Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2011 12:00 - Публикация в интернет за организираната престъпност в България по информация от посолството на САЩ през 2005 (balkanleaks.eu/bgoc.html#bulgarian)
Автор: iliaganchev Категория: Забавление   
Прочетен: 808 Коментари: 0 Гласове:
0



Публикация в интернет за организираната престъпност в България по информация от посолството на САЩ през 2005 (balkanleaks.eu/bgoc.html#bulgarian)

(ако тази публикация клевети някого, той трябва да се защити!)

30.03.2011     

Съдържание на публикацията от днес:

ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ В БЪЛГАРИЯ

1. (U) тази грама е в отговор на посоченото като А искане на информация за организираната престъпност в България и на Балканите.

...

2. (SBU) Може да се каже, че силата и имунитета спрямо закона на организираната престъпност (ОП) е най-сериозният проблем на България днес. ...

3. (SBU) Известно е, че групировките на ОП се занимават с трафик на наркотици, проституция, изнудване и рекет, различни финансови престъпления, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.

...

4. (SBU) Фалшива валута – и щатски долари и напоследък все повече и повече евро, се произвежда в България и се разпространява главно във Франция, Гърция, Италия и Испания от малки групи българи, които се завръщат в България незабавно след като направят доставката. 

...

5. (C) Разследвания на американска територия на преходни криминални групировки доведоха да успешното разбиване на значителни нарко-трафикантни организации, ръководени от български граждани в Лос Анжелис и Тампа.  

...

6. (SBU) Чрез други разследвания в САЩ

...

         КОЙ КОЙ Е В БЪЛГАРСКАТА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ

 

7. (C) От падането на комунизма през 1989 г. и бурните 90 години, сцената на организираната престъпност в България претърпя значителни промени, точно като българският икономически, политически и обществен ландшафт.

...

A.   (C) ТИМ – новият лидер на българската ОП. Основана във Варна през 1993 г., за ТИМ се говори, че е създадена от десет бивши „тюлени“, които са служили в елитно военно поделение преди то да бъде разпуснато в ранните 90 години.

...

B.    (C) ВАИ ХОЛДИНГС (преди това ВИС и ВИС 2). Основана през 1991г. от бившия борец Васил Илиев.

...

C.    (C) ИНТЕРГРУП (бивша СИК) КРАСИМИР АНДРЕЕВ МАРИНОВ

...

D.   (C) МУЛТИГРУП (МГ) Основателят на МГ и неин президент, ИЛИЯ ПАВЛОВ 

...

E.    СЪЮЗ НА БИВШИТЕ КОМАНДОСИ (още познат като СПАРТАК). АЛЕКСЕЙ ИЛИЕВ ПЕТРОВ

...

F.    (C) НОВЕ ХОЛДИНГС ВАСИЛ КРУМОВ БОЖКОВ

...

G.   (C) ДЗИ (бивша банка Росексим) ЕМИЛ АЛЕКСАНДРОВ КЮЛЕВ

...

 

H. (C) ЛИТЕКС КОМЕРС Още един бивш борец и настоящ член на Българската федерация по борба ГРИША ДАНАИЛОВ ГАНЧЕВ

...

I. (C) ГРУПИРОВКА МИГ (позната и като КУЛ ПАС). ГРУПИРОВКАТА МИГ се ръководи от СЛАВЧО ПЕНЧЕВ БИНЕВ 

...

J. (C) АМИГОС ИВАН ТОДОРОВ (български гражданин, роден на 27-ми декември 1964 г.с прякор ДОКТОРА) 

...

K. (C) ВЪЗРАЖДАНЕ БИЗНЕС КЛУБ БИЗНЕС КЛУБ ВЪЗРАЖДАНЕ е основан през 2001 г. съвместно от ВАСИЛ БОЖКОВ 

(виж НОВЕ ХОЛДИНГС), ЕМИЛ КЮЛЕВ (виж ДЗИ), ИЛИЯ ПАВЛОВ (виж МУЛТИГРУП), БОРИСЛАВ ДИОНИСИЕВ, ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ, ПЕТЬО БЛЪСКОВ (собственик на седмичника 168 ЧАСА), ТОШО ТОШЕВ (главен редактор и изпълнителен директор на ТРУД, най-големият по тираж  всекидневник  в България), и РАДОСВЕТ РАДЕВ (собственик на ДАРИК РАДИО). След смъртта  на Павлов през 2003 г., и напускането на Гущеров и Дионисиев през 2004 г., бизнес клубът загуби предишната си значимост, но все още служи като форум за сътрудничество на множество икономически интереси. Гущеров, собственикът на застрахователната компания ОРЕЛ Г и Дионисиев напуснаха клуба през 2004 г., когато Гущеров и ПЕТЪР МАНДЖУКОВ основаха клуб на предприемачите, съперник на Възраждане и също наречен Възраждане. Манджуков, търговец на оръжие, е собственик на ПМ ГРУП, компанията-майка на ИНФОМЕДИА, на ПМ ПРЕС (издател на  социалистическия  всекидневник  ДУМА ) ,  и  на  БАЛКАН  БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ (ББТ). МАШИНЕКСПОРТ, компания собственост на Манджуков и Дионисиев, е спомената в доклада Duelfer заради връзките й с режима на Саддам Хюсеин в Ирак.

 

L. (C) РУСКО ВЛИЯНИЕ

...

ПОЛИТИКА: ВРЪЗКА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ

 

8. (C) Организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната власт. В опит да запази влиянието си, независимо от това кой е на власт, представители на OП правят дарения на всички основни политически партии. Тъй като тези личности са разширили дейността си в законния бизнес, те се опитват - с известен успех - да си купят място в коридорите на властта. По време на парламентарните избори през 2001 г., редица влиятелни "бизнесмени" като ВАСИЛ БОЖКОВ и ЕМИЛ КЮЛЕВ силно финансираха и по всякакъв начин подкрепиха кампанията на НДСВ. В началото на мандата, през 2001 г., министър-председателят Симеон Сакскобургготски проведе среща на високо равнище с членовете на "Възраждане", на която покани Илия Павлов, Васил Божков, и др., да станат част от "бизнес консултативен съвет "съветващ правителството. По-късно същата година Кюлев подпомогна и финансирането на успешната президентска кампания на лидера на БСП Георги Първанов.

9. (C) Ахмед Доган, лидер на младшия коалиционен партньор в правителството, присъства на погребението на Илия Павлов през 2003 г., без дори да прави опит да прикрие близките си отношения с убития председател на Мултигруп. По време на предизборната кампания през 2005 г., интересите на бизнеса свързани с ОП (включително ЛУКОЙЛ и ОВЕРГАЗ на Сашо Дончев), Божков, Кюлев и други разпространиха подкрепа и пари в целия политически спектър, като се фокусираха главно върху НДСВ и БСП, в опит да гарантират защита на интересите си, независимо от резултата от гласуването.

 

10. (C) Под нивото на националното правителство и ръководството на основните политически партии, ОП "притежава" много общини и отделни членове на парламента. Това пряко участие в политиката - за разлика от подкупа - е сравнително ново развитие на българската OП. ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ, един от основателите на "Възраждане" и основен спонсор на БСП, спечели място в парламента от листата на БСП тази година. Застрахователната компания на Гущеров беше една от фирмите, занимаващи се с изнудване и рекет в годините непосредствено след падането на комунизма. На общинско равнище,  избор проведен по-рано тази година в град Свиленград на българо-турската граница доведе до пълното поглъщане на общинската администрация от личности, които полагат незначителни усилия да прикрият връзките си с могъщи контрабандни интереси. По същия начин, в регионалния център на Велинград, личности от OП контролират общинския съвет и кметството. Почти идентични сценарии се разиграха в половин дузина по-малки градове и села в България.

 

КОМЕНТАР

 

11. (C) Въпреки постоянният натиск от страна на САЩ и ЕС, последните български правителства са направили много малко за ограничаване на наличието на организирана престъпност. В резултат на това ОП е увеличила влиянието си и е в състояние да действа буквално безнаказано. Българската общественост  осъзнава  корумпиращото  влияние на ОП и е ясно, че хората са разочаровани  от  неспособността  или  нежеланието  на правителствата им да се справят с проблема.

Ние продължаваме да предоставяме техническа помощ на реформистко мислещите елементи на българското правителство и съдебна система - и да говорим открито за необходимостта от борба с корупцията и организираната престъпност - но истинското политическо влияние по този въпрос принадлежи на ЕС. Забавяне на присъединяването на България ще бъде политически пагубно за новото правителство. Ако Европейският съюз използва това средство за да настоява не само за крайно необходимата основна съдебна реформа, но и за ефективното й прилагане, имаме основание за надежда, че през следващите години приливът ще започне бавно да се обръща срещу организираната престъпност.

ПАРДЮ

 

https://www.balkanleaks.eu/bgoc.html#bulgarian



Тагове:   казус-за-анализ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5335045
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930