- Дим сум с плънка от кайма
- https://gotvi.lidl.bg/recipes/dim-sum-s-pl-nka-ot-kajma
Съставки порции НАМАЛИ ПОРЦИИТЕУВЕЛИЧИ ПОРЦИИТЕ
кайма смес (смес) |
500 g | ||
пшенично брашно | 275 g | ||
пресен лук | 2 стръка | ||
моркови | 150 g | ||
чесън | 1 скилидка | ||
доматен сос | 3 с.л. | ||
китайско зеле | 6 - 8 листа | ||
брашно (за обработка) |
|||
соев сос (за потапяне) |
|||
сусамово олио | 3 с.л. | ||
сол | |||
черен пипер | |||
канела | 1 щипка | ||
китайска смес от 5 подправки на прах | 1 ч.л. |
1. Замеси от брашното, една щипка сол и приблизително 130 ml вода гладко, еластично тесто. Покрий го и го остави да почине на стайна температура за 30 min.
2. Почисти зеления лук и го нарежи на фини колелца. Обели морковите и ги настържи на фино ренде. Обели чесъна и го накълцай на ситно. Запържи каймата в горещо олио, докато стане на трохи. Посоли я леко. Добави настърганите моркови, зеления лук и чесъна, овкуси със сместа от 5 подправки, канелата, соевия сос и черния пипер.
3. Пържи още 3 - 5 min при непрекъснато бъркане, след това овкуси и остави да поизстине. Почисти листата на китайското зеле и застели с тях 2 - 3 гевгира/решетки или бамбукови кошници за готвене на пара.
4. Раздели тестото на порции. Върху малко брашно разточи тънко всяка порция и изрежи кръгове (12 cm Ш). Постави върху всеки кръг една с.л. с връх от плънката и завий отгоре тестото като торбичка, като запечаташ ръбовете.
5. Постави ги в съдовете за готвене на пара и готви над тенджера с вряща вода ок. 20 min до омекване. Сервирай веднага със соев сос за потапяне.