен в Русия. И все пак, тези разногласия не са достатъчни, за да се потвърдят догадките на Запада за постепенно отдалечаване в китайско-руските отношения.

През последните две години на Запад от време на време се раздават коментари за това, че отношенията между Китай и Русия могат да се влошат на фона на влошаване на отношенията между Русия, САЩ и Евросъюза заради Украйна и кризата в Сирия. Обаче, въпреки разногласия,  Китай и Русия насочват своите усилия върху укрепване и развитие на двустранните отношения, а за собствената сигурност и потребности в развитието страните трябва да си сътрудничат.

Тъй като отношенията между Китай, Русия и САЩ са взаимосвързани, за разбиране на китайско-руските отношения е необходимо да се обърне внимание и на ситуацията в отношенията между Китай и САЩ. В сравнение с китайско-руските отношения, между Китай и САЩ е разгърнато по-широко сътрудничество, обаче китайско-американските отношения са и по-объркани. Общият икономически обем на Китай и САЩ представлява една трета от цялата световна икономика. През 2014 г. Обемът на двустранната търговия между тях достигна повече от 555 млрд долара, двустранните инвестиции надвишиха 120 млрд долара. Преди 37 години, в навечерието на установяване на дипломатически отношения между двете страни, никой не беше очаквал, че между тези страни ще се развият толкова силни двустранни отношения.

Естественно, между Китай и САЩ както и преди се запазват разногласията по въпроса за Южно-Китайско море, за Тайван, за правата на човека, по икономически и търговски въпроси и т.н.

Китай е крайно обезпокоен от плановете на САЩ за създаване на военен съюз в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР), особено след обявяването на американската стратегия за „пренасяне в Азия“. Някои съюзници на САЩ в Азия с цел укрепване на своята позиция в териториалните и морски спорове с Китай, призовават САЩ да стоят на своята платформа, да правят всичко необходимо, щото САЩ да могат да вземат участие в споровете с Китай. Това е много опасно и напомня блоковата политика от времето на студената война.

Някои учени от Китай и други страни предлагат, ако САЩ продължат да настояват за налагане на блоковата политика в региона,  Китай и Русия да се обединят, за да реагират. Обаче китайските стратези в никакъв случай не поддържат такава гледна точка. КИТАЙ НЕ УЧАСТВА В ПОЛИТИКА НА БЛОКОВЕ И АЛИАНСИ И НЯМА СЪОТВЕТНАТА ПОЛИТИЧЕСКА НАГЛАСА. Русия също не изразява подобно желание. Китай и Русия считат, че трябва да се придържат към отношения на стратегическо партньорство, а не към принципа на съюзничество.

За двете страни е важно да се движат по направление на изграждането на  м е ж д у д ъ р ж а в н и   о т н о ш е н и я   от   н о в   т и п , да продължат диалога и сътрудничеството и съвместно да разрешават разногласията помежду си.

ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ КИТАЙ, РУСИЯ И САЩ НАПОДОБЯВАТ НЕРАВНОСТРАНЕН ТРИЪГЪЛНИК

Сегашните отношения между трите страни приличат на неравностранен триъгълник, в който най-голямото разстояние е между Вашингтон и Москва. В отношенията между трите държави китайско-руските отношения са забележимо по-активни и по-стабилни, докато в китайско-американските  отношения постоянно настъпват ту възходи, ту падения, а отношенията между Русия и САЩ остават крайно напрегнати, тъй като понастоящем Русия страда от твърдите санкции от страна на САЩ. Освен това И КИТАЙ, КАКТО И РУСИЯ, НЕ МОЖЕ ДА ПРИЕМЕ ТОВА, ЧЕ САЩ ПРИ ВСЕКИ УДОБЕН СЛУЧАЙ ПРИЛАГА ВОЕННА СИЛА, ЗАДУШАВА ДРУГИТЕ СТРАНИ ЧРЕЗ САНКЦИИ И ИЗПОЛЗВА ДВОЙНО СТАНДАРТИ ВЪВ ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА.

В очите на САЩ и техните съюзници сближаването на Китай и Русия може да се разглежда като съюзничество, а след това то да бъде  възприемано като вероятност за срив или предизвикателство към световния ред, установен от САЩ.

ОБАЧЕ ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА КИТАЙ, тристранните отношения не трябва да означават участие на едната страна заедно с другата в „голямата игра“  срещу третата страна. Благоприятното развитие на китайско-руските  отношения не е насочено против САЩ и не оказва върху тях никакво влияние. По същия начин, разширяването на сътрудничеството между Китай и САЩ не засяга Русия и не оказва влияние върху напрегнатите руско-американски отношения.

В заключение: КИТАЙ НЕ ВЪЗНАМЕРЯВА ДА СЪЗДАВА АЛИАНСИ НА ПОЛИТИЧЕСКА ОСНОВА И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРИНУДЕН КЪМ ВЛИЗАНЕ В СЪЮЗИ!!!

 



Тагове:   Китай,   САЩ,   Русия,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5339245
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930