Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2020 23:46 - 15.05.2020 - Данните от реалната икономика потвърждават настъпилата вече дълбока рецесия в Германия
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 1707 Коментари: 0 Гласове:
-115.05.2020 - Данните от реалната икономика потвърждават настъпилата вече дълбока рецесия в Германия

Днес това беше официално обявено от отговорните специалисти по развитие на икономическата конюнктура във ФРГ.

Актуалните резултати дават ясно да се разбере, че Германия протича дълбока рецесия.

Иконометрично определената вероятност за рецесия за следващите 3  месеца вече достигна крайната стойност 100 %, докато например през април се твърдеше, че тя е 78 %. С други думи – червената лампичка на конюнктурата светна червено.

Определящо за това е развитието на индикаторите на реалното стопанство, което се беше проявило още през месец март.

Еднозначността на резултата се подкрепя и от това, че прогностичната несигурност измерена по разсейването на отделните уравнения, необходими за цялостната прогноза, слезе от 34 %, което бях съобщил относно месец април, на 0,1 %.

Нарастването на вероятността за рецесия до възможната граница от 100 % се основава главно на драстичния спад на производството в преработващата промишленост (oт -9,2 % спрямо м. февруари), както и на постъпилите поръчки вътре от самата страна (-14,8 %) и от чужбина (-16,1 %) през март.

Немските официални специалисти считат: тъй като рестриктивните мерки за потушаване на корона-вируса са предприети в средата на месеца, трябва да се очаква, че производството през април би трябвало да е намаляло още значително по-силно отколкото през март. Това вече се потвърждава от наличните индикатори: така например броят на заетите места намаля през април с почти 10 %. А бизнес-климатът оценен от Института за изследване на стопанството се влоши до едно исторически ново ниво.

 Твърди се, че индикаторите за финансовия пазар даже се били стабилизирали, като например индикаторът за стрес на финансовия пазар (който отразява комплексно множество индикатори от финансовия пазар) бил леко се увеличил от 55 % на 57 %. Същевременно волатилитетът (волатилността) на пазара остава на високо ниво. (волатилитетът, който характеризира изменчивостта на цените, представлява най-важният финансов показател и понятие в управление на финансовите рискове, където определя степента на риска от използване на финансов инструмент за зададен интервал от време) 

Решаваща за дълбочината и продължителността на рецесията в Германия ще бъде също и външноикономическата сфера. При осъществяване на импорта Германия е важен търговски партньор на Европейския съюз, но също така и за САЩ и Китай, а в момента се очертава движение назад даже в сравнение с досегашните прогнози.

Особено за САЩ в резултат на високата безработица заплахата очаквана от началото ще е дългосрочната слабост в търсенето и импорта. За да се предотврати настъпването в резултат на ситуацията на продължителни загуби от работна ръка за немското стопанство, от решаващо значение ще бъде една трансформативно изградена общостопанска стабилизираща политика. Даля тя ще се окаже реална и плодоносна, ще видим скоро. Както се казва – най-интересното предстои и няма да се забави ...
Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 3675829
Постинги: 3605
Коментари: 877
Гласове: 946
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31