Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2012 11:21 - Защо истинското име на нашия Кобург не е Готски, а Кохарски
Автор: iliaganchev Категория: Забавление   
Прочетен: 430 Коментари: 0 Гласове:
0



Защо истинското име на нашия Кобург не е Готски, а Кохарски

(историческо изследване за учителя на председателя на ПЕС)

Д-р инж. Илия Ганчев

В северната част на провинция Бавария, в окръг Оберфранкен, се намира малкото градче Кобург. За нас, а и за останалия свят то би било почти незабелижимо, ако тук през лесно запомнящата се 1777 година кобургският херцог Франц Фридрих Антон не беше се оженил за Ройс Аугуста Каролина София.

Веднага трябва да отбележим, че коренните родители на всички „Кобурги на европейските тронове” херцог Франц и хецогиня Аугуста, които днес почиват в мавзолей в градината на двореца в Кобург, НИКОГА НЕ СА БИЛИ „ГОТСКИ”, А ПРОСТО „САКСОНСКО-КОБУРГСКИ” (Точният превод на немското „Von Sachsen und Coburg”.

В сравнение с техните колеги из Германия и Европа те са бедни, но веднага знаят как да обогатят своите деца.

Решителната първа стъпка е направена през 1795 г.: Скромната благородническа двойка грабва трите си дъщери: София – на 17, Антоанета – на 16 и Юлиана – на 14 години, и се отправят на първото от поредицата исторически пътешествия – на гости на руската царица Екатерина II (Великата), родена между другото като немска принцеса София Аугуста Фредерика фон Анхалт-Цербст. Тя търсела за внука си Константин, брат на бъдещия цар Александър I  п о д х о д я щ а   жена. Нашите Кобурги с ловджийски нюх усетили плячката и предложили каквото могли: младото си е младо и на княза се паднала най-младата херцогиня Саксонско-Кобургска, Юлиана, която не дочакала и 17 и през 1795 г. грабнала Великия княз Константин за съпруг.

Този брак се оказал несполучлив, бил разтрогнат през 1820 г., но все пак станал първата роднинска връзка с руския царски двор, един от най-влиятелните по онова време.

От този момент нататък скромните преди това кобургски херцози и херцогини се настаняват сред НАЙ-МОЩНИТЕ ОТ СИЛНИТЕ В ЕВРОПА.

Скоро след спомената петербургска сватба следващата дъщеря, Антоанета, се омъжва за херцог Александър фон  Вюртемберг, брата на крал Фридрих I Вюртембергски. По-големият син от този брак, Александър, взема през 1837 принцеса Мария Орлеанска, дъщеря на френския крал Луи Филип I.

Най-възрастната херцогиня, София, се жени за един австрийски граф, в резултат на което се ражда бъдещият външен министър на Австро-унгарската империя, Александър.

После прародителите на европейските монарси пускат на пазара и тримата си сина. За жалост най-големият, Ернст I, не е „нашият човек”. Той обаче е Фон Заксен-Кобург-Гота, т.е. побългарено – Сакскобургготски, а другите двама не са „Готски” и единият от тях е нашият, който е КОХАРСКИ и туйто!

Нека да оставим засега в нашето царствено изследване на „Кохарския клон” и да разгледаме завистливо „Готския” такъв: тук работата е зашеметяваща и Кобургите са несравними!

Ернст I Саксонско-Кобургски прави успешна сделка – ПРОДАВА ЧАСТ ОТ ДЪРЖАВИЧКАТА СИ и срещу нея получава Гота, в резултат на което става Готски.

Жени се за дъщерята на саксонския крал Луиза и им се ражда щастливият син Алберт – след малко ще видим защо.

Кобургският родоначалник Франц вече не е между живите, когато сполучливо се омъжва и четвъртата му дъщеря, Виктория, не за някой мореплавател да речем, а за английския херцог на Кент и им се ражда великата дъщеря Виктория.

През 1840 г. двамата първи братовчеди – щастливият Алберт Саксонско-Кобургски и великата Виктория, се свързват в брак, за да започне великата ВИКТОРИАНСКА ЕПОХА на Британската империя – тази на крализа Виктория. Най-големият им син е бъдещият крал на Великобритания Едуард VII, чийто пък син е дядо на сегашната кралица Елизабет II.

Подсигурени са още няколко трона:

Сестрата на Едуард VII, Виктория като майка си, става жена на немския император Фридрих III и следователно немска императрица;

Другата сестра, Алиса, се омъжва за Великия херцог на Хесен и им се ражда Аликс – последната царица на Русия, загинала, както е известно със съпруга си цар Николай II и цялото им семейство през 1918 г. в разгара на социалистическия експеримент.

Вторият син на кралица Виктория, Алфред, също с титла Саксонско-Кобургско-Готски, се жени за дъщерята на руския цар Александър, великата княгиня Мария Александровна, чиято дъщеря Мария става кралица на Румъния.

Третият син, Артур, се жени за принцесата на Прусия и от брака им се ражда Маргарет, бъдещата жена на шведския крал Густав VI Адолф, която е баба на сегашния шведски крал Карл XVI Густав.

Най-малкият син на родоначалниците от Кобургското херцогство, Леополд I, става крал на Белгия. Негов потомък е Бодуин I, който е на белгийския трон от 1951 г.

Британският крал Георг V като единствено жив син на Едуард VII г. става негов наследник. По реме на неговото управление през 1917 г. под влияние на събитията от Първата световна война се сменя името на британската династия –

от „Саксонско-Кобургска” на „Уиндзорска”.

Вече се придвижихме към нашата тема.

Вторият по възраст син на кобургските родоначалници, Фердинанд I, се венчава за богатата унгарска принцеса Мария Антония КОХАРСКА и създава КАТОЛИЧЕСКИЯ КЛОН на Кобургите – Саксонско-Кобургско-Кохарския.

Тъй като унгарската принцеса няма братя и сестри, тя е наследница на цялото богатство. Продължилото 9 дни и нощи сватбено тържество приличало на приказка от 1001 нощ: 790 цигани приканвали със свирните си към танците едно огромно множество от гости; заклани били 1000 свине, 1600 овни и 10 000 кокошки. Имало и някои протоколни нередности в сватбата, но те бил оправени по-късно от по-младия брат на младоженеца, Леополд.

Двамата синове от този брак са вече истински КОХАРИ: По-големият, Фердиданд II, става крал на Португалия, а по-малкият, Август принц Саксонско-Кобургско-Кохарски, се свързва с Климентина, принцеса Орлеанска, дъщеря на Луи Филип I, от чийто брак през 1861 г. се ражда нашият човек – принц Фердинанд Саксонско-Кобургско-Кохарски, бъдещият цар Фердинанд I Български.

Какво става по-нататък, знаят повечето от нас, които са учили прилежно българска история ...

В немскит исторически източници са назовани накратко следните дворове, произлезли от херцогския двор „Саксония-Кобург”:

* Кралски двор „Саксонско-Кобургски” на Великобритания, сега „Уиндзор”,

* Кралски двор „Саксонско-Кобургски” на Белгия,

* Кралски двор „Саксонско-КОбургско-Браганца” в Португалия, приключил през 1910 г. с обявяване на републиката,

* Царски двор „Саксонско-Кобургско-Кохарски” в България, приключил (може би засега) през 1946 година.

В това изложение е спестено разглеждането на наследниците им в следните кралства: Гърция, Норвегия, Югославия, Испания, Австрия, Италия и Мексико.

Както виждаме, те, Сакс-Кобургите, - едни от тях ГОТСКИ, други КОХАРСКИ, - са на всеки километър – почти до края на света ...

„Ние се учим от Вас, Ваше Величество ...” (защото сме социалисти!)

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5259523
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031