Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2020 22:59 - Пълен провал на новата Истанбулска конвенция у нас https://lupa.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 360 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пълен провал на новата Истанбулска конвенция у нас   Политика 18:20 - 24 Ноември 2020 1904     image Автор: Lupa.bg  

Пълен провал на общественото обсъждане за приемането на новата Стратегия за насърчаване на равнопоставеността между мъжете и жените у нас отбеляза Министерския съвет със становищата, получени до миналата седмица по проекта, видя Lupa.bg. Опасенията, че кабинетът готви прокарването на нов опит за залагане и налагане на текстове от забранената с решение на Конституционния съд преди 2 години т.нар. "Истанбулска конвенция", се оправдаха и от мненията на специалистите в областта на защитата от насилие, основано на пол. 

Основното опасение на неправителствения сектор е, че моментът на публикуването на въпросния спорен проект и стартът на дебата по него идва точно след приемането на Резолюцията срещу България в ЕП, в която като препоръка от комисията за гражданските права LIBE бе заложено управляващите да помислят за начин да прескочат решението на КС. Редакцията на Lupa.bg припомня: 

В ключовата точка 17 от резолюцията пише, че трябва да се намери път към гласуването на текстовете поне за частичното приемане на Истанбулската конвенция, като евродепутатите от комисията насърчават да се намери такава редакция, че да се избегне решението на Конституционния съд. "А за останалите текстове да се потърси начин за разширяване на обществените разисквания и междувременно България да изгради достатъчно центрове и социални услуги, така че да подпомогне жертвите на домашно насилие", пише още там. Миналата година в състава на предишния Европарламент само двама наши представители гласуваха "за" Истанбулската конвенция, а болшинството се въздържаха или сложиха черен печат на документа. 

Нито едно от осемте становища, дадени от засегнатите от темата организации, фондации и асоциации не подкрепя предложените от "Дондуков" 1 текстове сега. Дори женският борд в "Амнести Интърнешънъл" заявява ясни критики към проекта. Основните проблеми според заинтерсованите страни са, че в тях няма ясни дефиниции за пол, нито ясно разграничение от каква допълнителна защита се нуждае българската жена.

От Сдружение „Международен правен център – ILAC“, например, алармират, че това е само нов опит за прокарване на Истанбулската конвенция в разрез с националните политики и конституцията, особено при положение, че в нормативната и законодателна база у нас съществуват достатъчно актове, осигуряващи равенството между гражданите, примери за които са Закона за защита от дискриминация и Закон за защита от домашното насилие.

Според НПО-тата, включително обявилите се срещу приемането на така спорната "Национална стратегия за детето" усилията просто трябва да се насочат към осигуряване гаранции за тяхното прилагане и спазване от всички членове на гражданското общество, а не да се измислят нови документи с гръмнко наименование "стратегии" с неясен хоризонт и действие и обслужващи частни компании с чуждо финансиране.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702161
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031