Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2011 16:17 - След няколко дни – първо официално посещение на ДИЛМА РУСЕФ в Китай
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове:
0



След няколко дни – първо официално посещение на ДИЛМА РУСЕФ в Китай

(в. Женмин жибао)

Посещението на Русеф бележи нов етап в отношенията между Бразилия и Китай.

В обстановка на променящия се икономически световен ред след финансовата криза, отношенията между двете страни са маркирани със "сътрудничество и конкуренция", каза Мария Рейс, посланик и постоянен заместник-секретар за Азия в Министерството на външните работи.

Русеф, който встъпи в длъжност на 1 януари, ще бъде на държавно посещение в Китай през април и проведе двустранна среща с китайския президент Ху Цзинтао.

Тя ще присъства и на третата среща на върха на развиващите се страни, известни като BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) и BОАО-форума за Азия, в южната част на провинция Хайнан в Китай.

По време на двустранната среща, Русеф ще представи основните изисквания на страната си в икономическата и търговската сфера.

"Целта ни е да се разшири делът на производители в износа за Китай. Ние търсим по-добра позиция да разширим своите инвестиции в Китай, и наш интерес е, че Китай диверсифицира инвестициите си в Бразилия, така че да се избегне прекомерната поляризация в минното дело и селското стопанство" каза посланичката. Тя подчерта "изключително открития” диалог с китайското правителство като част от стратегическия съюз между двете страни, което датира от 1993 година.

Бразилия и Китай са постигнали консенсус по редица глобални въпроси като реформата на международните финансови институции и се радват на "изключително продуктивни" отношения в рамките BRICS, каза тя.

Двете страни също споделят ангажираността на развиващите се страни да участват повече в международни организации.

"Ние имаме много важно сътрудничеството в областта на изменението на климата, като по този въпрос, който е важен в световен мащаб, не можем да си представим задоволително решение без участието на Бразилия и Китай", каза посланикът.

По време на посещението на Русеф ще се проведе семинар с участието на 300 бразилски бизнесмени и техните китайски колеги, към "насърчаване на качествена разлика в икономическите и търговските ни отношения", каза тя.

"През последните десет години, двустранната ни търговия нарастна експоненциално от 2 млрд. долара през 2000 г на 56 млрд долара през 2010 г.", добави тя.

Въпреки това, основно бразилският износ се състои от продукти ограничени до минерални ресурси и соя. "Така че нашият интерес е да се разнообразят условията на търговия, включващи продукти с висока добавена стойност в областта на месо, колбаси и , например, високо-технологични продукти," каза тя.

Русеф, ще вземе участие в церемонията по откриването на диалог в областта на науката, технологиите и иновациите, което доказва приоритета, даден от бразилското правителство на двустранните отношения в тази област, каза тя.

"Потенциалът за разширяване е огромен и ние вече имаме много успешно минало сътрудничество, по-специално по проекта CBERS (Китайско-бразилския земно-ресурсен сателит), един забележителен пример за сътрудничеството Юг-Юг", каза посланичката.

Освен това, научните и технологични бази на двете страни се допълват взаимно, заяви тя.

"Например, в областта на възобновяемите енергийни източници, Бразилия разполага с голям потенциал и много важен опит, както и възобновяемите енергийни източници са предизвикателство за Китай, който трябва да разнообрази енергийните си матрица. Бразилия може да помогне на Китай в усилията за намаляване на емисиите от газове с парников ефект ", каза тя.

Има и огромен потенциал за сътрудничество в областта на зелената икономика, нанотехнологиите, метрологията и медицината, добави посланикът.

Тя каза, че преговорите на третата среща BRICS ще се фокусира върху две неща:

"Първата е сътрудничеството, координацията в политическия и икономически глобален дневен ред. Ще се обсъжда и прави оценка на глобалната икономическа ситуация и също така оценка на следващата среща на Г-20, която ще се проведе (през ноември) в Кан, Франция , каза тя.

Вторият момент е по-нататъшното задълбочаване на сътрудничеството между страните от BRICS. "Ние ще обсъдим какво можем да направим заедно, за да задълбочим тази програма в областта на енергетиката, търговията, селското стопанство, безопасността на храните", добави тя.

На BОАО-форума Русеф ще представи последните усилия на Бразилия за развитие на страната със същевременното намаляване на икономическите и социалните дисбаланси, каза тя и добави, че е невъзможно да се постигне развитие, без да се подкрепят по-бедните класи или се насърчи на увеличаване и преразпределяне на богатството.



Тагове:   китай-бразилия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5343359
Постинги: 5000
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930