Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2011 14:58 - КАСИМ ДАЛ - Доган превърна каузата ДПС в лъжа и далавера
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 767 Коментари: 1 Гласове:
1



КАСИМ ДАЛ - Доган превърна каузата ДПС в лъжа и далавера

Депутатът от ДПС Касим Дал пред "Капитал"

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/01/14/1025548_dogan_prevurna_kauzata_dps_v_luja_i_dalavera/?sp=1#storystart

14 яну 2011

Защо турският премиер Ердоган се срещна с вас, но не прие Доган?

- Първо искам да кажа, че е лъжа, че председателят не е искал среща с турския премиер. Напротив, искал е такава, но срещата е отказана от турска страна. Причина за това е негативният образ, който той сам си изгради, и миналото му на сътрудник на ДС.

Мит или реалност е обръчът от фирми около ДПС и доколко е вярна тезата, че в началото на демокрацията едрият бизнес в лицето на "Мултигруп" си отгледа партия, а сега ДПС се свързва с нещо друго - имам предвид медийната група на Ирена Кръстева и синът й депутатът от ДПС Делян Пеевски, както и свързаната с тях Корпоративна банка?

- Не съм запознат с тези отношения. Аз съм се занимавал със структурите на ДПС. Считам, че съм си вършил работата добре, защото резултатите са налице. От 1996 г., откакто отговарям за структурите на движението, ние само сме печелили избори, стъпка по стъпка сме изграждали партията и сме получавали подкрепа.

Тези връзки, за които ме питате, са общоизвестни факти. В публичното пространство се говори за тях, а и едно от лицата е и депутат от парламентарната група на ДПС. Но председателят никога не е криел, че за него най-важното е келепирът.

За съжаление каузата ДПС се превърна в лъжа и далавера. Това е истината. Това е причината той да се обгражда с такива хора и затова нещата стигнаха дотук. Чувствам се длъжен да предупредя за това, защото предстоят избори, и мисля, че все още има достатъчно време да се вземат мерки. Мълчах една година, защото мислех, че ще се проведе ЦС, където да си кажа мнението за това какво става в ДПС. Сега след като напуснах екипа на председателя, мисля, че мога да говоря публично по тези теми.

Кой е полезният ход за ДПС в тази ситуация?

-Доган трябва да се оттегли от председателския пост и да се избере нов лидер, дори и да е посочен от него. Имаме толкова млади и подготвени хора, които да продължат развитието на ДПС. Отварянето на ДПС е следващият ход. И основното е да излезем от изолацията.

През всичките тези години в публичното пространство съществуваше тезата, че ако Доган не е лидер, движението ще се разцепи и дори ще престане да съществува. Това така ли е?

- Членовете на ДПС и хората, които ни подкрепят, са тези, които създадоха Доган. Няма как в структурите на движението да възникнат проблеми при смяната на лидера, още повече като има приемственост.

На последната национална конференция, която беше и последната публична изява на Доган, той даде заявка, че ще се освободи от хората, за които има съмнения, че са се облагодетелствали от участието си във властта. Както и че ще започне да подготвя оттеглянето си от лидерството. Защо нищо от това не се случи?

- Първо да започнем с това - тогава той каза, че в партията трябва да започне дебат за типа лидер, който трябва да застане начело на ДПС. Също, че повече хора трябва да участват във вземането на решения. Но ето, вижда се, че за тази една година действията са точно в обратната посока. За съжаление явно председателят на ДПС смята, че не трябва да се съобразява с устава на партията и всички решения трябва да се вземат еднолично от него. Дори промените, които направи в ръководството, бяха с цел да затвърдят едноличната му власт.

Хората от сегашното му обкръжение са просто изпълнители, които нищо не правят без негово разрешение. Докато бях заместник-председател, имах възможност да му противореча и да прокарвам някои решения, като например новия Закон за досиетата, но сега не е така. Сега една стотинка от средствата на ДПС не може да отиде до структурите без неговото съгласие. Не случайно казва, че си е върнал партията. А що се отнася до заявката, че има намерение да се оттегли от поста, мога да кажа, че това е блъф и лъжа.

Пак ще попитам кой има интерес от слабо ДПС?
- Това е кръгът от хората около него, най-близкото му обкръжение. Те нямат влияние в структурите, а еднолично той си ги е избрал и са зависими от него. И съответно правят това, което им нареди. Целта е никой да не им търси отговорност за това, което са направили за тези години. Затова не им трябва силна партия, а такава, която да им осигурява чадър. Но пак повтарям - за мен виновен за този колапс на ДПС е Ахмед Доган.

Досега всеки в ДПС, който е изразявал различно мнение от това на Доган, изпада в немилост или е изключван. Каква реакция очаквате след вашата стъпка?

-Аз съзнавам, че вероятно върху мен ще се изсипе много помия. Тези хора имат медиен и финансов ресурс да направят това. Но аз съм решен да кажа проблемите публично, за да предизвикам дебат в партията. Нямам намерение нито да правя интриги, нито да разцепвам ДПС. Заставам зад думите и действията си. И съм категоричен, че тези проблеми трябва да се поставят на дневен ред.

Ето един пример - ние дори не се интересуваме какво става с нашите кадри по места. А бяхме партия, която защитава всеки свой член. В същото време, когато става въпрос за хонорара на председателя, излизат неговите говорители в медиите, за да го защитават. Какво става обаче с Хасан от Добричко и Иван от Видин, които са членове на движението, никой не се интересува. А те примерно са загубили работата си само заради това, че са членове на ДПС.

Никога в годините ДПС не е постъпвало така. Ние винаги сме стоели зад хората си. Ние винаги сме стоели зад членовете си. Да не говорим за учредителите на ДПС. Днес в медиите говорят хора, които нямат нищо общо с ДПС. Убеден съм, че те дори не знаят историята на движението. Не знаят имената на учредителите. Не познават хората, които лежаха по затворите за каузата на ДПС. Пак ще повторя - за съжаление от тази кауза сега остана една голяма лъжа и голяма далавера

 



Тагове:   политици,


Гласувай:
1



1. zabylgarite - по-добре
20.01.2011 14:00
защо ниакои не се впечатлиха когато говори тези неща Волен Сидеров още от 2005 г а сега да се вълнуваме от касим дал,който е връзка с турските агенти отдавна и безнаказано копаеха още гробове за Българите от години
и сега касим прави това което му казаха турците.....
дано да е за добро де патакламата и дпс да се затрие
но да си платят греховете,които са огромни
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5343685
Постинги: 5000
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930