Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2012 15:23 - АКТУАЛНАТА ИКОНОМИЧЕСКА ПРОГРАМА НА СИРИЗА ЗА 2012
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1398 Коментари: 0 Гласове:
1



АКТУАЛНАТА ИКОНОМИЧЕСКА ПРОГРАМА НА СИРИЗА ЗА 2012

(публикувана на 13.05.2012 и представена от ръководителя на СИРИЗА, Алексис Ципрас, в Париж и Берлин)

22.05.2012

Лидерът на лявата коалиция в Гърция Алексис Ципрас започна кратката си европейска обиколка с Франция, където по време на пресконференция обясни, че противопоставянето му на рестриктивните планове е в интерес на всички европейци.

По време на посещението си в Париж Ципрас се срещна с лидера на Автентичната френска левица Жан-Люк Меланшон, който спечели 11% на президентските избори. Подобни срещи гръцкият политик повежда днес и в Германия, където се очаква да продължи критиките си към международния „спасителен” план.

Европейски експеримент е да нанасяте на една страна неолиберален политически удар, който ще доведе до безпрецедентна хуманитарна криза. Днес сме в Париж, а утре ще бъдем в Германия, за да обясним на европейските граждани, че не сме против тях. Нямаме различия за изглаждане. В Гърция се борим от името на германците, французите и целия европейски народ”, заяви Ципрас в Париж.

„Банкерите и капиталистите в ЕС обединиха сили срещу Гърция. Искат да разрушат Гърция, за да могат да атакуват и Европа”, посочи още гръцкият политик.

 

СИРИЗА ясно се противопоставя на плана за строги икономии, и подкрепя редица национализации.

Икономически мерки:

1. Отказ на плана за строги икономии.

2. Масово наемане на персонал в здравеопазването, образованието и социалните услуги. Незабавни програми за създаване на 100,000 нови работни места (болници, училища, организации, свързани със социалната политика).

3. Повишени обезщетения при съкращения, специални мерки за дългосрочно безработните, или безработни над 50 години.

4. Минимална работна заплата, приведена към средното ниво на страните от ЕС, 1300 евро на месец.

5. Увеличаване на пенсиите.

6. Назад към публичния характер на собствеността на всички комунални услуги и на всички организации в областта на енергетика, телекомуникации, водни ресурси, транспорт, инфраструктура (пристанища, летища, яхтени пристанища, пътища, туристически съоръжения и др.); прозрачност и публична система за контрол и изпълнение на големи проекти и земеделската политика.

7. Предвижда се, национализацията да засяга не само характера на собствеността, но също така и промяна на структурата на публичните дружества с участието на работниците и служителите във вземането на решения и социален контрол, така че компаниите да не са в служба на капиталистическо натрупване, а на социалните нужди.

8. Формиране на структура за държавна намеса в банковата система, за укрепване на Националната банка, Земеделската банка и Пощенската банка, които преминават под обществен контрол и в публична собственост. Чрез тези мерки – към нова кредитна политика, която насърчава растежа, подкрепя малките и средни предприятия, микропредприятията и икономиката в селските райони, секторните политики, насърчава и укрепва по-бедните сектори.

9. Национализация на всяка банка, която не е в състояние да изпълни задълженията си и да служи на вложителите, и която се нуждае от подкрепата на държавата.

10. Отказ от приватизацията на Olympic Airways, OTE (Гръцкия филиал на френския Телеком), либерализацията на железниците, пристанищата на Пирея и Солун и за развитие на тези пристанища, както и на Higoumenitsa.



Тагове:   левица-гърция,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5337404
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930