Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2017 21:53 - Немският "фаст фууд", като огледало на експлоатацията
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 694 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Oтново Германия, братския трудов Берлин. Там се разгаря нов конфликт, конфликт на труда и капитала, този път в сферата на гастрономията.  Работниците в  ресторантите за бързо хранене «Макдоналдс», «Бюргер анд Кинг» и «Старбукс» започнали да разбират, че безпощадната експлоатация на наемния труд не е измислица на марксистите, а най-суровата истина в живота.

Работатат е в това, че работата в отраслите за бързо хранене са много напрегнати и изморителни. Работниците  и работничките в кухнята и залите се намират по 9-10 часа «на крака». При това по договор те са задължени не просто да работят, а да работят бързо, не да ходят на работните си места, а бързо да ходят, «да летят», стараейки се да намалят времето на обслужване на клиента до минимум. Колкото повече клиенти и купувачи обслужва за ден работниците от «фаст-фуда», толкова повече печалби. ще сложи в джоба си предприемача — собственика на ресторанта. Затова производството на готовата стока – блюдата и услугата по продаване на тази стока на клиента там е поставена на конвейрна основа, като непрекъснато производство. Но ако например, в машиностроенето при конвейерна организация на производството самия конвейр има все пак планово спиране — за техническо обслужване или оглед, то в «макдоналдсите» работниците без спиране «летят» с откриването на ресторана и до последния клиент.

Такaва висока интензивност на труда не издържа даже кухненското оборудване. В този случай него го ремонтират или сменят за да може сутринта в седем да започне да се търгува с ядене. Но това е техника. А човек, ежедневно рабоещ по 10 часа на износване, за кратка нощ отдих за да се «отремонтира», т.е. възстанови не може. А и храната, която се изработва от работницкте във «фаст-фуда», носи на организма повече вреда, отколкото ползи. При такова висока работно натоварване и продължителност на работния ден човек, за да разтовари неприкосновените ресурси на организма, трябва минимум да почива денонощие след всеки работен ден, да има чиста и качествена храна и периодично веднъж в годината да почива и да се лекува в санаторно-курортни условия.

Има ли ги всички тези условия у работниците в «макдоналдсите»? Смешно е да се пита  – естествено че не и при капитализма не може да бъде по друг начин. В 1929 година Улис Астор, американски монополист, конкурент и брат по класа на основателя на най-известната мрежа «фаст-фуд» МакДоналдс, открито заявил за своите работници: «…За мен те са само машини, такива като в цеховете само че живи. Затова и аз ги използвам, като се използват те-до край, вземам от тях всичко което мога а след това ги изхвърлям. Така стоят нещата»[1].

«Taка стоят нещата» във всички германски «макдоналдси» поставяйки работниците в тези заведения пред избор: или и по-нататък да дарят своя труд на капиталиста и при това да се превръщат в инвалиди в цветуща възраст, убивайки себе си в работа на паразита, или да се борят за по-изгодни условия на труд и висока заплата. Трудещите направили правилния избор и обявили стачка.

В Берлин около 250 човекa излезли на демонстрация против чудовищната експлоатация след като предварителните преговори с работодателите се провалили. Следва да се отбележи, че работниците от различните вериги за бързо хранене протестират заедно.  Това е много добре и говори за това, че конкуренцията сред работниците, усилено насаждана от стопаните на предприятията си отива и отстъпва място на  пролетарската солидарност.

Трудещите се ще се борят за своите  права и твърдо ще стояь на своето за подобряване условията на труд и повишаване на  заплатите. Но буржоазните работодатели и след провалените преговори остават на своите оскърбителни и смехотворни позиции, предлагайки на работниците повишение на заплатите с 3 %, не сменяйки условията на труд и оставяйки  работниците под пресата на конвейерната интензивност и убийственна продължителност на работния ден.

Ясно е че такова издевателско отношение на  капиталистите не може да не предизвика широк и силен  протест. Ако работодателите не отидат на отстъпки, то мизерната заплата, стресиращия напрегнат труд, ръчната рабоа — всичко това в съвокупност ще вдигне на борба целия отрасъл за бързо хранене в Германия. Немските работници помнят заветите на своите велики земляци Маркс и Енгелс и няма да се сдадат на врага. Днес ще се проведат нови преговори за по-нататъшна организирана борба за своите права и достоен живот.

Сергей

[1] A.M. Shlesinger, jr. The Crisis of the Old Order, p. 129.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660510
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031