Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2021 18:25 - Пак сме в световните новини: Села без ток и канализация, но със стадион https://www.informiran.net/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 278 Коментари: 0 Гласове:
2



Пак сме в световните новини: Села без ток и канализация, но със стадион 17.04.2021

Репортажът на швейцарската телевизия SRF разказва за новите спортни съоръжения в Динката, Калугерово и Лесичово – обезлюдена община с едва 5 600 жители. Хората там нямат и най-необходимото, но пък разполагат със спортни съоръжения за много милиони евро, които вече се разпадат.

Запуснато футболно игрище, напукан бетон, врати няма – така изглежда днес построеният преди три години стадион край село Динката, обсипан с пластмасови боклуци и захвърлени маратонки. Игрището не се използва. Петър, който живее в Динката, също предпочита да играе футбол другаде. Младият мъж се е завърнал в родината си от чужбина заради пандемията. Знае малко немски и се пита: “Какъв е смисълът от това разбито игрище? Улиците не са ремонтирани от 50 години. Къде са парите? Това е безобразие.”

 

Няма нито ток, нито канализация

В Динката улиците са кални, не са асфалтирани. Къщите са по-скоро бараки, много от тях са без ток и течаща вода. В селото живеят няколкостотин души, които нямат канализация, но пък разполагат с тази карикатура на футболно игрище на стойност над 300 000 евро – пари на ЕС.

В съседното село Калугерово много от къщите също нямат течаща вода. Но и там от четири години насам има стадион – в отлично състояние. Трибуните са покрити, съблекалните имат душове, тревата е перфектно окосена. Както разказва управителката на стадиона – благодарение на него местният отбор вече заема по-предна позиция, основан е и детски футболен отбор. Жените от селото пък играят там волейбол.

Третото село, за което се разказва в репортажа на швейцарската телевизия, е Лесичово – и то е без канализация и с лоши улици, но с нов стадион. Заместник-кметицата на трите села Веселина Милкова обяснява, че той се използва рядко. Защо тогава са построени тези спортни съоръжения? И то в села, в които липсва най-необходимото, а общият брой на жителите им е 5 600 души? “Харизан кон”, казва Милкова.

ЕС е предоставил на общината пари именно за спортни съоръжения – над три милиона евро.

“Докато за канализация нямаше как да кандидатстваме в Брюксел – не изпълняваме европейските критерии за това, твърде малка община сме”, обяснява заместник-кметицата.

image

Близо сто нови стадиона

Естествено, ЕС дава пари не само за строителството на стадиони в запуснатите български села. Веселина Милкова разказва, че много от обществените сгради в нейната община са били обновени със средства от Брюксел.

Опуснатите за стадионите пари са по проекта на ЕС “Развитие на селските райони”. Целта е да се намалят големите разлики между града и селото и именно заради това ЕС отпуска и средства за спортни съоръжения. Предполага се, че покрай един стадион в селото ще започнат да идват повече посетители, които ще имат нужда от места за нощувка, т.е. Къщи за гости или хотели. Селото ще се съживи и в един момент може да започне да привлича и фирми.

В някои части на Европа тази идея може и да функционира, но в българските запуснати села звучи абсурдно. Село Лесичово например е напуснато от стотици хора, независимо от новите стадиони. Това, че отпуснатите средства биха могли да бъдат вложени по-смислено е едно.

Някой е прибрал парите в собствения си джоб

Другото е корупцията: стадионите са нова възможност за българските политици да градят калпаво, прибирайки част от парите. Най-яркият пример за това е стадионът в Костенец, модернизиран през 2016 година, който днес вече се нуждае от основно саниране. Покривът на трибуната е застрашен от рухване, а пистата е четириъгълна, вместо овална, което я прави неподходяща за лекоатлетически състезания.

По този повод “Тагесшау” пише, че за стадиона в Костенец през 2014 година вече са били отпуснати над два милиона евро за основно саниране, след което спортното съоръжение обаче изглежда по-зле, отколкото преди това.

Обяснението е очевидно, отбелязва SRF – някой е строил крайно евтино и е прибрал останалите пари, отпуснати от ЕС. Подозренията само се засилват от факта, че строителната фирма не може да бъде открита. А и разследванията на българската прокуратура в подобни случаи рядко водят до присъди.

На отправения към ЕС въпрос защо се строят безсмислени стадиони, се получава само общ отговор: основен стремеж на Брюксел е всяко евро от парите на европейските данъкоплатци да бъде вложено смислено. По отношение на отделните проекти не се казва нищо, защото държавите-членки взимат решенията за разпределението на парите от Брюксел, респективно – за съответните строежи. Междувременно трите села от община Лесичово с трите си стадиона кандидатстват в Брюксел за пари за водопровод. С канализацията ще трябва да изчакат.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696918
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031