Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2023 17:44 - Ако Гешев не избяга, може да бъде арестуван
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1255 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако Гешев не избяга, може да бъде арестуван


  "Жал ми е за Гешев, виждайки как хора, които са се клели във вярност, близали са му обувките и са го защитава като предано куче, се обръщат срещу, него казва адвокат Михаил Екимджиев

    image image           Свързани новини 6 неудобни въпроса за атентата срещу главния прокурор   Абсолютен цирк! 200 грама шашка бе обявена за 3 кг. взрив   Автоатентатът срещу гешевизма се оказа успешен   Борисов показа, че той управлява България   Борисов иска да махне Гешев от квадратчето „главен прокурор“ и да сложи там Сарафов

Шестима от верните поддръжници на главния прокурор Иван Гешев във Висшия съдебен съвет поискаха уволнението му. Само ден по-рано съветът отказа изобщо да обсъди темата за взрива срещу главния прокурор и последвалата буря по върховете на прокуратурата. Но пък ГЕРБ и ДПС, които досега яростно бранеха Гешев, изведнъж се обърнаха срещу него. Всичко това се развива, докато Гешев е в САЩ на двуседмично посещение, тънещо в мъгла, за което няма данни да е организирано от американска държавна институция.

За коментар за бурните събития в прокуратурата „Сега“ се обърна към адвокат Михаил Екимджиев.

„Изключително важно е да запомним тези три дни от 9 май досега, за да си припомняме, ако някой твърди, че до момента в България е имало правова държава, че съдебната власт е независима и че главният прокурор и ключовите фигури в съдебната система се избират и освобождават по ясни процедури. Нека си припомним час по час развитието и да видим как задкулисието, което монтира Гешев на тази най-овластена позиция, за която той е непригоден, сега в реално време, буквало за 3 дни, успя да мобилизира неформалния си властови ресурс, да задвижи партийни групи, прокурорската колегия, та чак и прокурорски колективи да искат оставката на главния прокурор“, посочи Екимджиев.
Според него има няколко момента в новата българска история, в които се вижда как се провежда блицкриг.

„Такова беше изтикването на преден план на Делян Пеевски и назначаването му за шеф на ДАНС. След това през 2014 г. – КТБ – същото обръщане на палачинката за часове, което направи Цветан Василев от любим банкер на Сотир Цацаров, Делян Пеевски и Бойко Борисов в техен враг номер едно. Същото виждаме и в последните три дни. Хора, които със зъби и нокти бранеха Гешев, обясняваха колко велик юрист и е боец срещу мафията, изведнъж се държат като клонирани, като различни хора в чудовищно съгласие. И за 3 дни успяха да направят по силата на неформални мафиотски зависимости, това, което трима министри на правосъдието не успяха да направят по официалния ред“, посочи адвокатът. И допълни, че при много по-тежки нарушения досега, „бих казал и престъпления“, тази прокурорска колегия беше непоклатима.

Екимджиев смята, че това са много показателни моменти, когато задкулисието, истинските лостове на управление, излизат наяве, самодоказват се за минути и след това биват много бързо полирани, напластявани с политически решения и процедури, които да прикрият начина, по който се управлява уж правовата ни държава.

Адвокатът, който никога не е пестил критики срещу Гешев, сега каза, че изпитва съжаление към него.

„Жал ми е за Гешев, виждайки как хора, които са се клели във вярност, близали са му обувките и са го защитава като предано куче, се обръщат срещу него, сякаш част от причината да се държи така, не са били самите те, като огледало на перверзното му его“, посочи Екимджиев. Според него ставащото в момента може да се пресъздаде от някой талантлив писател като шекспирова трагедия.

„За мен е интересно защо толкова се бърза“, посочи Екимджиев. И сравни случващото се с 10 ноември 1989 г. „Това е типичен номенклатурен пуч, характерен за тоталитарните партии. По сходен начин Тодор Живков беше свален на 10 ноември, за да се осигури контролираният преход и превръщането в капиталисти на бившите комунисти, които вече ги стягаше идеологията идеята за равенство и пролетариат“.

Обичайно тези сценарии са по-добре премерени, случват се в рамките на няколко седмици, смята Екимджиев. Той допуска, че „явно нещо много важно ще се случи в близките дни“.

„Може би се опасяват, че Гешев ще проговори от САЩ или от Дубай, където може би вече се крие“, каза адвокатът. Според него, ако сега Гешев проговори, срещу него ще използват неговите похвати – ще казват, че той е в процедура по освобождаване и казаното от него е защитна позиция. „Той може да казва цялата истина на света, но тези, които му спретнаха този гнусен пуч, ще казват – той е в процедура по отстраняване“, посочи Екимджиев.

Според него сега не е изключено „някой независим прокурор да се опита да го привлече като обвиняем, защо не и това да направи Сарафов, след като Конституционният съд казва, че всеки прокурор може да разследва главния. Моментът е много подходящ да се експериментира на практика решението на КС“, смята той. „Тъй като играта загрубява, може да се намери някой, който да се изгаври с останките на този политически и юридически труп“, посочи Екимджиев.

„Гешев е брутално предаден и жертван от своите, за да се осигури тяхната ненаказуемост и тази на Борисов и шайката около него“, убеден е той. Според Екимджиев в момента се използва техниката от политическия пиар – ако не можеш да предотвратиш нещо неблагоприятно, то представи го като свое решение и инициатива. „Сега ще се изкарат великите реформатори и прочистватели на прокуратурата. Моята теза е, че просто ни подготвят Сарафов.  Че много бързо Гешев ще бъде елиминиран, ще бъде назначен и.д., който ще остане много дълго, дори до края на мандата на Гешев“.

На въпрос дали има вероятност все пак във Висшия съдебен съвет да не се съберат 17 гласа, колкото са нужни за уволнението на Гешев, Екимджиев отговори с въпрос: „Вие съмнявате ли се? Свидетели сме на истинската машина на задкулисието. Въпрос на време и процедура е. Трудно ми е да говоря за мнозинството във ВСС с думи, които не са обидни. Това са марионетки, дребни хорица, на които кукловодите им дърпат конците“.

Според Екимджиев Гешев е имал и по-тежки провинения, нарушавал е презумпцията за невиновност. „Сега се хванаха за безобидни процесуални опущения“, каза той, допускайки, че ако наистина е имало атентат, Гешев може в стреса и притеснението си да е направил „някакви гафове“.

„Склонен съм да защитавам Гешев в тази ситуация, това е гротеска, показва цялото жалко управление и съдебната система от тази банда негодници“, призна адвокатът. Според него Висшият съдебен съвет е позор за съдебната система и сега, когато отпада нуждата бъдещият правосъден министър в евентуално правителство на Мария Габриел да иска уволнението на Гешев, то да се поиска колективната оставка на съвета.

Екимджиев не вижда вариант Гешев да бъде отстранен, като бъде пратен посланик или консул някъде, защото, по думите му, това става при по-меки преврати, когато нещата се развиват по-бавно във времето. „Тук залозите вече са кой кого. Ако не избяга, не изключвам Гешев да бъде обвинен и арестуван“, посочи той.

„Той би могъл много да говори и колкото по-злепоставен е процедурно, толкова по-лесно ще бъдат опровергавани неговите твърдения, свързани с корупция на Борисов. Затова имат интерес да го накиснат с повече обвинения“, смята Екимджиев.

„Изумен съм, защото сякаш чета „Времеубежище“ на Георги Господинов и виждам пак 10 ноември – как трудови колективи, които са минифестирали пред Тодор Живков до вчера, се обръщат срещу него. Тази низост на редови прокурори ме кара да мисля, че тези хора не могат да бъдат магистрати. Ти трябва да имаш доблест и достойнство. Тази институция трябва да бъде преучредена. Поредицата Филчев – Цацаров – Гешев нанесоха такива вреди, че тази институция се е превърнала в посмешище. Кой ще й вярва след тези фарсове?! Имат ли самочувствие да са стожер на правото и да искат наказание на престъпници, след като те се държат като престъпници и мижитурки“, заключи Екимджиев.
https://mignews.info/




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706661
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031