Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2020 19:00 - СЕЛО ЛУКОВО, СОФИЙСКО, ПО ВРЕМЕ НА КОВИДА....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1336 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

СЕЛО ЛУКОВО, СОФИЙСКО, ПО ВРЕМЕ НА  КОВИДА - С ГЛЪТКА ВЪЗДУХ ПРЕДИ КЛИНИЧНАТА СИ СМЪРТ...

 

    Село Луково е разположено по долината на втората река в Искърския пролом, вливаща се в Искъра след Курило. Тя извира от масива на вр. Голата глАва. По долината на първата река, извираща от масива на вр. Вишикамък е с. Ромча. То е още по-напреднало към клиничната си смърт. Неговата долина обаче е тясна, стръмна, сенчеста, има и голямо свлачище, поради което не е така удобна за живеене каквато е прекрасната като природа долина на с. Луково.

   В момента Луково е поело глътка въздух заради ковида, колкото и невероятно да звучи това. Причината е завръщането на луковските „софиянци” по родните им места, а също и на виладжиите в изоставените им в различна степен вили, годни за обитаване, за да са далеч от вируса, върлуващ из страната, на първо място в София. Има някакво оживление в региона на селото, което наподобявам на умиращ, дошъл за последен път в съзнание. Много е тъжно! Тази /моя!!!/ диагноза важи не само за Луково, а вече за повечето малки населени места в страната ни. Ще се върна на причините след малко, сега за природната красота на това село.

   Селото е разположено на много голяма площ. То е съставено от много махали, разположени по местата с водоизточници. Това са или малки непресъхващи поточета или изворчета под широколистната някога гора. Днес тя е подменена в голяма степен с иглолистна, а където е извършена тази смяна, водоиизточниците пресъхват, известно е защо. Следва напускане от хората на населеното им място, без вода не се живее.

    Махалите са разположени в зАветни меки гънки по долината на р. Луковска или по равни места покрай малките непресъхващи поточета. Много е красиво! Добрите климатични условия тук позволяват да се живее нормално на доста голяма надморска височина, достигаща 1000 м. Има места за ниви, за градини, има големи пасища по билото на планината, гори. Долина, сътворена от Бог да бъде обитавана от хора! Има и наблюдателн пункт – вр. Голата глАва – един невисок чал, с обгледност, не отстъпваща на тази от вр.  Мургаш. От него се виждат красоти на Балкана и още поне пет планини, между които и Руй.

   Луковско е оградено от два рида, започващи от вр. Голата глАва. Единият рид го отделя от с. Батулия, другият – от с. Ромча. Долината има вид на триъгълник, който се разширява и спуска към р. Искър. По цялата му площ има останки от местообитаване – изоставени къщи, вили, градини, които все по-запустяват. Тук и там от едвам крепяща се къщурка на двора излиза някоя едвам придвижваща се баба. Вилите обаче, в голямата си част импровизирани постройки, строени след Постановлението за раздаване на народа на пустеещите земи, напуснати от хората след текезесирането им, са много, бих казал на едно от първите места по брой „вили” на квадратен км.

   Селото е близо до плодородното Софийско поле, където селяните са извървшали бартер или са търгували с произведение от тях стоки. До построяването на железницата през Искърския пролом се е пътувало през планината. Това е ставало като се изкачи рида под вр. Голата глАва и се ползва вървището от с. Батулия до София. От там се е слизало в Курило, голямо населено място някога и търговски център или по другите софийски села чак до с. Бухово. Прекрасно е горе -  върви се по билото на Мала планина, което се спуска от вр. Голата глАва и се изкачва на още един красавец, Вишикамък. Дърводобвините мутри така посякоха горите там, че на човек, който ги е виждал в оригинал, да му се доплаче...

    Има един панорамен път за туристите през с. Луково, който е връх на красотата, но го знаят много малко хора. Този път започва по асфалтовия път за селото – стръмен, на дупки, тесен. При първото отклонение в ляво се поема по него и почти по хоризонтала с леки изкачвания и слизания се достига до новото манастирче на рида, разделящ с. Луково от с. Батулия.  Пътят върти през махалички, прави невероятно криволици, а което се вижда покрай него, навявя тъга – с всяка измината година пустощта се разширява. Има и хубави къщи, правени от изселелите се от тук хора да ги обитават временно. Голяма част вече са изоставени и се рушат. Други, изоставени по-отдавна, са с обрастнали дворове, в които само дива свиня може да проникне. Има и оригинални къщи на по 100-200 и повече години, в които влезат животни при лошо време. Толкова гъст е подрастът в някои парцели, че не се вижда къде преминава оградната мрежа. Много тъжно е да се видят и хубави, бих казал луксозни къщи, не мутробароци, които са подържани с надежда да бъдат прродадени. Но купувачи няма. На мен са ми предлагали да ми подарят подържана къща в Буковец, да ми я прехвърлят нотариално, но да обещая, че ще я подържам, защото е скъпа на хората, които вече не са в състояние да сторват това. Такива много предложения съм получавал и по Източните Родопи при случайни срещи със върнали се през лятото си по родните места турци, прогонени от страната ни поради възодителния процес в Турция, подобно на селяните поради текезесирането им в София. Това са имоти вече без приложение в настоящия живот, които наследниците на изгонените от колективизацията или от възродителния процес вече не припознават като свои. Ничия земя. Напомням за една гедерманска поговорка за комунистите: Без оръжия, разруха причиняват. Те имат предвид материалната разруха, но тя води и до духовна, която е доста по-страшна и се предава генно. За пример давам една нейна метастаза,  отвратителнището Радев, което се бори да върне времето на тези унищожители на България, за да угоди на турналия го за президент.

   Постоянно живущите в селото стават все по-малко, причината е обяснима – нито работа, нито здравеопазване, нито училище. Някога  всеки е имал имоти, животни,  работил е и е зависел от труда си. Трудът е бил в основата на свободата му. След отнемането на имотите на хората, те напускат родното си място и се местят в София. Така се поставя началото на умирането на селото, един процес, подобен на агония, който още не е приключил. Няколко души има в селото, всичките работят в София. Влаковете по тази линия хората сравняват с честотата на травмаите. Голяма беда за селото се явяват и няколкото луди, последица от пиянството им, които се изяват като пиромани. Изпозапалиха много хубави къщи, предимно необиавани в момента на подпалването вили. Такива опожарени големи сгради се виждат и от ж. п. линията при пътуване. След този акт следва тоталното изоставяне на имота.

   В селото има и няколко хубави /временно обитавани?/къщи с яки подпорни стени. Кои живеят в тях и с какво се занимават, не е ясно. Излизат от къщите едни скъпи джипове, на съветски език това наричат шли на дело. Има и възрастни хора, строили вилите си, които сега живеят в тях. В момента си спомням за една прекрасна къща, на хубаво място, с път, водоснабдена, направена с изключителен вкус – декоративна каменна зидария, бетонът е покрит тематично с плочки, а какво стълбище има от пътя до нея!  Първо скрапосъбирачите разбиха вратите, за да я ограбят. След грабежа се срути част от покрива й, вероятно е извадена метална носеща конструкция.  Трагедия...Други къщи са заключени стабилно, поставена е табела, че имотът сепродава. Купувачи няма. И да се предлагат за подаряване, кандидати едва ли ще се намерят. Животът днес не се свързва с тези райски красиви места, жизнената среда на новото поколение е градът. Този рай   , който аз посещавам за тях е непознат, чужд, те никога няма да си размърдат гъзъ да го посетят.

    Един интелектуалец, чиито име забравих, окачестви при разговор с него настоящото време като бакелитно-тенекиено. Под понятието бакелит той имаше предвид телефоните, под понятието тенекия - автомобилите. На неговото мнение съм и затова го цитирам, двете най-важни неща в живота на хората днес, предимно младите.

   А сега за маршрути за излет по Луковско, макар да ми е ясно, че никой няма да отиде там. Новото поколение предпочита Цигов марк, където да се повози с лодка до Острова, Банско, за да изпие едно маймунско кафе или дори две и др, напр. с. Врата под Белинташ, където сега се сбира снобарията.

  Предлагам приказен преход, който започва от пътя покрай реката и от който започват доста разклонения в ляво. На където и да се тръгне е много красиво. Достигайки рида между селата Луково и Батулия се рродължава в посока на вр. Голата глАва, зад който има две едноимени махали. От страната на върха към с. Луково бе къщата на един убиец, който се е крил там години. Окошариха го.

     След върха започва спускане към една седловина, разделяща върховете Голата глаАва и Виши камък.  Какво се вижда от там не мога да опиша, толкова е красиво. Красиво е и след Вишикамък, от където има опция да се тръгне към Курило, към Гниляне, към Подгумер, към Войняговци, към Локорско. Върви се все по билото на Малата планина, а изглредът към Софийското поле и планините на Юг би вдъхновил поетите, ако посетят тези места, да напишат стихотворение за тях. Най-красиво обаче е в ранната пролет, когато тук растат разнобразни цветя, започвайки от  кокичетата, после преминават в преобладаващо жълти. Аз имам любимо място тук, една седловина с разклонение към с. Подгумер, от която се вижда вр. Голата глАва и двете едноименни махали под нея. Днес обезлюдени. Бях близък с потомък от тези махали, Христо Сомлев, турист, каквъвто съм и аз.

   И пак се замислям:

   Защо на тези хора трябваше да бъдат отнети имотити, по същество да бъдат прогонени от родните си места, където бе техният поминък в София?  Измислителрите на това зло, което бе отнесено към цялата страна и днес имат подръжници, това според мен са партиите, лабораторна разработка на ДС – Демократична България, Има такъв народ и Изправи се България. Има и други, като всичките се наактивирват от президента ни, той пък маркспропутинец. Има един лаф по Западна България, когато нещо е много страшно, наричат го банда от идиоти.

   Насаденото зло в България остава, злото се бори срещу доброто да го задуши, но злото може да съществува само ако експлотира чужд труд. Има такива цели държави, които нищо не могат да произвеждат, освен оръжия, а доходите им идват от продажба на природни ресурси. Това зло, което американците разрешиха да го има в Европа и след това го толерираха, за се възползват от него, доведе хората по целия свят до днешния им хал.

    Като пример посочвам село Луково, една от жертвите на сметките на великите сили.  Еб..а му майкята, както тук казват. Заради интересите си или заради простащината си, всеки да прецени както му харесва.

  





Гласувай:
8



1. bdenkov - Мнение.
29.11.2020 22:56
Бихте ли обичали да напишете тема за село Кремиковци до София свързана с историята му. Бихте ли желали да напишете тема за село Цръклевци до Годеч свързана с историята му. Имате ли възможност да напишете тема за село Шума до Годеч свързана с историята му. Бихте ли обичали да напишете тема за село Волуяк до София свързана с историята му. Чета постовете Ви в блога с интерес. Имам мнение за Вашата личност, че много държи за ГЕРБ и може би за Бойко Борисов. Имате ли възможност да напишете тема за реалното производство на промишленост и стоки към настоящия момент в България. По - новините на Нова ТВ даваха как се продават Български домати в Париж. Имате ли възможност да напишете тема за Прехода и Мутрите? Имате ли възможност да напишете тема за Комитет за държавна сигурност? Извинявам се за дългите коментари.
цитирай
2. bdenkov - 1
29.11.2020 22:58
Не съм живял по онова време и не мога да давам оценки. Единствено съм забелязал следните резултати в днешните времена:
- Скатаване до дупка и мазнене на когото трябва. Така човек се издига в йерархията;
- Правене на далавери в стил "Бай Ганьо";
- Всичко се постига с големи връзки и шуробаджанащина (най-вече при държавните структури);
- Необразовани и неграмотни хора (съдейки по постове във Facebook и то от хора на по 40-50 години);
- Тотална липса на критично мислене на повечето хора от това поколение;
- Повечето хора в този период, нямат намерние да се преквалифицрат или да си вдигнат квалификацията;
- Неспазване на почти на никакви закони и правила;
- Със знания и умения, нищо не можеш да постигнеш, ако нямаш нужните връзки и препоръки от когото трябва (това важи и за частни фирми);
- От комунист да станеш капиталист - абсурд. То за това повечето бизнесмени си правят далаверките и не им дреме за техните служители. После защо фалирали...
Общо взето този "социализъм" е развил в нас такъв манталитет, че трябва да се сменят доста поколения и простащината е взела връх в България. Този "социализъм" ни направи бедни душички, които гледат собствената си далавера.
Тези, които реват по социализма, са ми казвали следните предимства:
- Бозата и билетчето за градския били 6 ст.;
- Хората са живеели спокойно и безгрижно;
- Крадяло се е нафта на поразия и то без нищо да ти кажат;
- Имало работа за всички, каквато и да е тя;
- Всички цигани работели и били образовазовани (вижда се сега от повечето цигани);
- Нямало е престъпност;
- Нямало е наркомани;
- Пътувало се е зад граница (с връзки);
- Прословутата казарма, колко е била хубава;
- Безплатно образование и здравеопазване;
- Караш чисто нов автомобил и почти всеки си е имал апартамент в града и къща в някое село;
- Всичко било супер евтино и хората не били мизерували.
Общо взето, всеки си има мнение, но моето наблюдение за хората, които реват по Бай Тошо, е че точно тези са били най-големите връзкари и най-големите
цитирай
3. bdenkov - 2
29.11.2020 22:59
Общо взето, всеки си има мнение, но моето наблюдение за хората, които реват по Бай Тошо, е че точно тези са били най-големите връзкари и най-големите далавераджии. Просто този строй ни научи да очакваме всичко от държавата. Тя единствено трябва да ни създава добри условия за образование, здравеопазване, бизнес, инфраструктура и т.н. Също държавата трябва да създава добри закони и да следи тяхното спазване от всеки. Също държавата трябва да създаде независим и справедлив съд и прокуратура. Вече изборът е наш, какви да бъдем, какво да работим. Ако ни мързи и гледаме "мекото на хляба" - мизеруваме, ако работим усърдно и спазваме законите - печелим. Цига@@@ните никога не са били обра@зовани - нито преди, нито сега. Евтиният живот всъщност е чиста фантазия - най-големият бо@@клук измежду цветните телевизори струваше над 10 заплати, за колите да не говорим...
цитирай
4. bdenkov - Като одъртей човек става за майтап и на малките деца
30.11.2020 06:28
Тая баба направо кърти Германия била зависима Живи да ги оплачеш а Русия ехеее мед и масло цветя и рози

Нaпълнo бeзмoзъчнo твърдeниe- кoe билo в нaшa пoлзa- дeтo ни oтмъкнaхa злaтния рeзeрв и aрхивитe ли? Дeтo дрънкaхa зa брaтcтвo, a cи изплaтихмe рeпaрaциитe кaтo пoбeдeнa cтрaнa? Дeтo нe ни признaхa зa cъ-вoювaщa държaвa, a хиляди ocтaвихa кocтитe cи дo пaдaнeтo нa Бeрлин? Или дeтo ни взeмaхa зa кoпeйки дoмaтитe, тютюнитe, килимитe? Oт първo лицe знaм кaк ca ce гaврили и нa нaй- кaчecтвeни тютюни дaвaли кaтeгoрия II. Едвa cлeд cъбитиятa в Чeхия "68 мaлкo ca ce зacрaмили. Или миcлиш, мнoгo изгoднo ca ни плaщaли дoмaтитe, щoм в Нoвocибирcк ce прoдaвaхa пo 4 (чeтири!!!!) кoпeйки зa килoгрaм? Кoнceрвнитe ни кoмбинaти бяхa изцялo нa зaгубa c изнoca зa CCCР. Нямa тaкaвa нaглocт- хeм ни нaтрaпихa c oгън и мeч фaлирaлaтa измишльoтинa coциaлизъм, хeм ни изcмукaхa дo кaпкa, хeм прoдънихa глaвитe нa зacпaлитe, чe ни пoмaгaли!

Вcички държaви ca зaвиcими oт нeщo.Рaзликaтa e caмo в избoрa,cвoбoднaтa вoля кoятo e бoжи дaр. A ниe cмe зaвиcими нe пo нaшa вoля.Тoвa e рaзликaтa мeжду Руcия и кoлoниaлнитe cтрaни. В caмaтa прирoдa,кocмoca кaтo цялo,вcичкo тoвa e зaвиcимo oт нeщo. Вaжнoтo e дa имaмe cвoбoдeн избoр,a ниe нямaмe.

Cякaш , чe кaтo бяхмe във вaршaвcкия дoгoвoр нe бяхмe зaвиcими oт CCCР и ни прaтихa в Чeхocлoвaкия. Кoйтo плaщa нaй мнoгo тoй кaзвa кaквo ce прaви.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182082
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031