Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2022 09:48 - Змиите
Автор: u4itel Категория: Спорт   
Прочетен: 3543 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.06.2022 13:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На кои животни змийската отрова не влияе ? Как са измислени противоотровите?
Четете тази статия, за да разберете. 
Набързо припомням за извличащия компрес след промивка със студен риванол: 2 ч. л. медицински въглен на прах от аптека, около четвърт чаша студена вода, 2 ч.л. смляно ленено семе (от аптека или селскостопанско). 
 
 ДОБАВКА: Глава на мъртва змия не се пипа с вашето тяло (а само с маша) поне 24 часа, понеже освен ако не е имало тотално смачкване на мозъка тя е способна поради рефлекс на нервната система и след смъртта да хапе. Така е защото те имат бавен метаболизъм. За да не бъде налапана от животно (и да го отрови), тя трябва или да се зарови надълбоко, или да се изгори.  
 
  Припомням ви за компреса, понеже в болница ще видят кой орган - отвън и отвътре е засегнат и ще лекуват тях. Нашите отровни змии не са силно отровни и рядко ухапванията им се лекуват с противоотрова, която за 1 човек би струвала 30 хил. долара. Ние не произвеждаме такава, а от съседните страни Сърбия и Турция само. Друга източноевропейска страна - Полша има, а дори Германия няма. Обаче Великобритания, Франция, Испания имат. Знае се, че някои животни поради големите им мускули и маса, не ги хваща (конете), но други като зайците са си имунизирани за змиите в района, макар че са плячка при удушаване. Точно тези животни стават донори с кръвта си, бивайки умишлено инжектирани с отрова от лаборатории в гореспоменатите държави в Европа (по света са още много). Отровата се взима чрез "доене" на змията, притискайки я с палец и показалец зад главата й, като не се позволява да се обърне - ползват за успокоение на нервни влечуги обдухване с СО2, макар че някои не се поддават на него и за 5 минути те са горе-долу "послушни". Понякога за няколко дози противоотрова са нужни 50 хил. доенета (негнусливи хора трябва толкова пъти да пипат змия внимателно и рискувайки себе си). Отровата се охлажда на -20 градуса с изсушаване, при което отровата е чиста без вода. След инжектиране върху кон се чака 8-10 седмици за пик на антителата, после му се взимат от югуларната вена 3-6 литра кръв. После следва филтриране, за да се извлече само кръвната плазма от конската кръв. Трябва да се премахнат и конските протеини, чрез регулация на РН на кръвта и солите. Това не е всичко. Трябва да се разрушат и самите антитела, за да има  само активната съставка. Това става чрез ензими. Най-накрая активната съставка се или пази в течно състояние, или се суши. 

 Ние имаме страх от отровните влечуги, но по-нахални са смоковете. Не рядко пъти при изпречен на пътя им човек могат да го гледат сърдито и да съскат. Препоръчва се да му хвърлите камък в пръстта, за да чуе вибрациите на шума (змиите са почти глухи), но не по-него. ИНАЧЕ ЗМИЯ НЕ СЕ ЗАКАЧА, особено ако са малките отровни змии със зигзагова украска. За да ги изтласкате от нивата, ви е нужна сяра или пък оцет (безцветен, защото е най-силен), а от дадено място точно с чесън, лук, подправката канела. Казват, че змия може да се заклещи със зъб в човешка жертва и тогава човекът трябва да я извади, така че тя да не се обърне и ухапе - това нещо не ми се вярва обаче и ако стане, може би малко канела ще я вразуми, макар че тя от нея би хукнала и подплашила всички на пътя й.    Няма кой да изследва у нас всичко това - всеки слуша най-нашумялата чалгаджийка вместо да се занимава с наука. Обаче за змия да загуби зъб не е никакъв проблем, тъй като те й растат цял живот и изваден преден зъб също расте. С други думи шоумените на кобри на няколко месеца трябва да вадят зъби, докато змията не се измъчи или заболее от инфекция и умре. Друг начин да се направи "безвредна" е да се оперира от жлезите и отровопровода, като подобни влечуги се наричат "веномоиди". Такива операции са скъпи и не си заслужава такъв любимец. 
  Има ли животни, които се хранят със змии - с неотровни всеки малък хищник като куче и коте. Но отровна змия може да заплаши живота на кучето ви, което също има нужда от гореспоменатия компрес  Но отровни ядат най-вече грабливи птици - кои точно не зная, защото за американските зная, не за нашите.     Какво става, когато отровна ухапе друга отровна? Ако са от различни видове, ухапаната умира. Ако са от един и същи, нищо й няма, защото е изградила имунитет срещу собствената си отрова. Тя ловува най-вече отравяйки мишка, плъх. Неотровните удушават, а хапането е за стряскане.     Има ли хора с изграден имунитет? Да, тези, които са в лабораториите и доят могат нарочно да се изложат на малки дози и постепенно да изградят имунитет срещу отровата на точно този вид змия. Защото отровите на всеки вид (даже подвид) може да е напълно различен. Такъв е наскоро живелият дояч на змии - американец, достигнал 100 години, Бил Хааст (умира 2011). Дарявал е кръв за противоотрова, пътувайки надалеч.  Първата противоотрова в света е направена от французин от екип на Луи Пастьор във Виетнам през 1896.     За финал искате да разберете дали има лекарства, ползващи истинска змийска отрова - казват, че да - против артрит и даже против Алчаймер и против Паркинсон. Записах си следните лекарства: Captopril® (Enalapril), Integrilin® (Eptifibatide) and Aggrastat® (Tirofiban).

 A какви са онези маски за коса с нарисувана змия? Това е змийска лой от заклана и одрана змия. Но повечето имитират състава на лойта чрез растения. Отровата на змии трудно се изследва, казват, че на науката са известни едва 0,01 процент от всички компоненти от отровата на която и да е змия.            


Тагове:   змийска,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506614
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031