Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2021 20:45 - поредица: ""много успели" БГ КапиталоКомунисто-Цоцалисти!!
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 1065 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

https://bivol.bg/mitrev-laundromat.html

Съпругът на Ирина Бокова лъсна от Азърбайджанската перачница
  •  
  • Биволъ   Плащанията от и към тези фирми разкриват сложна и непрозрачна финансова мрежа, като тя вероятно е само върхът на айсберга, чиято основа се корени в централната власт в Баку.

    Разследването наречено Azerbaidjan Laundromat (Азърбайджанската перачница)
     е едно от най-значимите трансгранични журналистически разследвания за последните години. То е и в известен смисъл продължение на разследването за руската перачница (Russian Laundromat), през която са източени от Русия повече от 20 милиарда долара, тъй като същите субекти се откриват и там.

    image

Съществува мащабна черна каса за плащания от Азърбайджан към европейски политици, придобиване на луксозни стоки, пране на пари и лично облагодетелстване на хора близки до режима в Баку.

Това разкрива журналистическо разследване базирано на банкови документи, получени в датското издание Berlingske и споделени с разследващи журналисти от няколко държави в рамките на проекта озаглавен 
“Азърбайджанската перачница”Биволъ се явява партньор в проекта от българска страна заедно с OCCRP, Le Monde, The Guardian, Suddeutsche Zeitung и други водещи европейски медии.

Сред политическите лица са германският парламентарист Едуард Линтнер, италианският депутат Лука Волонте, срещу когото в Италия беше образувано разследване за търговия с влияние и пране на пари, словенският националист Жмаго Племенити и Калин Митрев – български представител в ЕБВР и съпруг на директора на Юнеско Ирина Бокова.
 

Плащанията идват от сметки в естонското поделение на Danske Bank, отворени на името на четири фантомни компании. През тези сметки преминава огромен паричен поток от 2,5 милиарда евро, захранван основно от държавната азърбайджанска банка IBA, руската „Рособоронекспорт“ и фирми свързани със семейството на Илхам Алиев.

Журналистите, работещи по проекта проучиха в продължение на месеци над 16000 транзакции на фирмите Metastar Invest, Hilux Services, Polux Management и LCM Alliance.  Фирмите са регистрирани в Англия и Шотландия от подставени лица, но са управлявани директно от Азърбайджан.

Журналистите от OCCRP откриха номиналния директор на Hilux и Polux Махарам Ахмадов. Той е регистриран като бежанец от Нагорни Карабах и живее в мизерни условия за човек, управляващ на хартия фирми със стотици милиони в чуждестранни сметки.

Българската следа

Около 800 000 евро от азърбайджанските милиарди са стигнали до български фирми и физически лица. Преводите към български банки са 19 на брой и са датирани от август 2012 до октомври 2014. Девет превода идват от Metastar Invest, следва Hilux Services със седем превода и три превода са от естонската сметка на Polux Management.

Най-известен сред бенефициентите е българският представител в ЕБВР Калин Митрев, съпруг на Ирина Бокова. Той е получил в швейцарски и български сметки на свое име осем превода за общо 425 000 евро. Пари са му превеждали три от четирите сламени фирми участващи в Азърбайджанската перачница – Polux, Hilux и Metastar.

На Митрев е преведена и най-голямата еднократна сума – 225 000 евро на 08.02.2013 от Metastar Invest в швейцарската му сметка. В българската си сметка Митрев е получил един превод за 40 000 евро на 11.02.2014.

“Хайверната дипломация” и цената на добрата дума

По времето когато парите от черната каса на Баку пълнят сметките на  европейски политици и високопоставени чиновници, Азърбайджанското правителство репресира  журналисти и граждански активисти.

Нашата колежка, журналистката Хадиджа Исмаилова, дръзнала да разследва имането на първото семейство, прекара месеци в ареста заради изфабрикувани от режима обвинения. По същото това време Мерхабан Алиева, съпругата на диктатора Илхам, се радваше на безкритичен прием в UNESCO, организацията управлявана от съпругата на Калин Митрев.

Още през 2010 г. Бокова награждава Алиева с едно от най-високите отличия на организацията – Моцартов медал. Посещенията на Бокова
при клептократите в Баку и визитите на Алиева и други официални лица в Париж се редуват по няколко пъти годишно (виж таблицата в края на статията). А плащанията към нейния съпруг съвпадат във времето с някои от официалните събития в ЮНЕСКО, организирани в чест на каспийската държава.
 

image

На 16 октомври 2013 Бокова изпраща официално писмо със “сърдечни поздравления” за “безапелационната победа” на президента Алиев на изборите   Победата на Алиев се дължи и на факта, че преди изборите той хвърли в затвора активисти за човешки права и критици на неговия режим, като им изфабрикува обвинения за притежание на дрога. След изборите арестите станаха дори по-чести. Но за тези политически репресии в писмото на Бокова няма нито дума.
Седмица по-късно, на 22 октомври 2013 г., Ирина Бокова открива в седалището на ЮНЕСКО в Париж фотоизложба озаглавена “Азърбайджан – земя на толерантността”. Изложбата е организирана от “Фондацията Гайдар Алиев”, председателствана от първата дама Мехрибан Алиева – почетен посланик на ЮНЕСКО. Това културно събитие има за цел да изгради позитивен имидж на режима в Баку пред западните партньори и да затъмни критиките за нарушаването на човешките права, които са многобройни и стават все по-скандални.
 

Освен към политици, които хвалят властта в Баку и да си затварят очите за нарушенията на човешките права, пари са получавали и медийни босове, показват банковите записи.

През 2014 г. Сагер Екарт, бивш продуцент в CNN получава близо 2 милиона евро в банка в ОАЕ от Hilux Services LP. Един от преводите идва веднага след като Линтнер получава 41 000 евро, на 7 юли 2014. Екарт е посочен като контакт за пресата в адверториални статии, които прокарват възгледите на правителството на Азърбайджан. Една от тези статии огласява опроверженията на Азърбайджан за случая Волонте.

В България фондацията “Гайдар Алиев” (наречена на комунистическия сатрап Гайдар), също работи активно за позитивния имидж на режима. Тя дари големи суми за реставрация на археологически обекти. Представителите й са топло приветствани от Премиера Борисов, който въодушевено приема паричните подаръци.
 

Митрев – хидрополитически консултант. Като Доган.

От 2012 до 2014 г. Калин Митрев е получил общо осем плащания, като само едно е към българска сметка, а останалите на сметка в швейцарска банка. Всички плащания са обозначени като “супервайзърски услуги”.

Митрев, който е бивш агент на комунистическите тайни служби с псевдоним агент “Симеонов”, е дългогодишен представител на България в ЕБВР.  Правителството на Бойко Борисов го остави на този пост като анулира собственото си правителственото решение от ноември 2014 г. той да бъде оттеглен.

Това се случи в разгара на кампанията на Ирина Бокова за поста главен секретар на ООН, когато България официално подкрепяше нейната кандидатура. В крайна сметка Бокова беше оттеглена и заместена с Кристалина Георгиева. Бойко Борисов каза пред медиите, че не търпи критики защото не е подсигурил за още пет години една комунистическа фамилия.

Подсигуряването обаче е налице, защото директорският пост на Митрев в ЕБВР му осигурява близо 170 000 евро годишна заплата. Както показа разследване на Биволъ за имотното състояние на семейството на Бокова, тези пари не са излишни, тъй като фамилията трябва да поддържа четири апартамента закупени в Париж, Лондон и Ню Йорк през последните няколко години.
 

Консултантските хонорари на финансиста Митрев за хидростратегически дейности около проекта “Кура-Араз” удивително напомнят за хонорара на философа и лидер на ДПС Ахмед Доган, който той получи за сложни хидроенергийни консултации на проект “Тунджа”, “Горна Арда”,каскадата “Доспат-Въча” и проекта “Цанков Камък”. Но за разлика от докладите, предадени от Доган на “Минстрой холдинг”, от работата на Митрев не се открива никаква писмена следа.

Наводненията причинени от река Кура през 2010 г. разрушават около 20 000 къщи и правителството похарчи близо 590 милиона долара за възстановяване на щетите и ограничаване на риска от наводнения. Местните хора и неправителствени организации твърдят, че парите са харчени непрозрачно и са подхранвали корупцията.

Фирмата Avuar-Co е регистрирана пет месеца след наводненията и е спечелила обществени поръчки от Министерството на извънредните ситуации за сумата от 478 000 долара, малко повече от платеното на Митрев, показа проучване на OCCRP. В описанието на обществените поръчки обаче не пише нищо за консултантски договори, а за придобиване на оборудване, включително мобилна кухня.

В свободен достъп има голям брой научни изследвания и правителствени документи за управлението на водите от басейна на Кура-Араз, в които се говори за хидрополитика и хидростратегия (например тук). Сред авторите на такива доклади обаче не се срещат нито Avuar-Co, нито Митрев.
 

В отговор на журналистически запитвания от Berlingske и други медии от проекта дали е знаела за плащанията към нейния съпруг и дали те са свързани с политиката на ЮНЕСКО към Азърбайджан, Ирина Бокова заяви, че не е запозната с консултантския бизнес на съпруга си. “Въпросите ви са недобре обмислени” (ill conceived) – казва тя и посочва, че не е извършила нищо нередно и ще съди за клевета всеки, който публикува “неверни твърдения” по неин адрес.

Но ако Бокова не знае откъде идват парите за консултантския бизнес на Митрев, тя със сигурност знае в какво двамата са инвестирали семейния си доход. Разходите за недвижими имоти, които са записани на името на двамата, са за 4.7 милиона долара. Сумата надхвърля с близо един милион долара известните доходи на фамилията за последните десет години.

със  съкращ..

 

 

 




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. notfun - "Нива и квартали"...де вика Батьката..от срОпско..
25.09.2021 08:19

има ли нужда от коментарии...

следва...
цитирай
2. marana69 - ..и сегаа, очакваме..баЕ венцо..
25.09.2021 09:17

да ми цитира.. шедро..и Росското уики..)
колко медали, и кВи дипломи ,имала Боковица,
и, колко умна, културна,успяла.. ЖЕНА ,от Сой, е!!

пиша ,комай 13 пост по Темата- Комунизъм..
и, досега, не съм чула, едно кратко и..така..човешко признание..
що така , моят Опонент, върло е избрал Сектата Комунизъм!
многоо ме заинтригува, зашото..той, обикновено, е многоо сладкодумен
и лежерно, повествователен...колега)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1919323
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031