Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2023 17:37 - ЕК вдигна мерника и на емблематичното за България розово масло
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЕК вдигна мерника и на емблематичното за България розово масло    
image Причината е, че то можело да бъде обявено за "химическа субстанция", каквото и да значи това
02 Февруари 2023


Кметът на Казанлък Галина Стоянова и евродепутатът Андрей Новаков алармират за проблема

 Има опасност ЕК да забрани емблематичното за България розово масло. Причината е, че то може да бъде обявено за химическа субстанция, алармира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова.

"Засега този въпрос се оказва неизвестен за правителството и парламента, а е от изключителна важност. Научих за подготовката в промяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти, от които се извличат етерични места - да бъдат контролирани по реда на химичните продукти, наред с петрола и всички вредни продукти", обясни кметът на Казанлък в "България сутрин".

Стоянова посочи, че това е изключително голям проблем не само за Долината на розите, но и за цялата ни държава. А икономическият ефект от забраняването на етеричните масла в здравеопазването, хранителната и парфюмерийната индустрия е втората плоскост на опасенията им. Според Стоянова ще бъде забранен и затрит цял поминък в страната ни, предава dnes.bg.

   

"2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси държавата с всичките ѝ лостове на влияние, така че да докаже пред ЕК какви са предимствата на розовото масло за човешкия организъм и да докаже, че това е традиционен поминък, който не трябва да бъде заличаван. Трябва да искаме от ЕК регламент за защита на етеричните масла", настоя кметът на Казанлък.

За да защити българския интерес, с казуса се зае евродепутатът Андрей Новаков. Той заяви, че все още никой не е тръгнал да забранява розовото масло, но ЕК планира да промени начина, по който регулира неговото производство.

"Разбирам тревогите на всички, които си изкарват прехраната с това. Розовото масло е част от нашата национална идентичност. Надявам се на бърз отговор от ЕК, черно на бяло нищо не са публикували. Факт е, че кметове от Франция алармират за този проблем, говорих с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло трябва да се приравни на химически продукти като белина", коментира Новаков пред Bulgaria ON AIR.

Tой поздрави кмета на Казанлък, че веднага се е заела с проблема, за да подготвят навреме защитата на розовото масло. И изтъкна, че на нито едно място по света не могат да бъдат възпроизведени условията, в която расте тази роза.
Автор: Флагман.БГ


***СКОРО МОЖЕ И ВЪЗДУХЪТ ДА НИ ЗАБРАНЯТ! ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ИНДИКАЦИИТЕ СОЧАТ ВРЕМЕНА,ПРЕЗ КОИТО ЩЕ СИ МЕЧТАЕМ ЗА ХИТЛЕР! ТОГАВА ХОРАТА СА БИЛИ ПРИТЕСНЯВАНИ,НО НЕ СА БИЛИ РОБИ И ТРОВЕНИ В ТАКИВА МАЩАБИ!  Н.М.

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19695988
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031