Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2019 23:03 - За високата проява на морал - благодарността към спасителите!
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 810 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За високата проява на морал - благодарността към спасителите!

Путин ще открие в Йерусалим паметник на загиналите в блокадата на Ленинград

          Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху покани президента на Русия Владимир Путин да посети Израел, за да участва в церемонията по откриване в Йерусалим на паметник на загиналите в периода на блокадата на Ленинград жители и защитници на града.

Огромен монумент с височина 8,5 м и тегло 680 кг ще се издига в центъра на израелската столица, недалече от резиденцията на президента на Израел.

„Ние няма да забравим ролята на Русия и Червената армия в борбата с нацистите. Скоро ще поставим паметник на падналите при блокадата на Ленинград. Аз Ви каня да присъствате на това мероприятие в Йерусалим в качеството на почетенгост. Вие заслужавате това както никой друг!“ – се обърна Нетаняху към Путин.

„Ще дойда“ – обеща руският президент.

Инициативата за създаването на паметника принадлежи на бившия депутат от кнесета на Израел Леонид Литинецки, а е създаден със средства на Евро-Азиатския Еврейски Конгрес, обединяващ десетки еврейски общини в Източна Европа и Азия. За пръв път проектът беше представен на лидерите на двете страни през януари 2017 г. в Москва на събиране по случай Международния ден на паметта за жертвите наХолокоста.

Поставянето на паметника се осъществява с участието на градските власти на Санкт-Петербург и Йерусалим.

Леонид Литинецкий заяви: „Става въпрос за най-големия паметник на жертвите при Ленинградската блокада извън Русия и страните на бившия СССР. Монументът е призван да увековечи героизма на бойците от Червената армия и жителите на Ленинград в борбата с нацистите. Сред загиналите в годините на блокадата бяха и 70.000 еврейски бойци. Идеята за създаване на паметника произлезе както от нас, така и от правителството на Санкт-Петербург, което още веднъж подчертава общото  историческо минало на нашите страни. ... Убеден съм, че този проект ще изиграе значителна историческа роля в укрепване на връзките между Израел и Русия, а паметникът ще стане официално място за празнуване на Победата над нацизма в столицата.

В тъмната част на денонощието композицията ще се осветява, създавайки впечатлението  за вечно горяща свещ.

Монументът представлва стоманена стрела, върху която са гравирани символите на Израел и Ленинград заедно с кратък разказ за героизма на защитниците на града и трагедията на умрелите от глад.



Тагове:   израел-русия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5337475
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930