Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2022 15:53 - Interessante Momente in der Geschichte der bayerisch-amerikanischen Familie Trump (Trump)
Автор: iliaganchev Категория: История   
Прочетен: 171 Коментари: 0 Гласове:
0



Интересни моменти от историята на баварско-американския род Трумп (Тръмп)

Interessante Momente in der Geschichte der bayerisch-amerikanischen Familie Trump (Trump)

1789 – 2022

*** Началната дата на данните за фамилия Тръмп съответства точно на годините на завладяването от руската императрица от немски произход Екатерина Велика (Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst-Dornburg) на части от Украйна, Белорусия и Полша

Известните корени на бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп достигат в миналото до 1699 г. В селището Бобенхайм ам Берг (Bobenheim am Berg) се ражда прадядото на Доналд Тръмп - Йоханес Себастиан Трумп (Johannes Sebastian Trump, 1789–1836).

Сега Бобенхайм е в околия Бад Дюркхайм (Bad Dьrkheim) на федералната провинция Рейн-Пфалц (Rheinland-Pfalz). През 1793 г. войските на френската революция окупират района и през 1797 г. е анексиран, като от 1798 до 1804 г. селото принадлежи на тогавашния френски департамент Донерсберг (Donnersberg) към кантона Грюнщат (Grьnstadt) на Първата френска република, а от 1804 до 1814 г. съответно на Първата Френска империя с император Наполеон Първи (на 31.03.1814 г.  коалиционните войски под ръководството на руския император Александър I и краля на Прусия влизат в Париж)

Връзката на фамилия Трумп с град Калщадт (Kallstadt) e установена едва при Йоханес Трумп, прадядото на Доналд - Йоханес Трумп - се оженва в Карлщат.

Фридрих Трумп (Friedrich Trump) – синът на Йоханес и дядо на Доналд – се ражда през 1869 г. в Калшат *(Kallstadt), който тогава както и цялата лява рейнска област на Пфалц е принадлежал на Кралство Бавария. Майката на Фридрих e Катарина Трумп (Katharina Trump, по баща Kober). Фридрих имал 4 сестри и един брат.

Семейството притежавало едно малко лозарско имение, но бащата на Фридрих още при раждането на сина заболял белодробно и починал през 1877 г., като оставил поради големите разходи за лекар големи дългове. Поради това двете по-големи сестри трябвало да работят в лозята. На майката й се струвало, че Фридрих не е подходящ за тази тежка работа и поради това го изпратила на възраст 14 години в близкото селище Франкелтал (Frankenthal), където той се образовал за фризьор.

Защо Фридрих Трумп (дядото на бъдещия милиардер Доналд) тръгва за Америка?

Като фризьор Трумп нямало да намери в малкия Калщадт (по онова време около 1000 жители) никакъв доход. Тъй като неговата най-възрастна сестра Катарина вече от една година емигрирала за Ню Йорк и се омъжила там за произлизащия също от Калщадт годеник Фридрих Шустер, той решил след завършването на обучението си през 1885 г., едва 16-годишен, да отиде при нея.

По онова време германците били много добре приемани в САЩ и от десетилетия  представлявали най-голямата група от бежанци. Особено са били предпочитани като добри работници и американските щати и големите предприятия, като например „Northern Pacific Railroad“ са търсели в Германия и особено в Пфалц, откъдето е произхождала голяма част от немските американци, по сериозен начин желаещи да емигрират. Само през 1880-те години са заминали над 1 милион германци по този призив. Една от причините, която и за Фридрих Трумп е била от значение, е била важещия в Пфалц принцип на реалното участие, с което той и без друго би наследил не голяма част от майка си, докато в САЩ всеки със 160 акра земя (около 65 хектара), ако ги стопанисва 5 години (съгласно закона Homestead Act).

Фридрих Трумп се настанил в малкото жилище на Шустерови (сестрата Катарина) в Манхатън и още като пристигнал на пристанището намерил работа за фризьор. През следващата година дошла и следващата по възраст сестра Луиза във вече много препълненото жилище и те всички заедно подпомагали финансово майка си в Германия в Калщадт.

Следващата стъпка ...

Фридрих Трумп не бил доволен със скромното съществуване като фризьор. Той искал да забогатее. През ноември 1891 г. поел с помощта роднини един малък ресторант в червения район на Сеатл, чийто център две години преди това бил бил разрушен от пожар и сега отново се застроявал. Докато живеел в манхатън между сънародници-емигранти от Пфалц, говорел на пфалцки диалект и се обличал и хранел както в Родината си, но сега бил вече във всяко отношение американец, за което обаче си било добре, да промени малкото си име от Фридрих на Фред! :)

През октомври 1892 г. той станал гражданин на Съединените щати, с това че се регистрирал за първите президентски избори, които малко преди това се състояли в приетия в Съюза Вашингтон.

Забележка: като се замисля, май бих могъл и аз да си сменя името от Илия на Elias и така тукашните постепенно ще забравят че съм българин ! :)

. . . . . . . . Сагата продължава и става все по-интересна . . . . .




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5337796
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930