Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2014 13:18 - През 2014 Китай ще надмине Русия по брой на пусканите на орбита спътници и ще заеме второ място в света
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 922 Коментари: 0 Гласове:
1



През 2014 Китай ще надмине Русия по брой на пусканите на орбита спътници и ще заеме второ място в света

Това съобщи във вестник „Женмин жибао” на 23.01.2014 секретарят на Партийния комитет на Китайския ракетен институт и член на Всекитайския комитет на Народния политически консултативен совет на Китай (ВК на НПКСК) Лян Сяо-хун.

         Лян Сяо-хун каза, че през 2014 г. ракетната програма на Китай включва 14 пуска на ракети, а през 2015 – около 30 пуска, което ще стане исторически рекорд.

         Тогава общото количество на изстрелванията на ракетите „Чан-чжен” в Китай може да достигне 200.

Наименованието на ракетата „Чан-чжен” означава в превод „Велик поход” и е посветено на Великия поход на Армията на китайските комунисти 1934-1936 г. под ръководството на Мао Цзе-дун, Чжу Де, Чжоу Ен-лай и др.

Постижението на китайските ракетни специалисти отразява от една страна стремителното развитие на космическия отрасъл в Китай, а от друга страна доказва, че са нараснали нуждите на странат към такива сфери на космическата наука като метеорологията, ресурсите, намаляване на опасностите и други.

         Лян Сяо-хун отбеляза, че през 2015 главни събития ще станат изстрелванията на ракетите „Чан-чжен-5” и „Чан-чжен-7”. До юни 2015 ще бъде изстреляна „Чан-чжен-7”, а в края на 2015 и „Чан-чжен-5”. За място на пуска е определен космическият център „Вен-чан” на южно-китайския остров Хайнан.

         След този момент ракетните способности на Китай ще се изравнят с тези на развитите страни, а способността за пускане на ракети на висока орбита ще достигне 15 тона, а на ниска орбита – 25 тона (засега тези показатели са 5 и 10 тона).

С това мощността на Китай за пускане на тежкотоварни ракети ще бъде в състояние на отговори на всички изисквания на компаниите както в страната, така и в чужбина, достигайки нивото на развитите страни в света.

Вчера последва ново съобщение, направено от партийния секретар на този институт при Китайската корпорация за космическа наука и техника, Лян Сяо-хун:

На 4 март следобед той обяви, че първото изстрелване на китайска ракета-носител с горни степени, наречена „Юан-чжен-1” („Далечният поход”) ще се състои през 2014.

Горните степени на „Юан-чжен-1” са създадени в Изследователския институт за ракетна техника на КНР и представляват многофункционален апарат за многократно исползванеоване, който може да се намира на орбита за 6,5 часа и да работи до няколко дни.

Освен с продължителността на полета си този космически апарат се отличава със способността си „да доставя на орбита полечен товар и многократно да включва двигателите си по време на полета. Освен това, за разлика от предишните разработки, новите горни степени на ракетата ще работят с течно гориво.

Ученият отбеляза, че апаратът ще има ОГРОМНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДАЛЕЧНИЯ КОСМОС, в това число и на Луната и Марс, а също „за отработването на технологиите за доставка и връщане от ракетата на орбита на полезни товари, както и изчистване на орбитата от космически боклук”.

Китай разработва горните степени на своите ракети от края на 80-те години на миналия век. За този период са извършени 10 изстрелвания и всички са се оказали у оказались успешни.

"Понастоящем средната възраст на научно-техническия персонал на Китайския изследователски институт за ракетна техника е 35,3 години, което означава, че са примерно с 15 години по-млади от своите европейски и американски колеги”, съобщи Лян Сяо-хун в ексклузивното си интервю.

„За да се сформира такъв млад и преизпълнен с енергия персонал, бяха необходими усилията за не една година, каза Лян. Ако през първото десетилетие след началото на провеждане на политиката на реформи и откритост се решаваше главно проблемът за недостиг на специалисти, то през второто десетилетие акцентът бе поставен на подготовката на водещи специалисти от състава на младежите и управленченския персонал, а през третото десетилети – вече на ръководители на едни или други програми и на мениджъри от висщето звено”.

По информация на Лян средната възраст на главните конструктори в ракетния отрасъл е 38,5 години, а на ръководителите и генералните конструктори на проекти – 45 години.

 



Тагове:   китай-наука,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5338034
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930