Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2022 16:51 - Войната на американския и световння финансов суперкапитал срещу Русия – сега и през 2023 година през погледа на виждащите новото и признаващите грешките
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 116 Коментари: 0 Гласове:
1



Войната на американския и световния финансов суперкапитал срещу Русия – сега и през 2023 година през погледа на виждащите новото и признаващите грешките

Основни моменти:

1. Положението в континентална Европа на запад от полската граница с Русия, Белорусия и Украйна; енергийната и финансова криза

Въпреки опитите си за самоспасяване и намаляване на финансовата, енергийната и социалната криза, която Евросъюзна Европа сама си създаде под натиска на САЩ (с челното участие на останките от Велика Британия), очакванията засега (при сегашния вариант на Евросъюз) са, че тази Европа не е в състояние да реши през следващите месеци, освен ако по някакво така да се каже „чудо“ дойде на себе си.

Упоритите до самозабрава европейци от западен мисловен тип, даже и да биха поискали, не биха могли да постигнат „райското си минало от последните десетилетия“ – а именно да продължават да получават евтини руски енергийни и други видове суровини от благотворителния манастир на ужасния президент Путин. Войната на „единния Запад“ (т.е. на поробените от финансоваия октопод САЩ + евродържави) засега на украинска територия нанесе и продължава да нанася огромни невиждани досега загуби на европейската икономика и финанси от внасяните петролни продукти. Руският тръбопроводен газ винаги ще бъде с по-ниски цени от импортирания втечнен газ или поне дотогава, докато Руската федерация е свободна и независима държава с първокласни въоръжени сили.

Отвреме-навреме този или онзи държавник на няколко евродържави си позволява да критикува САЩ-ците, че продават на европейските си съ’зници няколкократно по-скъпо гориво в сравнение с цените в самата държава САЩ. Огромни представители на европейски индустрии вече се прехвърлят в САЩ, Австралия или Китайската народна република, където също са по-добре, отколкото да остават в „коалиционна“ Германия. Европейски капитали също напуската застаряващата Европа. Всичко това засега изглежда непреодолимо. Особената острота на кризата ще стане нетърпима през новата 2023 година, която въпреки коледните пожелания няма да е мно честита. Най-мощната и стабилна в Европа до скоро   икономика, ежедневно навлиза в задълбочаващи се или нови стопански кризи и естествено свързаните с тях социални конфликти. Всичко това става под ръководството на социалдемократическата партия, която е на властовия връх заедно с други подобни на нея по отношение на безотговорността към собствения си народ.

 2. Неясноти за конфликта на украинска територия и неговото развитие

            Най-малкото затруднение за положението в Украйна не е започващият зимен сезон. Той оказва естествено влияние върху състоянието на няколко бойни направления. Влошава се положението и на обикновените украинци.

            Основната опасност, която някои вече наричат „решителната фаза“, е възможността войната между САЩ и Русия да се превърне в Европейско-Азиатско-Американска война с Африкански привкус – тост в най-безпощадното унищожително събитие в историята на Човечеството от възникването му досега!!!

            Украйна все по-малко ще може да бъде представяна като причина и място за конфликта, тъй като не оттам се ръководи разширяването на войната. Причината за разширяването на сегашната война се крие в настъпващия край на обществено-икономическата световна система, наречена капитализъм (със смекчено второ наименование „свободно пазарно стопанство“)

Има една закономерност в обществено-икономическото развитие на земното човечество – всеки сам може да я установи, след като разгледа продължителностите по време на отделните състояли се в световен мащаб формации – 1. първобитен комунизъм, 2. Робовладелчество, 3. Феодализъм и 4. Капитализм. Не мислете, че съм забравил една любопитна формация, с наименование, недоразбрано и взето от Маркс (първия и цялостен икономически и философски анализатор на капитализма в Англия до края на 19 век).

3. Коя и каква е самата Украйна е сегашния конфликт.

Вече почти 10 години тя се обучава и въоръжава наново по стандартите на НАТО, след преврата през 2014 г. На САЩ със сегашното си квази-демократично управление, повече отколкото за всеки друг, е очевидно необходимо отслабването на военната мощ на Русия с цел осигуряването на бързо и, доколкото е възможно, по-дълговременно надмощие на световния свръхкапитал, с въображението, че отлагането на края на капиталистическата обществено-икономическа формация е възможно, както винаги досега.

Супередрият финансов капитал никога не позволява да се наближи края на капитализма. А когато този край за все повече хора стани неотменим, тогава суперкапиталът действа на принципа: „Ако няма ние да бъдем единствените, които да казваме как да се развива светът, е по-добре този свят да го няма!“ Тази мисъл относно капитализма беше оформена от големия немски атомен физик и философ проф. Карл фон Вайцзекер преди около 40 години.

Територията на Украйна е управлявана от САЩ и НАТО и в геополитическия конфликт е важна както за Русия, така и за САЩ. В момента е излишно да се използват идилични лъжи, защото става въпрос за бойно поле на активни действия между два земни свята, към всеки от които клони една или друга държава, според нейната икономическа, политическа и военна мощ.  

Нито Русия, нито САЩ използват своите най-съвременни оръжия в този конфликт между тях и техните привърженици. Украинците се сражават предимно със съветско оръжие, което се оказва и днес с високи бойни качества. НАТО предостави на своя киевски режим допълнителни модерни сили за управление във фронтовете. Разузнаването и комуникационните възможности на  НАТО обслужват украинската армия.

Киевският режим получава постепенно все по-съвременно западно оръжие, което да компенсира огромните загуби на украинците в жива сила на бойното поле. Цифрите на убитите и ранени украинци след 24 февруари са ужасяващи. При това данните се дават от западни източници. Отношението на загубите, според някои публикации, между руснаци и украинци са 1:8 или 1:10. Същите източници, които ползват открита информация, твърдят, че загубите на чужди наемници или преоблечени като наемници военни от натовски страни надхвърлят 54 000 човека. Най-много са загиналите полски военни.

Засега не виждаме в боевете нито руските, нито западните най-модерни въоръжения. Те са остваени предвидливо за „последния бой“ между Русия и САЩ – ако такъв се очертава и след днешните избори за конгрес в САЩ, когато се очаква така наречените „демократи“ да бъдат победени от републиканците, привърженици на предишния и следващ президент Доналд Тръмп.

4. Противоречията в обединения Запад

Наблюдаваме различни интереси, които влизат в противоборство. Най-важните представители на европейския свръхкапитал - германските и френските управляващи се борят за икономическо „оцеляване“. За френския и германския народ войната е опасна и с непоправими  последствия. Казват, че Германия се била опитвала да води по-миролюбива политика, а Париж  се държал по-агресивно относно Украйна.  Английските неустойчиви властници, както винаги са по-хитри и загрижени само за своите изгоди. И те като сащците предпочитат континентална Европа, която те напуснаха, да бъде по-слаба и по-разединена. Доказаха го чрез своя Брексит. След като вече нямат империя и то най-всеобхватна в Света, не им остава нищо друго, освен вечен партньор със САЩ. Оказва се, че фактически руските и английски интереси обективно съвпадат – до такова положение ги доведе „демократичната“ стратегия на Байдън, която засега води Тръмп към престола!

Всичко зависи от Русия и САЩ, дали конфликтът ще стане грубо геополитически чрез няколко ядрени, термоядрени и вакуумни удара помежду им!

Доста трагично се очертава в тази военна връзка съдбата и на Полша и Германия, откъдето могат успешно, евтино и изгодно да се изстрелват най-съвременните ракети, които засега са зе затаили на няколко основни места.

Какво ще стане с малки държавици, като България, Сърбия, Унгария?

Отговорът на този важен за малките държави въпрос, зависи от съответните управляваши в тях, като положението в България е толкова трагично, че дано някой да съжали българския народ за неговия вече отдавна погрешен избор по време на парламентарни избори ...

Какво ще стане с немалката държава Украйна, населявана основно с един всестранно братски народ –до голяма степен славянски и православен?

            Украинските граждани биват заблуждавани, а и се самозаблуждават така, както българските граждани през периода 1989 до 2010.

            В резултат на това и двата народа се превърнаха в мечтатели и чакаха някой да ги спаси и развие към едно щастливо почти немско бъдеще! :)

            Хайде в НАТО, Напред към ЕС, Да живее пазарната икономика ( димек капитализмът) !

            Горките украински братя! Ние поне не се бихме (досега) с Русия, а те дават вече цяла година ненужни за тях жертви!!!

ВЯРАТА Е ГОЛЯМО НЕЩО, НО САМО, АКО ДОБРЕ Е ОБМИСЛЕН РЕЗУЛТАТЪТ ЗА ПОСЛЕ!!!

            Много неща ще обмислят народите по света, ако проявят известен разум – за Китай, Индия, Арабския свят, Африка и особено важно – В СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ !!!

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5309534
Постинги: 4992
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930