Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2022 18:08 - Фатална любовчийка се навря във ВСС
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 475 Коментари: 0 Гласове:
0



image МненияДнес Фатална любовчийка се навря във ВСС imageот admin на 03.07.2022    

Пикантна сексафера крие в миналото си Миглена Тянкова, която успя да се промъкне като член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съдиите. Шефката на Хасковския окръжен съд се класира от втория път за висшия орган, който кадрува в съдебната система.

При първия вот миналата събота нито един от кандидатите не успя да събере повече от половината гласове на действащите съдии в страната. Това наложи ново гласуване в неделя, при което изискването за мнозинство отпадна.

За избрани се считат първите шестима, без значение колко бюлетини са подадени за тях. В случая Тянкова събра 676 гласа от имащите право на глас 2197 съдии.

Приблизително толкова получиха и останалите петима, които се класираха за членове на ВСС от квотата на съдиите. Ниската подкрепа според магистрати показва, че никой от кандидатите не е убедил колегите, че има нужният професионален опит и морал за поста, а разпиляването на гласовете дава възможност различни задкулисни лобита да прокарат свои хора.

Именно покрай скандал със задкулисно кадруване в съдебната власт лъсна преди десетилетие и сексскандалът, свързан с Миглена Тянкова. Аферата е част от опит да се уреди по втория начин избор на „правилни” членове на ВСС, които от своя страна да наказват и дори уволняват всеки магистрат неудобен за кукловодите в сянка.

Схемата е задействана през лятото на 2011 г., малко преди тогавашните избори за членове на ВСС.

Мераци да попаднат във висш орган имат скандалният бивш зам.-главен прокурор Камен Ситнилски и обявеният за негов „адютант” прокурор от Пловдив Румен Боев.

За да попаднат в кадровия орган на съдебната власт, те впрягат свои верни колеги, които да им осигурят необходимите гласове. Основни застъпници на Ситнилски и Боев стават шефът на Апелативната прокуратура в Бургас Емил Христов и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев.

За беля, разговорите на двамата агитатори са записани от спецслужбите, а в изтеклите СРС-та ставаше дума за „продухване на мерниците”, привикване на редови прокурори и тяхното изнудване да „гласуват правилно”.

 

В крайна сметка, усилията са успешни и Ситнилски и Боев стават членове на съдебния съвет, но след появата на записите първият подаде оставка. Покрай разплитането на скандала се изяснява, че самите записи са част от разследване за уронване престижа на съдебната власт, водено срещу застъпника Иван Ванчев.

По това време Ванчев има интимна връзка с председателя на районния съд в Хасково Миглена Тянкова. В един момент окръжният прокурор започва да ревнува половинката си.

За да се увери, че Тянкова му е вярна, Ванчев наема частни детективи, които да следят всяка нейна стъпка и да документират всичките й срещи. Отделно трябвало да бъдат записвани и всички разговори на възлюбената съдийка, която преди дни бе избрана за член на ВСС.

Наетите от ревнивеца детективи си свършват перфектно работата. Така Иван Ванчев се сдобива със стотици нелегално записани разговори на своята възлюбена с магистрати и изключително високопоставени политици от София, предадени му са и стотици любопитни снимки.

След като сексаферата лъсва, срещу Иван Ванчев е повдигнато обвинение и той е принуден да напусне прокуратурата. Както често се случва у нас, разследването стига до под кривата круша.

Нищо, че според Закона за специалните разузнавателни средства поръчителство за направата на нелегални снимки и записи се наказва с доста години затвор. Вместо това Ванчев впоследствие осъди прокуратурата за обезщетение заради повдигнатото му обвинение.

Днес тогавашната му половинка Миглена Тянкова също успя да додрапа до Висшия съдебен съвет. Дали в осигуряването на нужните гласове е участвал и натрупалият опит по темата ревнивец Иван Ванчев, само може да гадаем. Наши източници от Хасково твърдят, че макар и редови адвокат, Ванчев има огромно влияние в града.

Свързват го с влиятелен политико-икономически кръг около президента Румен Радев. Чрез своите контакти и влиятелни приятели Ванчев наскоро успя да уреди назначението на брат си Красимир за шеф на регионалната дирекция на ДАНС в Хасково.

Местната структура на контраразузнаването е една от най-ключовите в страната. Тя наблюдава ситуацията по границите с Турция и Гърция – от трафика на бежанци до каналите с дрога и данъчните измами при вноса на акцизни стоки.

Назначението на брат му Красимир Ванчев е утвърдено без проблеми от председателя на ДАНС Пламен Тончев, който парадира с близостта си до премиера Кирил Петков. Така редовият днес адвокат Иван Ванчев разполага със свои хора в две от ключовите институции в държавата.

https://narod.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697306
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031