Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2011 14:37 - В каква криза се намира Европейският съюз?
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 710 Коментари: 0 Гласове:
0



В каква криза се намира Европейският съюз?

 

Във връзка със заплахите от страна на американски рейтингови агенции, че щели да дадат лоша оценка за страните на ЕС, може да се каже следното:

Рейтинговата агенция на САЩ Стандард & Пур’с обяви, че наново щяла да провери кредитната способност на ФРГ и още 14 други държави от евро-зоната.

Правителствата на силно развитите западно-европейски държави знаят още от началото на банковата криза през 2008 г., че рейтинговите агенции са лош съветник!

По време на финансовата криза 2008, те раздаваха най-добри оценки за ценни книжа, в които бяха преплетени фалшивите американски кредити за недвижими имоти. С това тези агенции вкарваха в заблуда вложителите.

Сега нека тези правителства да се запитат, защо рейтинговите агенции, които са доказали своята некомпетентност, все още са на пазара и трябва да вземат решенията относно съдбата на цял един континент? Та проблемът е известен поне от 3 години насам и въпреки това тези правителства не се вслушаха в трезвите гласове на финансовите и икономически специалисти и съответни политици.

Трите ориентирани към печалби фирми на САЩ – Стандард & Пур’с, Муди’с и Фич доминират на пазара. Те оценят фирми, от които биват заплащани. Така че рейтингите им не са обективни!

Еврокомисарят по проблемите на вътрешния пазар Мишел Барние беше поискал междувременно при определени обстоятелства да бъдат забранени оценките спрямо кризисните страни от зоната на еврото, но не можа да прокара това свое мнение.

Трябва да попитаме правителства като германското и френското, кой провали това смислено предложение на еврокомисаря по вътрешния пазар?

След като рейтинговите агенции доказано издаваха грешни оценки, манипулираха пазара и въпреки това продължаваха да имат право на такива действия, то остава единственият извод, че политиката не проявява желание да отнеме властта на рейтинговите агенции.

В подкрепа на това може да се каже: рейтинговите агенции правят точно това, което някои очакват от тях. Те заплашват демократично избрани правителства, принуждавайки ги да приемат нови пакети за икономии. Политиката за икономии на европейските правителства е възможна само затова, защото те се опират на уж независимите рейтингови агенции!

Истински левите сили и нормалните граждани трябва да изискват от своите правителства да прекратят фалшивата си игра с тези агенции. Те не бива повече да служат като инструмент, с който да се подлагат на натиск хората в Европа.

Има само едно решение:

Спекулациите на финансовата икономика трябва да се откъснат от реалното стопанство. За целта ние се нуждаем от една публично-правна банка и от публично-правни рейтингови агенции.

Освен това на нас са ни необходими правителства, които следват волята на избирателите, а не волята на рейтинговите агенции на САЩ – водещата сила на имперския тип глобализация!

Ние в Европа не се намираме в държавно-дългова криза, както продължава да се твърди, а фактически сме в КРИЗА НА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) непрекъснато установява, че в редица европейски държави се разтваря все повече ножицата между бедни и богати. Още пакети за икономии ще разтворят тази пропаст още по-дълбоко.

Би трябвало да стане ясно на алчните за непрекъснато нарастваща печалба, че това е опасна игра с огъня!



Тагове:   криза-и-политика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5364961
Постинги: 5000
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930