Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2023 22:13 - Die neue Weltschwangerschaft mit Geburt „Die zweite antiamerikanische Front“
Автор: iliaganchev Категория: История   
Прочетен: 214 Коментари: 0 Гласове:
0



Новата световна бременност с рожба Вторият антиамерикански фронт

Die neue Weltschwangerschaft mit Geburt „Die zweite antiamerikanische Front“

(оста „Вашингтон-Лондон-Париж-Берлин-София-...“ срещу Москва-Пекин-Делхи-Иран-Сърбия-...)

26.01.2023, Varna

Слушайки купените теле- и интернет-огнища по широкия свят, хората досега пропускаха факта, че освен Русия САЩ имат още един сериозен съперник, който по някои показатели е даже по-сериозен от Мечока, който се движи бодро между Полша и Владивосток. Напоследък като че ли беше изчезнало от новините обстоятелството, че с цел сдържането на Китай северните американци бяха създали не много отдавна едно „Антикитайско тихоокеанско НАТО“ – алианса AUKUS.

            Затаилият се „Дракон“ с интерес наблюдава започващата схватка. Китайците не се поддадоха на емоции след визитата на Нанси Пелоси в Тайван и очакват да видят, кога САЩ ще изразходват своите оръженийни запаси в конфликта на другия край на Източното полукълбо. Да се произвежда ново оръжие – това ще отнеме години и ще открие за Китайската народна република нови възможности. Пекин наблюдава и действията на ОПЕК.

            Намаляването на добива стана неприятен сюрприз за Байдън и го принуди и по-нататък да изразходва стратегическите резерви. А подобни резерви са се създавали в САЩ не само в случай на криза в икономиката. Нефтените запаси са необходими също така и за случай на война. САЩ изразходваха почти половината от запасите си. Заедно с изчерпаните запаси на оръжие това дава стратегическо предимство на Китай. Но и борбата против Русия силно удари по икономиката на САЩ и техните съюзници.

            Защо им трябва на алианса AUKUS и Британия?

            Да не забравяме, че в AUKUS влязоха както самите САЩ, така и Британия и Австралия. За Австралия е ясно защо – тя се намира не много далече от Китай и е удобна като част от плана за сдържане.

            САЩ неотдавна сключиха с Австралия контракт са строителството на атомни подводни лодки, Но защо все пак САЩ извикаха Британия в този алианс? Все пак къде е Британия, а къде е Китай? Това са два много отдалечени един от друг края на планетата! Обаче в Британия още от времето на нейното колониално минало е останал достатъчно голям списък на така наречените „задморски територии“, над които британската корона още има своето влияние.

            САЩ също са разположени достатъчно далече от Китай и как да го сдържат, ако от тези страни ги отделя цял океан? С Русия беше по-просто – има обширен списък на готовите да вземат големи количества оръжие и да воюват с това оръжие за интересите на САЩ. А кой ще тръгне да воюва за САЩ в открития океан? – Делфините и русалките ли? – Затова САЩ повикаха в алианса и британците с техния обширен списък от най-разнообразни острови!

            На тези острови се планираше да бъдат създадени военни бази, летища за бомбандировачи, запаси от гориво и провизии. Островите биха могли да приемат кораби и подводни лодки, за да попълват те запасите от продукти и да могат да осъществяват патрулиране близо до Китай, без да правят огромни кръгове, въщайки се обратно в САЩ за попълване на провизиите.

            Обаче за всичко това са нужни не само острови, където всичко може да се побере, но и не малко пари. Достатъчно е да си помним внушителната цифра на военния бюджет на САЩ годишно 800 милиарда долари, от които около 90 % разходи за военни бази в фруги държави. Сложно е да си представим, колко е нужно, за да се обкръжат базите на Китай.

            Желание да се сдържа Китай има, но пари вече няма. Така че трябва да погледнем икономиката. Икономическата и военната помощ за Киевския режим, а също и антируските санкции удариха като бумеранг САЩ, като предизвикаха там рекордна   инфлация. В Британия също е налице жестока криза, с която властите не знаят какво да правят, а така се стигна и до оставката на Лиза Трасс.

            Австралия, която е третия участник в AUKUS, се стремеше по-упорито от всички към прекрасното зелено бъдеще – със слънчеви панелки и вятърничета и като резултат постигна рекордна инфлация за 2021 г. Екологията разбира се е нещо хубаво, но всичко трябва да е с мярка, иначе не може да се избегне проблемът. А на всичко отгоре и този Китай – като видя явно неприятелските стъпки на Австралия, се отказа да купува от нея въглища, с което и създаде сложни проблеми.

            В известен смисъл властите на Австралия повтарят печалния опит на други съюзници на САЩ, като създават проблеми на равно място заради чужди интереси. А в страната има ресурси и топъл климат, така че ако не беше и зеленият поход и съмнителните съюзници, нещата там можеха д абъдат по-добре отколкото средно за света, обхванат от кризата.

            Общо погледнато, парите на тези 3 държави за сдържането на Китай ги няма. Има само желание. И виновните във възникналата ситуация на първо място са САЩ, които се втурнаха в „Киевската авантюра“ и бяха решили малко да икономисат, използвайки част от разходите на британците, които заради следването на фарватера на американската политика, се потопиха в кризата!

            В същото време Китай подчертано се придържаше към неутралитет в конфликта Русия-Запад, следеше баланса на интересите и не беше забелязан в доставките на оръжие за нито една от страните в конфликта!

            Вместо това властите на Китай продължиха да укрепват армията си и да чакат своя час. И никакви опити на САЩ да изведат Китай извън себе си, не се увенчаха с успех. Ако и по-нататък нещата продължат така, никой няма да може вече да спре китайците! Тайван е точка на невъзврат за САЩ!

            Икономиката и военната мощ на Китай окончателно и безвъзвратно ще надмине мощта и икономиката на САЩ още преди 2030 г. Точка на невъзврат може да се окаже една военна операция на Китай против Тайван, За да могат някакси да забавят развитието на Китай, САЩ започнаха да ограничават достъпа на китайците до високите технологии и обзавеждането за производството на чипове.

            Но от друга страна това само увеличава апетита на Китай към връщането на остров Тайван, доколкото именно там е съсредоточено повече от половината мощности на планетата за производство на микрочипове, при това и най-съвременните.

            Освен това този Тайван произвежда компютри и нотбуки и комплектуването към тях – монитори, твърди дискове, оперативна памет.

            Особеното безпокойство на САЩ се заключава в това, че Тайван произвежда също и комплектацията за американските смартфони Apple или например 75 % от комплектацията на автомобилите Tesla – като редуктори, светодиодни фарове и т.н. Тайван заема 19-то нясто в света по ниво на номинален брутен вътрешен продукт и връщането му към континентален Китай значително ще засили Китай.

            В същото време това значително ще отслаби САЩ, доколкото американците още не са успели да пренесат производството на микрочипове при себе си, а без тяхне могат д аработят не само кафеварките, но и ракетите, дроновете, изтребителите и т.н. Както и проблемите с комплектацията на „айфоните“ и „тесла“.

            Какво да се прави тогава и може ли да се направи нещо?

            Байдън е стар – на него му е все едно, но ето републиканците например в случай на победа на изборите обещаят да прекратят помощта за Украйна. Та нали САЩ имат проблеми и предизвикателства, които са по-важни от Русия! Впрочем пръв Тръмп пръв разбра рисковете и опасностите, произтичащи от Китай и развърза с Китай търговски войни. Сегашният Байдън също има някакви съображения и подписа нова стратегия за национална сигурност, в която Китай е отбелязан като главен конкурент на САЩ и дългосрочна заплаха!

            Дали не е време да се приключи с противопоставянето на Русия?

            САЩ трудно ще се справи с два фронта! Особено ако плачевното състояние в икономиката и на съюзниците, които едва стоят на краката си продължи.

            Австралия например, която си е поръчала атомни подводници, ще ги получи според договора едва в средата на 30-те години.

            Самите САЩ значително изчерпиха запасите от оръжие, а за производството на ново са необходими чипове, производствот она които е на остров Тайван.

            Британия се задъхва, а участта на Европа отдавна е предрешена.

            Цялата тази световна какафония води към извода, че ако САЩ продължат да упорстват в проивопоставянето си на Русия, не само нищо няма да спечелят, но и ще пропуснат момента за разправа с Китай.

            Политиката на Китай е наистина впечатляваща:

            Като си седят на брега, те просто чакат, кога САЩ и техните съюаници ще се уморят в безсмислената борба и ще тръгнат към противопоставяне на Китай, но вече отслабени. До този момент те няма да се вързват в разправии и боеве и мълчаливо ще изтърпят всичко.

            Освен това става все по-очевидно, че след изборите в САЩ векторът на тяхната политика рязко ще се промени към противопоставяне на китайците, защото САЩ и досега пропуснаха Китай, а скоро ще изпуснат и Тайван и окончателно ще се наложи да се простят със своето световно лидерство, ако преди това не настъпи промяна в американската политика.

            Ще се наложи на САЩ да признаят скоро, че Русия издържа на санкциите досега и е безсмислено и опасно и за тях по-нататъшна борба с Русия.

            Ако пък американците са искали чрез сегашното си хрумване да унищожат също и икономиката на Европа, то взрива на северните потоци е достатъчен за целта!

            Германия и другите едва ли някога ще могат да купуват предишните благоприятно обеми от газ, които никога няма да се продават на познатите до преди една година низки цени, надявайки се, че Русия все ще си бъде манастир за благородни девици!!!

Що се отнася за „Втория фронт“, тоест за противоборство с Китайската Народо-Освободителна армия – AUKUS едва ли ще може да сдържи амбициите на Китайската народна република да си върне всички отнети й територии и на първо място остров Тайван.

            САЩ би трябвало да разбират, че:

За противопоставяне на такава огромна държава като Китай е нужна силна икономика и

Производство, а Западът има засега основно фанатици, които едва ли ще продължат да държат кормилото на така наречената консервативна пазарна икономика...

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5338875
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930