Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.08.2022 19:49 - Украинските нацисти отстъпват от Донецк, но продължават да убиват жителите на града. Украинското настъпление срещу Херсон се превърна във фарс
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2139 Коментари: 6 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Въпреки че войната в Украйна вече не привлича толкова медиен интерес, колкото в началото, конфликтът съвсем не е затихнал. Всеки ден се водят ожесточени сражения, но повечето от тях просто се игнорират от западните журналисти. Главната причина за това е неудобният факт, че Украйна никъде не печели и с всеки изминал ден Киев постепенно се приближава към неминуемото си поражение.

Ако човек гледа българските новини, които просто повтарят официалната украинска пропаганда без да я подлагат даже на минимално съмнение и проверка, може наистина да си помисли, че украинците побеждават и едва ли не скоро ще щурмуват Москва.

Това грешно възприятие се подхранва от факта, че настъплението на руската армия е достатъчно бавно и не впечатлява с някакви мащабни завоевания. Британските медии и политици, които най-настървено от всички (даже по-настървено от американците) подкрепят режима на Зеленски, използват липсата на бързи успехи като аргумент, с който се опитват да докажат, че операцията на Путин се е провалила, че руснаците скоро ще се окажат в патова ситуация и ще молят Киев за примирие.

Не, руснаците не са в патова ситуация и няма да молят за примирие. Колко струват британските анализи можем да съдим по заявленията на лондонските „експерти”, които уверяваха, че руските ракети ще свършат към средата на март. Вече сме август, а върху украинските окопи продължават да се сипят тонове снаряди всеки ден. При това руснаците изобщо не забавят темпото и е очевидно, че руските ракетни запаси скоро няма да се изтощят.

Въпреки че прогресът на руските войски в Донбас е бавен, движение има всеки ден. Освен това постоянните ракетно-артилерийски удари по украинските позиции дават явен резултат. Дори фронтът да е неподвижен, украинците губят средно по 200–300 човека дневно убити, а в някои дни и по над 800, без да броим ранените, които обикновено са 2,5–3 пъти повече.

Именно заради огромните украински загуби, които със сигурност надхвърлят вече 70 000 убити (заедно с ранените тази цифра надвишава 200 000), Киев е принуден да провежда все нови и нови вълни на мобилизация (в момента тече петата вълна!) и насилно да вкарва в армията всеки мъж, когото успеят да хванат на улицата. Заради това обаче качеството на украинската войска пада, тъй като кадровите военни постоянно гинат под ударите на руската артилерия и авиация, а новите попълнения са неопитни и лошо обучени.

Корупцията и липсата на ред, които разяждат и украинската власт, и украинската армия, също не могат да вдигнат моралния дух на редовите бойци, особено тези, които са принудително мобилизирани. Напоследък украинските военни започнаха масово да публикуват протестни видеозаписи в интернет, в които се оплакват пред началството, че са лошо екипирани, лошо въоръжени, нямат артилерийско прикритие, командирите им бягат и ги изоставят на предната линия, където те масово гинат от руските снаряди. Някои от украинските подразделения в тези условия дезертират, а началството им после ги арестува и вкарва в затвора или връща насила обратно на фронта. Също така в украинската армия често явление са разстрелите на тези, които проявяват намерение да се предадат на руските военни. Тези методи обаче явно не са достатъчно ефективни, тъй като в руски плен вече се намират над 7000 украински военни (общото число пленени руснаци и бойци на ЛДНР пък не надхвърля 600 според официалните украински данни).  

Другото, което допринася за огромните загуби на украинците, е безотговорното отношение на режима на Зеленски към собствените войници. Отношението към тях буквално е като към пушечно месо. Разбитите части просто се заменят от нови мобилизирани попълнения, които са принудени да седят в окопите и да чакат докато и те не бъдат унищожени от руската артилерия. И така навсякъде по фронта. Да, Украйна е страна с голямо население и Зеленски има още достатъчно възможности да компенсира огромните си загуби чрез насилствена мобилизация, но с тези темпове сравнително скоро украинските мъже, годни за служба, ще станат изчезващ вид.

Украинското командване също така оставя доста от убитите си войници да гният в полетата и не евакуира останките им, дори когато руската страна предлага помощ в събирането им. Това се прави по две основни причини – първо, украинците записват част от убитите като безследно изчезнали, за да намали официалната статистика на и без това шокиращите си загуби. Второ, на роднините на „безследно изчезналите” не се полагат парични обезщетения и по такъв начин Киев си спестява част от разходите (по-точно въпросните пари просто се източват от бюджета).

Мнозина се заблуждават, че украинската армия губи, защото руската войска е по-многобройна от нея. Реалността показва съвсем друго – в Украйна са задействани не повече от 200 000 руски военни, което е твърде малко предвид обширната територия, на която действат. Украинските въоръжени сили пък в момента разполагат с над 600 000 активни бойци и на теория биха могли да увеличат тази цифра до един милион. Въпреки че руснаците са числено много по-малко от противника, те продължават да настъпват и да завземат нови територии.

Причината руското настъпление да е толкова бавно (ако не броим по-горе споменатия ограничен човешки ресурс) е една основна  – за осем години украинците успяха да създадат мощна и добре развита мрежа от укрепления в Донбас, която е много трудна за преодоляване. За да намалят загубите си, руснаците (на един убит руски войник се падат средно поне 10–11 убити украински) използват преимуществото си в авиацията и артилерията, които всекидневно нанасят масирани удари по украинските позиции и позволяват постепенното придвижване на фронта.

За това колко „успешно” се справя украинската армия говори простия факт, че за пет месеца украинците не можаха да направят нито едно сериозно настъпление и да постигнат какъвто и да е значителен успех. Британското разузнаване твърди, че украинците били спечелили битката за Киев. Битка за Киев нямаше, тъй като малобройните руски войски даже и нямаха намерение да щурмуват града, а изпълняваха друга функция – да сковават украинските части около столицата и да не им позволяват да се прехвърлят на други участъци на фронта, където украинското командване се нуждаеше от подкрепления.

Сега на дневен ред отново е украинското контранастъпление, което вече се превърна в градска легенда. Поне от три месеца и западните, и украинските медии рекламират планираното от екипа на Зеленски контранастъпление срещу Херсон все едно това е някакъв холивудски филм. Киевските сили всъщност вече се опитваха няколко пъти да настъпват в Херсонска област, но тези опити бяха крайно неудачни и погребаха без полза голяма част от украинските резерви (затова и западните медии не съобщаваха за тях). Режима на Зеленски обаче не се отказва от идеята за контранастъпление, защото отчаяно му е нужен някакъв медиен успех, който да убеди западните му спонсори да продължават да го финансират. За тази цел украинците започнаха да прехвърлят от Донбас артилерия и танкове и да ги струпват в Николаевска област. Също така се създават допълнителни пехотни подразделения. Всичко това обаче протича прекалено явно и липсва ефекта на изненадата – руското командване вижда тези маневри и също усилва позициите си в региона.

Прехвърлянето на артилерия от района на Донецк обаче остави без прикритие украинските позиции около столицата на ДНР, което позволи на руските войски и ЛДНР да ускорят действията си срещу опорните пунктове по линията Пески, Марьинка и Авдеевка (тези три градчета около Донецк бяха превърнати от украинците в крепости, които осем години подред обстрелват и убиват безнаказано жителите на столицата на ДНР). Пески е почти напълно зачистено, Марьинка също е на път да бъде освободена и накрая ще остане Авдеевка, която е и най-костеливия орех. След унищожаването на украинските укрепления в това населено място, жителите на Донецк най-накрая ще престанат всекидневно да страдат от кървавия терор, който Украйна им устройваше осем години подред. Между другото на украинците не им стигат снаряди, за да прикриват собствените войски, но не пестят снаряди, за да обстрелват жилищните квартали на Донецк.

Що се отнася до медийното контранастъпление срещу Херсон, то украинското военно командване осъзнава колко обречен план е това. Също така на военните е ясно, че в момента в Донбас не достигат оръдия и това ще ускори поражението на украинските сили около Донецк. Плановете на военните обаче са в противоречие с политическите амбиции на Зеленски, на когото са нужни виртуални победи. Също така режима в Киев търси начин да провали подготвяните референдуми в Херсон и Запорожието, които окончателно ще отделят двете области от Украйна. Украинците вече няколко пъти обстреляха запорожската АЕЦ и са готови да направят втори Чернобил само и само да попречат на референдума в областта. Тях даже не ги вълнува, че ще пострадат и самите те.                                   

Общо взето през август ще чакаме да разберем дали Зеленски наистина ще се реши да атакува Херсон или украинското командване има друг не по-малко безумен план. Украинците така или иначе трябва да покажат някаква активност, защото на западните им спонсори става все по-трудно да обясняват на електората защо на Киев трябва да се пращат още повече оръжия щом няма резултати. Август обещава да е доста горещ месец…





Гласувай:
7



1. planinitenabulgaria - Скоро Путин ще изгрее свободата над цяла Укръина.
06.08.2022 20:13
На укрофашистите и на укронацистите, мамето им че поебне...
цитирай
2. sorossadistfucking - Много компетентно написана статия. Светъл лъч в блога ни
06.08.2022 20:22
За разлика от 7 идиота с по 2-4 акаунта, толкова тъпи, че някои от тях с еднакви снимки и с 1 буква разлика в акаунта
И тъпотията им е показателна като преписват нечие заглавие, последвано от въпросителни. Толкова силна лумпенизация на подчовешкото у подчовеците ни.
цитирай
3. raders - Статията тъпее в няколко посоки. ...
06.08.2022 21:27
Статията тъпее в няколко посоки. Тази война се проточи, което не влизаше в плановете на Путин. И не се знае колко ще продължи. Това е първият провал на кремълския сатрап. Второ: В тази война Путин изобщо не е наясно, ако завладее Украйна /което е много съмнително/ после какво ще прави с нея. Дори половината от населението да са "нацисти" според путинската терминология, това са над 20 милиона души. Какво ще ги прави - ще ги избива ли или ще ги праща в Сибир? Ами че те - тези хора непрекъснато ще се бунтуват и ще организират съпротива. Това не са хора, които ще клекнат пред величието на Путин. Самите руснаци ще се разбунтуват накрая, макар че сами си го избраха това говедо. :(

цитирай
4. elenkokoschkov - Ти Путин не го мисли !
06.08.2022 21:56
raders написа:
Статията тъпее в няколко посоки. Тази война се проточи, което не влизаше в плановете на Путин. И не се знае колко ще продължи. Това е първият провал на кремълския сатрап. Второ: В тази война Путин изобщо не е наясно, ако завладее Украйна /което е много съмнително/ после какво ще прави с нея. Дори половината от населението да са "нацисти" според путинската терминология, това са над 20 милиона души. Какво ще ги прави - ще ги избива ли или ще ги праща в Сибир? Ами че те - тези хора непрекъснато ще се бунтуват и ще организират съпротива. Това не са хора, които ще клекнат пред величието на Путин. Самите руснаци ще се разбунтуват накрая, макар че сами си го избраха това говедо. :(


цитирай
5. 1997 - Не на нацизма
07.08.2022 12:38
Уважение, че Русия се ангажира с тази тежка задача.
цитирай
6. olivie - Истината е, че нито на Путин, нито на ЕС са нужни украински гърла за хранене
07.08.2022 13:22
raders написа:
Статията тъпее в няколко посоки. Тази война се проточи, което не влизаше в плановете на Путин. И не се знае колко ще продължи. Това е първият провал на кремълския сатрап. Второ: В тази война Путин изобщо не е наясно, ако завладее Украйна /което е много съмнително/ после какво ще прави с нея. Дори половината от населението да са "нацисти" според путинската терминология, това са над 20 милиона души. Какво ще ги прави - ще ги избива ли или ще ги праща в Сибир? Ами че те - тези хора непрекъснато ще се бунтуват и ще организират съпротива. Това не са хора, които ще клекнат пред величието на Путин. Самите руснаци ще се разбунтуват накрая, макар че сами си го избраха това говедо. :(

За това дори и се избягва думата война. Горките хора, втори голодомор ги чака...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214223
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031