Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2020 16:15 - За германските специалисти Уур Шахин и Йозлем Тюреджи, които създадоха ваксината против китайския вирус
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 269 Коментари: 0 Гласове:
0



За германските специалисти Уур Шахин и Йозлем Тюреджи, които създадоха ваксината против китайския вирус и я произведоха във фирмата си Байонтек

BioNTech - Uğur Şahin (Vorstandsvorsitzender )und Цzlem Tьreci. (Direktorin)

  • Първо – 3 видеа хронологично – 29 октомври, 15 ноември и 17 декември.
  • Второ – кратки биографични данни за двамата немски откриватели:

1. Live-Interview mit Biontech-Chef Prof. Ugur Sahin zu Corona-Impfstoff

Live ьbertragen am 29.10.2020 (Deutsch)

https://www.youtube.com/watch?v=3EuU9lZlycE

Uğur Şahin (Уур Шахин) каза, че ваксината може да помогне за нормализиране на живота до зимните месеци, които ни предстоят. В разговор с Андрю Мар от BBC Уур Шахин каза, че след като са получили резултатите от ваксината, те са го отпразнували, като са пили чай с партньорката си Йозлем Тюреджи, с която заедно са разработили ваксината. Шахин отговори и на други въпроси относно ваксината.

**************

2. Covid-19 aşısını bulan Uğur Şahin BBC"ye konuştu: "Gelecek kış normale dцneriz"

 (English and Tьrkзe)

15.11.2020 - BBC News Tьrkзe

Uğur Şahin, който откри ваксината за Covid-19, каза пред Би Би Си: „Ще се върнем към нормалното през идващата зимa

https://www.youtube.com/watch?v=vCrTu0d3vV4

Almanya merkezli BioNTech"in CEO’su Uğur Şahin aşının, цnьmьzdeki yıl kış aylarına kadar hayatın normale dцnmesine yardım edebileceğini sцyledi.

BBC"den Andrew Marr"a konuşan Uğur Şahin, aşının sonuзlarını aldıktan sonra aşıyı beraber geliştirdikleri eşi Цzlem Tьreci ile зay iзerek kutlama yaptıklarını sцyledi.

Şahin, aşıyla ilgili merak edilen diğer sorulara da yanıt verdi.

            Уур Шахин, главен изпълнителен директор на базираната в Германия BioNTech, каза, че ваксината може да помогне за нормализиране на живота до зимните месеци на следващата година. В разговор с Андрю Мар от Би Би Си Уур Шахин каза, че след получаване на резултатите от ваксината са празнували, пиейки чай със съпругата си Йозлем Тюреджи, с която са разработили ваксината. Шахин отговори и на други въпроси относно ваксината.

*************

3. Конферентна връзка днес между канцлерката Меркел, здравния министър Шпан и откривателите (видео около 30 мин.)

Разговорът започна Меркел с огромна похвала за благородната дейност на двамата главни откриватели, след което говори министър Шпан, който подчерта, че това е гордост за Германия. Подробности по създадване на ваксината дадоха авторите.

https://www.youtube.com/watch?v=lC_gyUKRBXA

 

Кратки биографични данни:

Уур Шахин (Uğur Şahin), роден на 19.09.1965 в Искендерун / Турция, е лекар-имунолог, специализирал се в изследванията на рака, основател и генерален директор на биотехнологичната фирма BioNTech. Бил е професор по експериментална онкология в медицинската клиника на Университета в гр. Майнц.

На четиригодишна възраст Шахин се премества с майка си от Турция, за да живеят при баща си, който е работил тогава във фабриката на Форд в Кьолн.

Като ученик се интересува особено от научно-популярни книги, които вземал от  църковната библиотека. Шахин завършва през 1984 г. гимназията „Ерих Кестнер“ в Кьолн, като е бил първият турчин, дете на гастарбайтер в училището. В гимназията участва в курсове за напреднали по математика и химия и е най-добрият ученик при завършването.

Интересът му към имунологията е предизвикан твърде рано от една телевизионна програма с лекаря и научен журналист Хоймар фон Дитфурт.

Следва медицина в университета в Кьолн от 1984 до 1992 г.

Защитава докторат през 1992 г. с дисертация по имунотерапия на туморни клетки (Bispezifische monoklonale Antikцrper zur Aktivierung von Zytostatikavorstufen an Tumorzellen - Биспецифични моноклонални антитела за активиране на цитостатични прекурсори върху туморни клетки), която получава висшата оценка - summa cum laude.

Отива на работа при своя ръководител на докторантурата Михаел Пфройндшух в университета на провинция Саар 1992 г.

От 1992 г. до 1994 г. следва задочно математика в Задочния университет в Хаген.

Шахин се запознава с бъдещата си съпруга Йозлем Тюреджи, когато работи в университетската болница на Саарланд Хомбург, по време на последната година на нейното следване там. Семейството сключва брак през 2002 г. и има дъщеря.

1991 – 2000 – в Клиниката на Университета в Кьолн, като лекар по вътрешни болести и хематология/онкология.

1999 – хабилитация в областта на на молекулярната медицина и имунологията.

2000 – в Института по експериментална имунология на Университетската болница на Цюрих.

От 2001 – в Университета в Майнц – направление медицина, на различни ръководни длъжности в областта на изследването на рака и имунологията.

 2006 - 2013 Лектор по експериментална онкология в III. Медицинска клиника на същия университет.

Шахин работи в насоката Идентифициране и характеризиране на нови целеви молекули (антигени) за имунотерапията на раковите заболявания, напр. Рак на гърдата, рак на простатата, рак на белия дроб и други опасни видове рак. Целта му е разработването на ваксина срещу рака на основата на рибонуклеиновата киселина  (RNA), която съдържа генетични информации, предизвиква съотетна реакция на имунната система и по този начин води до одтискане и отслабване на тумори.

Шахин се счита за имунен инженер, който прави опит да използва антивиралните механизми на тялото с цел лекуването примерно на рак, когато защитните сили не се противопоставят на това. Той схваща своята визия в това да се предизвика имунната система така, че „тя да ни защитава от определени заболявания или да ги смекчава“.

През 2000 г. Шахин става групов ръководител на Специалната изследователска област „432“ на медицинския факултет в майнц, а през 2003 г. – ръководител на „Tumor Vaccine Center“.

От 2006 г. тойе хоноруван доцент в Отделението по експериментална и транслационна онкология,

През 2010 г. Шахин основава „Translationale Onkologie“ в медицинския факултет на Университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц (TRON). В този случай става въпрос за един биофармацевтичен изследователски институт, който разработва нови диагностики и лекарства за терапията на рака и други заболявания с висока необходимост от медицинска намеса. Център на тежестта в неговата дейност е индивидуализираната медицина и раковата имунотерапия. От основаването на този център до септември 2019 г. той е негов научен директор. От тогава Шахин е научен консултант и ръководител на докторанти.

За своята работа в тази насока през 2019 г. Шахин получава немската награда за заслуги в борбата с рака. Той е заместник ръководител на създадения Университетски център за туморни заболявания в Майнц (UCT Mainz). UCT Mainz е обединение на всички действащи в областта на рака организации на университета в Майнц, чийто център на дейността е клиничната онкология или онкологичнитя изследвания.

През 2017 г. той участва в създаването на новия институт към Научното обединение Хелмхолц (Helmholtz-Institut HI-TRON“, който е коопериране на Германския център за изследване на рака (Deutsches Krebsforschungszentrum DKFZ) с  TRON. Шахин е единият от директорите по научните изследвания на този нов институт към НО „Хелмхолц“.

През 2001 г. заедно със своята бъдеща съпруга Йозлем Тюреджи основава фирмата „Ganymed Pharmaceuticals“. Тази фирма разработи моноклоналното антитяло Zolbetuximab, което е предназначено да бъде използвано против рак на хранопровода и на стомаха. През 2016 г. фирмата беше продадена за няколко милиона евро на „Astellas Pharma“. След успешните изследвания във фаза II, през 2020 медикаментът се намира във фаза III.

Ръководеният от него проект по разработване на иновативни ваксини против ракови заболявания беше един от 12-те проекта, които бяха отличени през 2006 г. със поощрителна награда от Федералното министерство на образованието и науката в рамките на изследователската дейност на новосъдадената „GrьndungsOffensive Biotechnologie (GO-Bio)“.

За фирмата Biontech SE (със седалище в Майнц)

Шахин беше единият от основателите през 2008 г. на биотехнологичната фирма  Biontech, чийто главен директор е той.

От април 2020 г. под ръководството на Шахин и неговата съпруга Йозлем Тюреджи е разработена ваксината BNT162b2 против вируса COVID-19. Шахин е собственик на различните патенти, които той е регистрирал със своята фирма.

По въпроса за сътрудничеството с други фирми във връзка с COVID-19 Шахин декларира следното:

„Кооперирането е един абсолютен ключ за това глобално предизвикателство.“ Шахин се обяви против едно ПРИНУДИТЕЛНО ВАКСИНИРАНЕ и подчертава доброволността при това.

Шахин притежава 17,3 % от дяловете в BioNTech SE и по този начин през декември разполага с над 5 милиарда сащски долари, което го прави един от 500-те най-богати хора в света.

Шахин е член на много научни институции:

От 2004 – член на „Deutsche Gesellschaft fьr Immunologie“

Oт 2008 – член на Програмния комитет на „Association for Cancer Immunotherapy (CIMT)“,

На „Regulatory Research Group, Mainz”.

2012 – Съосновател на Клъстера „Cluster of Individualized Immunointervention (Ci3) – Mainz“.

От 2014 – член на „American Association for Cancer Research (AACR)”

Oт 2015 – член на „American Society of Clinical Oncology (ASCO)”.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5316379
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930