Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2010 11:55 - Програма на автентично-лявата младеж
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 909 Коментари: 3 Гласове:
0Програма на автентично-лявата младеж

 

Тя трябва да започва приблизително по следния начин:

 

Въведение:

„Аз съм убеден, че има само един път, да се освободим от това зло (капитализма), а именно да създадем една социалистическа стопанска система.”  (Albert Einstein, „Why Socialism?“,1949)

 

Ние искаме свят, в който хората да могат да живеят в мир, свободни, здрави и равноправни. Тъй като капитализмът не може да ни даде човешко достойнство, справедливост, неразрушена природа, свобода, демокрация и равноправие – затова ние се сдружихме  в това социалистическо младежко обединение. Наша цел е и ще бъде „да отстраним всички условия, при които Човекът е едно унижено, поробено, изоставено и пренебрегвано същество” (Карл Маркс)

 

1. Кои сме ние

Ние не искаме нищо по-малко то това да променим света!

280 милиона души живеят в глад, а сегашното селско стопанство би могло да изхрани двойно по-голямо население. Много са подобните примери – за нас е ясно: подобна кървава икономическа система трябва да бъде преодоляна.

Ние искаме солидарно стопанство, в едно общество, характеризиращо се с участие на всички привземане на решенията и свобода и то не в далечното бъдеще, а колкото е възможно по-бързо! Преодоляването на капиталистическите производствени и властови отношения е необходимото условие за това. Ние знаем, че винаги ще има проблеми, ние не вярваме в рай на земята – но ние се стремим към свят, в който всички имат достъп до медицината, храната и образованието – и знаем, че това е възможно! Едно общество без експлоатация, подтисничество и войни! Заслужава си да се домогваме до един достоен за човека живот за всички нас.

Независимо от редица различия в нашите виждания за обществото ние сме за едно свободно безкласово общество след капитализма, расизма и патриархалните отживелици.

 

Многообразие вместо занимания със себе си!

 

Левица, в която различните схващания се противопоставят едно на друго непримиримо, няма бъдеще. Двата прочути окопа „реформа или революция” не представляват за нас никакво противоречие. Ние се борим за една фундаментална смяна на системата – но допускаме и радикални алтернативи тук и сега в конкретния жизнен свят на младите хора. Към него се отнася и една и една енергична култура на протеста, която се занимава с обществените проблеми изяснява ги и информира за тях. Така чрез конкретни политически акции трябва да се вдъхва смелост, а обикновената засегнатост да се превръща в офанзивно и съзнателно формулиране на алтернативи.

Ние искаме да използваме трибуната на парламентаризма за борба за един по-справедлив свят, но не си правим илюзии, че там е основното място за реални промени. Обществените промени се извършват главно извън парламентите.

Това се отнася както при прокарване на интересите на капитала, така и за социалните придобивки. Само извънпарламентарното движение може да доведе до реални изменения. Поради това парламентаристите винаги трябва д абъдат свързани със социалните движения, респ. да са свързани с тях, с цел да въздействат на парламентарната сцена за промените. Ние искаме да си сътрудничим критично-солидарно с Лявата партия. Същевременно ние ще критикуваме и ще се борим срещу тенденциите на приспособенчество, от които никой не е застрахован.

Като близък до партията младежки съюз ние сме младежкото обединение на Социалистическата партия и работим като представители на интересите си в партията. Критиката по отношение на партията за нас е така естествена, както и солидарното сътрудничество с нея. Ние работим за една разгъната, широка левица, която действително да притежава силата, необходима за промяна на обществото.

Ние сме част от политическия блок на левите – движение за демокрация и социализъм. Като младежко обединение ние представляваме интересите на младите хора, които симпатизират на тези идеи.

Нашето младежко обединение предоставя в тази насока собствено пространство за обмен на мисли, за действеност, за дебат, за спор и за чувство на жизненост. Заедно ние се борим против капитализма, против патриархалните отживелици, расизма, фашизма и антисемитизма и за постигането на широки демократични и обществени права.

(ще продължа, ако се окаже необходимо!...)

 

 Гласувай:
01. анонимен - JMEjbHZkxUSWtKOxiM
25.05.2011 00:12
Never seen a betetr post! ICOCBW
цитирай
2. анонимен - zgZYyemWnwvhMFd
25.05.2011 14:02
ggqDtA <a href="http://pnwsivwhozja.com/">pnwsivwhozja</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5505157
Постинги: 5025
Коментари: 877
Гласове: 1361
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031