Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2022 11:55 - Понятието "стагфлация" - сбъркана работа
Автор: blog13 Категория: Политика   
Прочетен: 665 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 26.06.2022 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Наистина ми същесвуваше едно доминиращо доскоро обяснение за причините за инфлацията - повишаване на паричната маса или намалявне на количеството на стоките на пазара. 
Но вече не го намирам в нета. Мисля, че съм виждал въпросното определение на инфлацията, според което тя може да се дължи не само на повишението на количеството на парите, но и на намалението на количеството на стоките - мисля че съм го виждал и в Уикипедия. Но в момента в Уикипедия намирам едни доста разумни и интересни мисли по тоя въпрос. 

Както и да е, допускам обаче, че по времето на скоро изчистената епоха при която инфлацията можело да се дължала на намаление на количеството на стоките, паралелно е съществувало и въпросното понятие "стагфлация". 

Именно това паралелно съществуване на тия две неща е сбъркано. Постфактум изглежда, да извадиме следователно един нож на това умряло куче! 

И така, думата "стагфлация" е съставена от "инфлация" и "стагнация". Стагнацията е именно ситуацията на пазара при която количеството на стоките намалява. Но ако приемем, че инфлацията също е когато стоките на пазара намялават, тогава за какво ни е такъв термин, който е съставен и от думичката "стагнация"? Изглежда някаква ненужна тавтология. 

Самото съществуване на тоя съставен термин, фактически отрича идеята, че инфлацията може да произтича и от намаляването на стоките на пазара. 

И така, изглежда хората които ни учат на глупости, са започнали старателно да почистват някои от нещата на които ни учеха до сега. За мене обаче това не е достатъчно. Искам да ни кажат ясно и в прав текст, че инфлацията не се дължи на намаляването на стоките на пазара. 

Искам да започнат да ни го повтарят това тяхно самопризнание по няколко пъти на ден от телевизора, за да усвоят матриала по базова финансова култура, дори и най-дрогираните глухари! 

А ако не направят такова самопризнание, искам да поддържат старата си (и сбъркана) гледна точка, в която се разправя, че инфлацията можело да се дължи на намаляване на стоките на пазара. 




Тагове:   инфлация,   стагфлация,


Гласувай:
2



1. olivie - Прав си, че е сбъркана
26.06.2022 12:32
Самата дума означава стагниране, стоп на инфлацията - няма инфлация, която е двигател на икономиката с виско ниво на заетост и повишени лихвени ЗАЕМИ, а не нива, както се опитват да ни заблудят преди списващи... Стаглафлацията си е просто признание за рецесия и нищо друго. Джек Лондон "Желязната пета" е идиотизъм, защото либерализмът е утопия, както комунизма, и ни е представен като изход от капитализма, чрез корпоративния капитализъм, изходът от който е само война... защото вътрешното самоизяждане е доведено до края си. Да си припомним Маркс, че е эабранено сливане на банковия капитал с промишления и да престанем да съжаляваме за КТБ, да престанем да съжаляваме, че Хидрата се самоизяжда от алчност, но и да не се връзваме, причините за световна война по политически причини, те са измислени. Корпоративния капитализъм води неминуемо до война, прикрит под маската на либерализма. Експанзията все пак има граници...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blog13
Категория: Политика
Прочетен: 627593
Постинги: 568
Коментари: 1680
Гласове: 831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930