Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.02.2022 21:10 - Войната в Донбас започва до дни?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2015 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В Източна Украйна положението отново е напрегнато, но този път ситуацията е толкова изострена, че е достатъчна и една искра, за да избухне истинска гореща война. В медийното пространство вече се обсъжда не дали в Донбас може да започнат бойни действия, а КОГА ще започнат боевете. При това става въпрос за броени дни.

Щом в ДНР и ЛНР вече започна масова евакуация на мирното население и е обявена мобилизация, то ситуацията наистина е на ръба на войната (подобни мерки се предприемат за първи път след 2015г.). Но това са само два от признаците. Другия явен признак е повишената активност на украинската артилерия. Украинските артилеристи стрелят практически всекидневно, както по силите на ЛДНР, така и по мирното население. Само вчера, по данни на ДНР, по Донецк и предградията му са били изстреляни над 400(!) снаряда. Наред с това украинските сили провеждат диверсионни атаки както в Донецк (там взривиха колата на един от военните началници, нанесоха артилерийски удари по местните пречиствателна станция и електроцентрала), така и в Луганск, където взривиха газопровод и газова станция. Да не говорим, че два снаряда паднаха и на руска територия, за късмет без да доведат до жертви.

Що се отнася до лицемерните заверения на украинските генерали, че няма да атакуват, то думите им не струват пукната пара. През 2008г. тогавашния грузински президент Саакашвили също публично заявяваше, че няма да атакува и на следващия ден започна военна операция срещу Абхазия и Южна Осетия. Ако киевските власти не планират нищо, защо почти цялата боеспособна украинска войска заедно с тежкото въоръжение са струпани край Донецк и Луганск? Защо армията не е по границите с Русия, откъдето уж трябва да чакаме нахлуване?

Самото „нахлуване” вече се превърна в някакъв фарс. Ето, британските и щатските медии ни уверяваха, че Русия ще нападне на 16-ти февруари, позовавайки се на анонимни източници в американското разузнаване. Даже Байдън звънял на европейските си колеги и им казал, че датата е 16-ти. 16-то число мина и какво? Нищо. Русия предсказуемо не нападна. Датата се измести на 20-ти февруари, но резултата е същия. Путин продължава да не нахлува, анонимните щатски разузнавачи пък продължават да съчиняват фалшиви новини. Сега от Вашингтон твърдят, че нахлуването ще се случи другата седмица. Източникът пак е щатското разузнаване.    

Европейците в тази ситуация се опитват да се правят на дипломати, но имайки предвид колко зависими са от Вашингтон европейските столици, резултатът е нулев. Германия би искала конфликтът в Донбас да затихне, за да може да води спокойно бизнес с Москва и безпрепятствено да купува евтин газ от нея. Но конфликтът не може да затихне по волята на САЩ, които не са заинтересовани отношенията между Русия и Европа да се подобряват и икономическите връзки между тях да се усилват.

За американците Украйна е прекрасен инструмент, чрез който те не само провокират напрежение в задния двор на Русия, но и създават буфер между Москва и европейците. Идеалният вариант за Щатите е между Русия и европейските страни окончателно да се образува непреодолима бариера и ЕС напълно да попадне под икономическото и политическо влияние на САЩ. Именно за да може да се появи тази бариера, на американците е нужно конфликтът в Източна Украйна да се разпали максимално. За да се разпали конфликтът обаче е нужно Киев да провокира Русия така, че руснаците да са принудени да се намесят с военна сила.

Най-лесния начин това да се случи е ако украинската армия атакува Донецк и Луганск. Но тук има проблем – украинския президент осъзнава, че при директен сблъсък с руската армия украинците са обречени на поражение. В случай на поражение Зеленски почти няма шанс да запази президентския си пост и конкурентите му веднага ще го катурнат. Затова и украинската армия още не е тръгнала в атака, въпреки натиска на американците.

Що се отнася до Минските съглашения и възможностите за дипломация, то Киев открито заявява, че Минския документ не му е изгоден и украинците няма да изпълняват условията, които сами подписаха през 2015г. Също така украинските власти отказват пряко да преговарят с ръководителите на ДНР и ЛНР или да правят каквито и да е отстъпки. Тоест тъй наречения Нормандски формат с участието на Германия и Франция може да се събира и дискутира колкото си иска, но това не променя нищо.

Междувременно артилерийските дуели по линията между Украйна и ЛДНР продължават и до момента, украинската армия напипва слабите места в отбраната на непризнатите републики, опитвайки се да открие подходящи участъци за настъпление. Конфликтът се ожесточава с всеки изминал ден и поставя един главен въпрос – кога Украйна ще се реши на самоубийствения ход в името на американските геополитически интереси?                 





Гласувай:
5



1. krumbelosvet - Така е
21.02.2022 00:43
Анализът ми изглежда пълен, с всички аспекти на положението. Не ми се вярва да са много европейците които не го виждат. Но масмедиите и политиците ОТДАВНА са в ръцете на глобалистите от САЩ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217517
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031