Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2020 14:12 - Подробности за новия китайски ракетно-космически експеримент с луноход Чан’е – 5
Автор: iliaganchev Категория: Технологии   
Прочетен: 239 Коментари: 0 Гласове:
0



Подробности за новия китайски ракетно-космически експеримент с луноход Чан’е – 5

24.11.2020 Днес рано сутринта (по китайско време, а по европейско – вчера в полунощ) Китай пусна  лунната сонда Чан’е – 5, която стана първият в страната космически апарат, предназначен за събиране и доставяне на Земята на образци от повърхността на друго небесно тяло.

Изстрелването на „Чан’е-5“ беше осъществено в 04:30 по пекинско време с помощта на ракетата-носител от тежки клас CZ-5 /"Велик поход-5" или "Чанджън-5"/ от космически център № 5 Вънчан в островната провинция Хайнан в Южен Китай.

Мисията на тази лунна сонда се счита за една от най-сложните в историята на космонавтиката на страната и представлява единствената по вид през последните над 40 години.

Тя може да помогне на развитието на науката и технологията в Китай, а също така да заложи фундамента за перспективнияя полет на космонавти до Луната и усвояването от Китай на дълбокия космос – това отбеляза заместник-ръководителят на китайския „Център за изследване на Луната и космическо инженерство“ към Държавното космическо управление на Китай Пей Джаоюй.

„Чане-5“, чиято обща маса представлява 8,2 тона, се състои от орбитален, спускаем, възвращаем и летателен модули. Очаква се, че той ще достави на Земята около 2 кг образци от лунната повърхност. Модулите на сондата ще извършат скачването на окололунна орбита, което ще бъде безпрецедентно достижение.

След излизането на окололунна орбита орбиталният и възвращаемият модули ще се отделят от спускаемия и летателния модули.

А докато орбиталният и възвращаемият модули летят на височина 200 км над повърхността на Луната, спускаемият и летателният модули в началото на декмври ще извършат кацане на северозападната част на Океана на бурите откъм видимата страна на единствения спътник на нашата планета Земя.

След това в продължение на 48 часа роботизираната „ръка“ ще извади камъни и ще извърши сондажи в лунната повърхност. Очаква се, че в космическия апарат ще бъдат насипани и запечатани в контейнер около 2 кг образци от грунда.

След всичко това летателният модул ще стартира от лунната повърхност и ще се скачи с орбиталния и възвращаемия модул на окололунната орбита. След като предаде образците във възрщаемия модул, той ще се отдели от Сондата.

Орбиталният и възвращаемият модул ще се отправят обратно към Земята. Кацането на възвращаемия модул е запланувано да стане на територията на хошун (района) Съдзъван на автономния район Вътрешна Монголия в Северен Китай.

Полетът на сондата ще продължи повече от 20 дни.

По думите на Пъй Джаоюй, ако мисията на „Чане-5“ се увенчае с успех, то сегашният етап от китайската Програма за изследване на Луната ще бъде успешно завършен.

Китайската програма за изследване на Луната, наречена в чест на  легендарната богиня Чан’е, влезе в действие през 2004 г. Тя се състои от 3 етапа:

* Полет около Луната; * Кацане на нейната повърхност; * Доставка на Земята на образци от нейния грунд.

„В хода на реализация на програмата Китай постигна фундаментални технологии за безпилотнотоизследване на Луната и то с ограничени инвестиции“, каза Пей Джаоюй...

Китай разработва плановете за бъдещите изследвания на Луната. За да прокара пътя към пилотираните изследвания на единствения спътник на нашата планета и на дълбокия космос, в рамките на мисията на Чане-5 ще се използва методът на подбор на пробите, който се отличава от методите, приложени вече в САЩ и бившия Съветски съюз, съобщи Пей.

САЩ изпратиха астронавти на Луната за събиране на образци. В хода на безпилотните мисии на СССР по подбор на лунни проби космическият апарат излиташе от Луната и непосредствено се връщаше на Земята.

„Китай избра сложен технологически подход, който се заключава в извършването на скачване на окололунна орбита. Това ще позволи да се доставят повече образци и да се заложи технологичната основа за пилотираните лунни мисии“, каза Пей.

„Безпилотното скачване на лунна орбита ще стане исторически пробив. Но да бъде осъществено, ще е изключително сложно“ – напомни зам. главният конструктор на сондата Чане-5 от КИТАЙСКАТА АКАДЕМИЯ ЗА КОСМИЧЕСКИ ТЕХНОЛОГИИ към Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника Пън Дзин.

„Ние бихме могли да наречем сегашната мисия ключова. Успехът й ще ни помогне да придобием необходимите навици за бъдещите изследвания на дълбокия космос, като например подбора на проби и връщането им от Марс, астероидите и други небесни тела“, каза Пън Дзин.

Научните цели на мисията „Чане-5“ включват изследване на районана кацане за получаване на данни от анализа на лунните образци на място, а също систематичен и дългосрочен анализ на лунните образци.

Сегашната площадка за кацане на Чане-5 ще бъде на запад от площадката на изпратения през 2013 г. апарат Чане-3. Мястото на кацане е било избрано с отчитане на това, че по геологична възраст то е по-младо отколкото районите, в които САЩ и СССР преди повече от 40 години са вземали проби. Образците, които Чане-5 ще достави на Земята, ще бъдат с огромна научна ценност, считат китайските учени.

„Отечествените и чуждестранните изследователи ще имат шанса да получат лунни образци, доставени на Земята от китайската сонда“ – обеща Пей Джаоюй.



Тагове:   китай-космос,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5330879
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930