Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2011 10:59 - Честит Атанасов ден! Здраве, радост и щастие!
Автор: iliaganchev Категория: Забавление   
Прочетен: 413 Коментари: 0 Гласове:
0



Честит Атанасов ден! Здраве, радост и щастие!

(Чирпанският манастир "Свети Атанасий" е най-старият манастир в Европа)

 

Както всички ходещи по тая земя, така и ние, чирпанлии сме си грешни!

Толкова грешни, че два от греховете ни днес са се превърнали в митове.

Единият е, че чирпанлия без нож не ходи - по лют е от четник македонец по време на въстание, а пийне ли малко червено вино, за щяло и нещяло бърка в канията.

Другият мит е Чирпанското земетресение през 1928 г. То пък сигурно е божие наказание за първия им грях. А понеже оня от горе не наказва когото мрази, то сигурно доста е обичал Чирпан и околностите му. Има и защо.

В разположеното на десетина километра село Златна ливада, където е родена майка ми, се намира най-старият манастир в Европа "Свети Атанасий". Това доказа научна експедиция през януари 2004 година на акад. Росен Милев, ръководител на Балканската медийна академия (Балканмедия).

Интересна е историята около доказването на това твърдение.

През 2003 г. в манастира на поклонение идва 115-ият Александрийски патриарх Петрос VII - вторият човек в йерархията на източното православие след Вселенския патриарх.

 Патриархът идва да се поклони на свети Атанасий по свое желание.

Петрос подарява икона на свети Атанасий, рисувана в Александрия. Акад. Р. Милев се впечатлява, но и размисля върху този факт.

Защо ще идва Александрийският партриах на поклонение? Със сътрудниците си направил справка с 12-томната руска православна енциклопедия "Житията на светците", издадена през 1903 г., в която има много подробно житие на св. Атанасий.

След това моли проф. д-р Георги Алдъров от университета "Серафикум" в Рим да проучи ватиканските архиви. Той потвърждава факта, че свети Атанасий през 343-44 г. е отседнал в околностите на Златна ливада. И допълнил, че построената там обител била наречена на негово име, а може би в нея е създал някои от най-известните си богословски трудове.

А историята е следната:

През 343-344 г. след Христа в Сердика е свикан вселенски събор.

Свети Атанасий, считан за приносител на монашеството от Египет на Европейския континент, се връща по стария римски път от днешната ни столица към Константинопол за Александрия. В ония времена на всеки изминати около 30 км конете се сменяли, а пътниците отпочивали.

На светия старец се наложило да пренощува в стара римска крепост край Златна ливада. Тогава разбрал, че населението от селищата около крепостта е заплашено от епидемия и останал за по-дълго време, което използвал и за да проповядва християнството. По това време в областта на Берое, днешна Стара Загора, живеещите готи и други племена били подложени на силен натиск от еретици-ариани, непризнаващи Христос. За пост и молитва светията се уединявал в скална пещера на около 300 метра от крепостта. Още древните готи и траки са я използвали като езическо място. Свети Атанасий го прави светилище, заедно с лековития извор. Тя е запазена и днес и се нарича Постницата. Поклонниците и досега, подобно на пещерата на Иван Рилски, минават през нея за здраве и благоденствие.

И до днес някои от по-старите жители на Златна ливада наричат останките от крепостта "Римския манастир".

Свети Атанасий обявил на местното население, че за да ги избави господ от епидемията, трябва да построят църква. Тя е издигната срещу пещерата му, доказват археолози. "Епидемията наистина отминава местното население" - разказва игумения Агнеса. А това засилва вярата в бога. За 17 века храмът е все на това място, независимо че десетки пъти е разрушаван. По време на турското робство е издигнат от дърво. Последната му постройка е от 1961 г.
Под пещерата, в манастирския двор, се намира извор, който днес типично за този край е наречен Аязмото. Заради тази вода в манастира се стичат стотици болни. От време оно хората в този край знаят, че лекува кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи.

"Лекува дори и туморни заболявания"

- казва игумения Агнеса и допълва: "Имаме случаи на прохождане на сакати. И пещерата има лечебен ефект." Сред местните жители се пазят предания, че лечебната сила на водата е открита от траките.

Манастирът днес се състои от стари и нови постройки. Старите са от 1840 г. Сега предстои да се реставрират. Новите пък са правени през 1979 г. по поръка на Людмила Живкова. В монашеските килии е и скривалището на Апостола Левски. След 1944 г. по времето на насилственото правене на ТКЗС манастирът е превърнат в овчарник.

И тук игумения Агнеса разказва една история, която никак не звучи научно, но пък в селото се разказва вече 60 години. Свети Атанасий се явил на партийния секретар и го заплашил, че ако не освободят манастира, ще му вземе детето. В началото на 50-те години отново се превръща в манастир.

 Сред светините на църковния храм са икона на покровителя му, подарена от атонските монаси и препис от Реймското евангелие. То е първото копие в България на родния ни език и е дело на екип на български художници. Оригиналът се пази в библиотеката на Реймс. Да добавим, че над него повече от 200 години във вярност към бога и народа са се клели френските крале.

В църквата над олтара е и иконата на света Петка като българска светица. Тя е исторически свързана с манастира - при едно от многобройните му възкресявания през турско е издигнат и неин параклис - по-късно също разрушен. Нейният празник се чества всяка година в манастира на 14 октомври.

И до днес доброволци от близките села идват да помагат на манастира и за поддръжката му. Много хора от околността остават за два-три дни, други от страната - и за седмица. Посетихме манастира в делничен ден, а скоро пред огромната двукрила порта спря кола, от която слязоха поклонници от Полша.

Ще добавим, че допреди "Свети Атанасий" край Златна ливада за най-стар манастир в Европа се смяташе шотландският "Кандида каса", основан през 360 г., следван от двата манастира, създадени от свети Мартин през 373 и 375 г. в днешна Франция.

Манастирът е разположен сред красива местност, оградена от хълмове. Коритото на Стара река дели пещерата постница и обителта. От манастира се разкрива гледка към Тракийската равнина на юг. Наоколо са вековни гори и околността предлага условия за културен и екотуризъм. Стотици поклонници идват, привлечени и от лековитата вода. А от 3 години към него са се насочили и историци, археолози, етнолози, които проучват къс по къс най-древната му история. В манастира два пъти честват свети Атанасий. На 18 януари, защото бил 5 пъти гонен от епископския пост и на тази дата е последното му завръщане, и на 2 май - деня на неговата смърт. Със светията българинът свързва края на зимата и настъпването на пролетта.

Кой е свети Атанасий ?

Роден е в египетския град Александрия през 293 г. Тамошният епископ Александър го взема под свое покровителство. По това време християнството изживявало бурни времена. Еретикът Арий проповядвал, че Христос не е син божий, а човешки. За да реши спора, римският император Константин свиква първия вселенски събор, на който изслушал всичките свети отци.

Атанасий разгромява опонентите си, а Арий бил арестуван. Последователите му обаче подложили светеца на гонения и мъки. Атанасий бил привикан на съд и изпратен в град Трир (днешна Франция). След смъртта на император Константин се върнал в Александрия, но скоро отпътувал за Рим, където бил посрещнат от брата на Константин, Констанс. Той му обещал застъпничество и отново го върнал в Александрия. След смъртта и на Констанс е прогонен от арианите и 6 години е отшелник в египетската пустиня. Преследват го и войниците на император Юлиан. След смъртта му се връща в Александрия и до края на живота си през 373 г. се бори с арианите за усмирение и единство на християнската църква. По достойнство е назован Атанасий Велики. Православната църква го чества на 31 януари

 

 



Тагове:   вяра,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5327795
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930