Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2011 14:12 - Дали съгласно този договор не трябва да помогнем на Кадафи?
Автор: iliaganchev Категория: Забавление   
Прочетен: 493 Коментари: 0 Гласове:
0



Дали съгласно този договор не трябва да помогнем на Кадафи?

ДОГОВОР за дружба и сътрудничество между Народна република България и Социалистическа народна либийска арабска Джамахирия

Ратифициран с Указ № 601 на Държавния съвет от 22.02.1984 г. - ДВ, бр. 16 от 24.02.1984 г. Издаден от Министерството на външните работи, обн., ДВ, бр. 28 от 6.02.1984 г., в сила от 8.03.1984 г.

Народна република България и Социалистическа народна либийска арабска джамахирия, убедени, че по-нататъшното развитие и укрепване на създалите се между тях отношения на дружба и сътрудничество отговарят на интересите на народите на двете страни и служат на делото на световния мир и сигурност,

изразявайки готовността си и занапред да работят за засилване на антиимпериалистическата солидарност, единството и сплотеността на силите, борещи се за укрепване на мира, свободата и независимостта, демокрацията и социалния прогрес на всички народи,

решени да се противопоставят на агресивната политика на империализма и да се борят против колониализма, неоколониализма, ционизма, расизма и реакцията във всичките им форми и прояви,

потвърждавайки своята привързаност към целите и принципите, залегнали в Устава на Организацията на обединените нации,

като вземат предвид Декларацията за развитие на приятелството и сътрудничеството между Народна република България и Социалистическа народна либийска арабска Джамахирия, подписана на 25 декември 1976 г.,

и ръководени от стремеж да развиват двустранните си отношения, решиха да сключат този договор и се споразумяха за следното:

...

Член 2: Народна република България уважава политиката на Социалистическа народна либийска арабска джамахирия, основаваща се на принципите и целите на движението на необвързаните страни, насочени към борба срещу империализма, за освобождение на народите и укрепване на мира и сътрудничеството между държавите.

Социалистическа народна либийска арабска Джамахирия уважава външната политика на Народна република България, основаваща се на принципите и целите на социалистическата общност, която дава ефективен принос за гарантиране на мира и укрепване на сигурността и разведряването в международните отношения.

...

Член 6: Високодоговарящите се страни ще продължат да сътрудничат помежду си в борбата против агресивната политика на световния империализъм, за противопоставяне на колониализма, неоколониализма, ционизма и расизма във всичките му форми и прояви.

В духа на единство на прогресивните антиимпериалистически сили те ще подкрепят справедливата борба на народите за свобода, независимост, суверенитет, социален напредък, за пълно зачитане на тяхното право да се разпореждат с природните си богатства, както и усилията, насочени към преустройство на международните икономически отношения върху справедлива и демократична основа.

...

Член 8: Всяка от високодоговарящите се страни декларира, че няма да участвува във военни съюзи и няма да взема участие в каквито и да са групировки, както и във военни действия или мерки, насочени срещу другата високодоговаряща се страна.

...

Член 12: Този договор се сключва за срок от 10 години от датата на влизането му в сила и автоматически ще се продължава за всеки следващи 10 години, ако нито една от високодоговарящите се страни не заяви писмено една година преди изтичането на съответния срок, че желае да прекрати неговото действие.

Съставен в София на 21 януари 1983 г. (7.4.1392 у. р.) в два екземпляра - на български и на арабски език, като двата текста имат еднаква сила.

За Народна република България:      За Социалистическа народна либийска арабска джамахирия:

Тодор Живков                                 Муамар Кадафи 



Тагове:   приятелство,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5311228
Постинги: 4994
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930