Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2023 11:04 - ЗА РАДИОТОЧКИТЕ И РАДИОУРЕДБИТЕ...СПОМЕНИ ОТ ДИМИТЪР СТОЕВ И АРХ.ОЛЕГ КАРАЗАПРЯНОВ
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 904 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Неотдавна по Пловдивската телевизия си спомнихме за радиоточките и радиоуредбите. Неща, които днешното поколение и не може да си представи. Включиха се много зрители – по телефона.

Предаването може да бъде видяно ето тук

https://www.youtube.com/watch?v=toh51Ae1I2U

 

След излъчването получихме още спомени за онова време.

Най-напред ето какво ни е написал Димитър Стоев:

... Предаването ми напомни за 50-те години когато в едно българско село през ноща дежурният в селсъвета младеж от скука си поиграл с радиоуредбата, набрал радио ВВС-Лондон и в цялото село гръмнали радиоточките. В резултат на което на селските комунисти им се сторило за саботаж и грабнали оръжие за оказване на съпротива. Арестували съмнителни неблагонадеждни невинни селяни и случая се разчул в цялятя страна... Вярваш ли или не вярваш?

Аналогичен случай.
В село Белослав - тогава гара Гебедже, имало танцова забава с варненски естраден оркестър.

Селяните като видели тези модерни саксофони, цугтромбони и пр. си помислили, че е диверсия от паращутисти.

За кратко време пристигнали колите на МВР-ДС и арестували всички оркестранти и ги отвели в ОУ на МВР – Варна. Началникът на МВР ги разпознал като музиканти в духовата музика на БМФ-Варна и ги освободил веднага...



И още: За радиоточките, радиоуредбите, радиоапаратите и транзисторите в миналото. от арх.Олег Каразапрянов

 

Радиоточката беше една неразделен и обичан атрибут за много български семейства. Някъде до към 1980г. задължително в жилищните блокове се изграждаше инсталация за радиоточките. По правило в апартаментите в кухнята над вратата имаше извод за радиоточка. За радиоточката се плащаше някаква малка такса в пощата. Хората си ги слушаха денонощно и от тях научаваха новините, слушаха музика и бяха доволни. Дори нямаха нужда от радио. Преди 65 г.да имаш радио вкъщи беше лукс.

Обикновено хората имаха радиоприемници още отпреди Втората световна война. Най популярни бяха Филипс,Телефункен, Лоренц. Имаше радиоприемници българско производство, произведени през 30 години, които не бяха лоши. Вносните приемници бяха по добри, имаха по добра селективност, имаха средни,къси и дълги вълни.

Вкъщи имахме Телефункен и Филипс, произведени преди около 30 г, .но доста добре работеха. Имаха хубав, ясен звук и ловяха доста станции. Радиоприемници за УКВ тогава нямаше. През онези години радиостанциите се брояха на пръсти. В Пловдив се хващаше радио София 1, радио София 2. Имаше и предавател за радио Пловдив, но предаванията бяха само за няколко часа. Други радиостанции през деня почти не можеха да се хванат.

Вечер,когато се скриеше слънцето, изборът на радиостанции нарастваше, но качеството беше много лошо. Избраната станция заглъхваше, появяваше се друга, после пак се чуваше или се чуваха две три станции. На по-добрите радиоапарати имаше едно зелено око. То служеше за по прецизното нагласяне на избраната станция, но и то не помагаше.

Късите вълни много трудно се ловяха със старите радиоапарати. Радиостанциите „Свободна Европа” и „Гласът на Америка” се хващаха, защото предавателите им бяха мощни, но те бяха винаги заглушавани. Някъде около 1963г. започнаха да се появяват транзисторите. Дори имаше български транзистор „Ехо”- джобен. Струваше 48лева. Работеше само на средни вълни и ловеше местните радиостанции. По късно се появиха ВЕФ-овете.Съветско производство,но всъщност се произвеждаха в Латвия. Бяха много търсени и беше трудно да се снабдиш. Имах късмет да си го купя от ЦУМ за 95лв. Пари,които не бяха малко за времето си. Имаше средни и къси вълни. Имаше ВЕФ който можеше да хваща „Свободна Европа” и „Гласът на Америка”, но те не бяха за соцпазара. Моят беше за соцпазара и разбира се не можех да слушам капиталистическите вражески радиостанции. Занесох го в оказионния магазин до халите в Пловдив. Обявиха му цена 120лв. И го купиха още на следващия ден. Това се случва през 1973г. лятото. Сестра ми и нейният мъж по това време работеха като лекари по разпределение в гр.Грудово, сега Средец,Бургаско. Обаждат ми се един ден по телефона , че в наркопа в близко село са донесли два броя транзистори „Телефункен”.Те бяха произведени в Индия, където ги бяха нарекли „Малар” или нещо подобно.Веднага заминах за Грудово и на следващия ден имах транзистор „Телефункен”. Оказа се доста добър апарат с възможност за няколко обхвата на къси вълни,добра селективност,звук. Работи отлично на батерии и на ток. Обичам си го и го пазя.н имах транзистор „Телефункен”. Оказа се доста добър апарат с възможност за няколко обхвата на къси вълни,добра селективност,звук. Работи отлично на батерии и на ток. Обичам си го и го пазя.




 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5228053
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031