Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2022 17:50 - До тук беше добре, а най-страшното предстои ...
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

До тук беше добре, а най-страшното предстои ...

So weit so gut, aber das Schlimmste kommt noch...

So far so good, but the worst is yet to come...

到目前为止一切顺利,但最糟糕的还在后头……

21.11.2022

Наскоро се появи една любопитна абревиатура – FTX. Отначало модна в определени кръгове, тя заглъхна.

Съществува една любима тема, а именно за пазара и е добре точно тя да се изяснява. От една страна в Британия продоволствената инфлация е 15 %, а общата инфлация там е11,6 %  и всички се съгласяват, че това са занижени числа. Рецесията в Британия е вече налице, в Евросъюза е съвсем напреднала, макар че се казва, че тя щяла да се прояви едва след месеци, а истината е, че тя е тук още от преди няколко месеца. Американците разбира се изсмукаха от Европа пари и като продаваха газ абсолютно на „пазарни условия“ (това в кавичките е разбира се сарказъм!) като  малко забавиха и рецесията си, и инфлацията си, но в момента стратегическите запаси на нефт са най-ниските от 1981 г. насам, и хоп-хоп - започна да им се налага да закупуват. Едва ли без тези запаси те ще успеят да съществуват.

На фона на тази „прекрасна картина“  и съдбата на споменатата „FTX“ се преобърна! Изобщо историята с FTX вече престана да бъде „черешката на тортата“ и се превърна в балончета. (Балоните са важен момент в макроикономиката). Тя е пример за това, какво предствлява съвременната икономика. Тази икономика много силно се различава от написаното с съответните книги, които ни преразкзват в сегашните Уни-Верситети или по съмнителни все-„мирни“ форуми.

Но, първо, съвременната глобална икономика представлява един абсолютно паразитен механизъм, в центъра на който е абсолютно паразитната система на американския финансов сектор, смисълът на дейност на който е да изсмуква всички инвестиционни ресурси от всички други страни. Разбира се и Европа влиза в тази рецесия и изглежда ние сме на прага на един крупен скандал на европейските статистически и финансови институции, когато се разбере открито, че със статистиката са се подиграли. Резултатът ще бъде много болезнен!

Но защо Европа така я разкулачиха (ограбиха)? Защо Европа успяха така да я разсъблекат, изсмуквайки всичко?

За всички нас инфлацията на Британия повече от 10 % представлява национална криза. Британската финансова система във фунтове се опираше на това, че там всичко е по-скъпо отколкото в континентална Европа, но британците имаха устойчива финансова система, там инфлацията се измерваше с някакви си твърди незначителни числа. Важно е разбира се, че едно нещо е индустриалната инфлация, а за продоволствената инфлация – е, тя удря по джоба на всекиго.

Какво стана с Европа? Там всъщност Полша е вкарана  във военния конфликт, а едновременно тя е и отбранително-неспособна. Руските артилеристи, които са на бойното поле разказват, че все по-често се случва да паднат при тях снаряди, които  не се взривяват, т.е. грубо казано, появяват се вече любопитни неща със съответните украински складове с боеприпаси. Оръжието, което е било предназначено за крупния конфликт, се е изчерпало,

Европа не е отбранително боеспособна;  единствената страна там, която се оказва дългосрочно способна за стратегическа отбрана, е Полша. Това се вижда и по активното й поведение. Подобно е положението и в Азия – там някои считаха, че при въоръжен конфликт първо ще „разсъблекат Япония“. Но защо Япония още не са я съблекли? Защото да бъде разсъбличана Япония на прага на най-големия кризис в Тайванския пролив – това американците даже не могат и да си го помислят! Това би означавало все едно те да се самозастрелят в главата.

За Европа не им е жалко. Но защо? – Затова че световните икономики в съвременния формат представляват една поразителна система, в която огромна роля играят военно-политическите фактори (факторите на военно-политическата уязвимост).

Тоест за каква пазарна икономика изобщо става въпрос?

Невидимата ръка на пазара, това е ръката може би и на празното говорене в интернет с лайкове и хули, за които се плаща на важните участници. Но по-важен е вторият аспект – за борсите:

Банковата борса, която е банкрутирала фактически, защо е съществувала?

Тя се е ползвала от такова количество крупни играчи, че е страшно даже да се помисли! Така че тези загуби, които се рисуват за някакви си там десетки милиарди долари, това, хахаха, смело може да бъде приравнено на НУЛА, при което нулите са отпред, а не отзад. Забележителни борси, нали? С тези фактически клонящи към нулата „загуби“!

Тоест, така построената световна икономика е паразитна, с огромни елементи на извъникономическо принуждаване – принуждаване от страна на практически военните силови структури. По този начин световната икономика не може да работи. По тази причина възникват и специално обучени хора и специално създадени финансови „площадки“, които вливат точно в тази световна икономика маса.

Да погледнем сега състоянието на Русия, свързано с миналия и сегашен опит.

Там съществуваше т.н. съветски опит, при който съществуваше т.н. съветска икономика, при която един куп неща нямаше, но където тя работеше някакси – за да могат да имат гражданите това, което им трябва, съществуваше така нареченият ГОСПЛАН (т.е. Държавно Планиране). Та някои в Русия и сега си казват „Нужен е Госплан“; да но Госплан се занимаваше с нарисуването на числа и притежаваше немалко недостатъци. Но в тази връзка не трябва да забравяме, че същевременно съществуваше и ГОССНАБ (т.е. Държавно снабдяване), който се занимаваше със снабдяване и ресурси.

Та и сега извън Русия рухват борси, които фактически са държавно безотговорни. Т.е. площадки на сивата икономика.

И тук идва моментът да споменем за бурната реакция в американското общество спрямо тъмните сделки на силната досега партия на демократите. Конструкцията на Конгреса след сегашните избори дава възможност на републиканците да съсипят състоялата се корупция на висшите американски чиновници и техните семейства.

Няма да мине много време до разобличаването на съответните лица, както и на сивите бизнесвръзки с лица от републики на бившето съветско пространство като например Казахстан.

Републиканците са решили твърдо да се разправят например с делата на фамилия Клинтън, за които са налице богато количество разследвания и публикации. Един от важните примери, за които ще чуем скоро са подробностите около „снабдяването на Африка със зърнени храни“ – кой и как е плащал ...

Както икономическите събития вече ясно показват, световната икономика се развива на основата на подкупи, а не на институции.

До какво ще доведе всичко това?

Един от важните въпроси, на който ще се наложи отговор е: Що е това ресурси за икономиката днес? (на който все още няма еднозначен отговор).

Или: Кое може да бъде считано за подкуп?

Но това е само началото, а въпросите са много и пропадането на редица чисто бюрократични институции, в които биват настанявани хора на метода на подкупа е предстоящо и ще е началото на края.

Ако анализираме цялостната днешна световна систена, ще стане ясно, че ние стоим на прага на най-голямата не финансова, а системна криза на световната икономика – в която криза никой не иска да бъде и предстои да видим, коя или кои ще са единствените страни в света, които ще извършат фундаменталната промяна на сегашната общестено-икономическа система. Събитията през последните няколко години полазват, че фундаменталната промяна ще е скоро.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5308855
Постинги: 4992
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930