Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2019 21:17 - Реч на Сара Вагенкнехт на 21.03.2019 при дебата в Бундестага относно правителствената декларация на Меркел за заседанието на ЕС
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 824 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Реч на Сара Вагенкнехт на 21.03.2019 при дебата в Бундестага относно правителствената декларация на Меркел за заседанието на ЕС

Rede von Sahra Wagenknecht am 21.03.2019 im Bundestag

Берлин, 21.03.2019

Г-н председател! Многоуважаеми дами и господа!

Някога Европа - това бяха големите идеи на Просвещението и на Френската революция: Свобода, Равенство, солидарна съобщност. Вие, госпожо федерален канцлер, споменахте в началото обещанията за благоденствие.

Но какво е останало от тях? От вече 30 години политиката в Европа се определя от една програма, но представлява точно обратното на програмата по обещаните ценности: От Свободата остана само голата свобода на пазара и за големите компании, вместо равенството настъпи нарастващо неравенство, а солидарната съобщност беше заменена с политическото легитимиране на Егоизма, Незачитането и Алчността.

И при всичко това Вие се чудите, че ЕС днес се намирал в състояние, каквото виждаме? Но за това са отговорни не Салвинистите и Орбанистите и също така не британските брекзитисти. Те само жънат това, което политиката през последните години и особено германското правителство посяха. (РЪКОПЛЯСКАНИЯ)

ЕС е болен не поради това, че все повече хора избират антиевропейски партии, а антиевропейците биват избирани, защото Европейският съюз е болен! (ръкопляскания)

Защото той  беше и се оформя от правителства, които вече не биват схващани като власт и защитна институция на техните избиратели, а преди всичко като представители на интересите на големите стопански компании и банките.

Това че сега федералното правителство съучаства в действията на две банки-смукачки, (които още в миналото силно дояха данъкоплатците), при  опита им да създадат още една по-голяма банка, която по време на предстоящата криза още по-добре да изнудва, е най-новият пример за точно тази абсурдна политика! (ръкопляскания)

Поради какво се провалиха в края на краищата един истински данък за финансовите транзакции, който би трябвало да включва естествено дериватите, както и правилата за разкриване на вътрешните укривания на печалбите в концерните или пък дигиталните данъци? Не стоеше ли начело на Европейската комисия точно бодигардът на супербогатите укриватели на данъци и не бяха ли първи също Малта и Ирландия, които попречиха. Не, това беше траурната фигура на германския финансов министър, който с пълното покровителство на канцлерката блокираше всяка крачка към по-голяма данъчна справедливост. Точно това е едно свидетелство за бедността! (ръкопляскания)

Това че Франция сега самостоятелно въвежда дигиталния данък, показва между другото, колко фалшиво е обяснението, че на национално равнище нищо не можело да се направи срещу данъчния дъмпинг на концерните. Много може да се направи, даже и без благословията на Европейския съюз. Само че трябва да се притежава гръбнак, та да се прокарват такива стъпки срещу влиятелните икономически лобита. Точно това е ядрото на проблема. (Ръкопляскания)

Нима не виждате, как се промени през последните години лицето на Европа? Предишният широк среден слой, без който не може да има никаква устойчива демокрация, сега е подложен на натиск във всички страни-членки на ЕС. Почти ј от всички граждани на ЕС днес живеят в бедност, докато броят на милиардерите от финансовата криза досега се увеличи повече от два пъти. Тоест, онзи, който счита сегашното за добър баланс, такъв в действителност има погрешни политически приоритети. Аз считам това за ужасяващо! (ръкопляскания)

Това социално разцепление става все по-обширно: все повече хора биват затормозвани, тъй като живеят в селища, за които в Брюксел и Берлин просто никой не се интересува. В селища, в които публичната инфраструктура е занемарена, където вече не спира никакъв влак, а често даже и поне един автобус, където няма добри училища и никакъв лекар и където младите хора, които искат да постигнат нещо в живота си, всъщност имат все още един шанс, а именно да емигрират. Такива бяха главно селищата, в които много хора във Великобритания гласуваха за Брексита. Такива бяха и селищата, от които излязоха стотици хиляди, които в жълти жилетки тръгнаха към улицата.

Вие, госпожо Меркел и Вашата коалиция искате да ни обяснявате, че Вие сте били проевропейците. Така че, аз намирам, че няма нито една насока, в която  претенциите Ви и реалността да не се разминават. Та всеки знае, че германският модел, чрез поддържането на един голям сектор на ниско заплащане натрупва все по-големи излишъци за експорт, разцепва Европа и изправя нашите съседи срещу нас. (ръкопляскания)

Германската минимална заплата от жалките 9,19 евро на час е една от най-ниските в цяла Западна Европа. Тънките пенсии и социалната добавка Харц IV подтискат частното потребление. А не само държавата отказва необходимите инвестиции, но и германските компании заделят все повече и повече пари за черните дни. Само 4 евро от 100 днес още биват инвестирани. Това че ХДС/ХСС, т.н. Съюз, при тази ситуация отново заговори за намаляване на данъците на компаниите, показва за съжаление само това, че Вие не разбирате икономическите взаимоотношения. (ръкопляскания, но и викове от страна на политическите слуги на едрия капитал)

Та нали не на липсващи пари в касите на компаниите се дължи това, че сега конюнктурата се срива. (крясъци от ХДС/ХСС)

Това се дължи на безнадеждната зависимост от ЕКСПОРТА, който във време на световна икономическа несигурност и на нови търговски войни не става вече за мотор на икономическия растеж! Радостно е, че междувременно чак из германското правителство някои заговориха, че пазарът не може да оправя всичко.

Госпожо федерален канцлер, ... а, тя тъкмо замина нанякъде ...

(заядлив крясък от депутат на ХДС/ХСС)

Нали индустриална политика това не е още повече да изпразваме от съдържание беззъбото европейско картелно право и да правим още по-крупни най-крупните компании! Още повече пазарно право със сигурност не означава повече иновации.

(ръкопласкания)

При новата пък шефка на ХДС и без друго не е точно дигиталното или соларното бъдеще онова, което я кара да обикаля насам-натам: госпожа Крамп-Каренбауер я влече повече натам, накъдето се е съсредоточвал кайзер Вилхелм – да търси място на Германия под слънцето: в случая – към един самолетоносач. Господин Линднер (* председателят на Свободната демократическа партия) вече каза нещо по този въпрос. Трябва да кажа следното: Като си помисли само човек, че германската държава днес едва ли е в състояние да строи даже цивилни самолети или да поддържа въздушната си боеготовност, ... (депутат от ХДС/ХСС: внимавайте на това място!)

... тогава човек наистина добива чувството, че г-жа Крамп-каренбауер си е позволила една от нейните скандални карнавални шеги! (ръкопляскания)

Обаче както по-късно се изясни: то наистина било сериозно – ще правим германско-френски самолетоносач, един гроб за милиарди, който да се носи по световните морета, за да подготвя бъдещи интервенционни войни. Има ли тук някой в този Висок дом, който да е на мнение, че ето това е, което европейките и европейците очакваха? Е, ние във всеки случай не вярваме в това! (ръкопляскания)

Госпожо Меркел, Вие също споменахте европейското обещание за сигурност. Но животът в Европа гарантирано няма да стане по-сигурен от това, ние да изпълняваме Тръмповите желания за ново високо въоръжаване като длъжници и пък съвсем няма да стане по-сигурно с това, че щели сме да омекотим въоръжейните си експорти, както Вие преди малко препоръчахте.

Във Йемен умират деца. Госпожо федерален канцлер, наистина ли искате да доставяте и по-нататък на Саудовците средства за избиване и то под предлог за европейска готовност на компромиси? Мисля, че по-лоша перверзия в европейското мислене човек не би могъл да си представи! (ръкопляскания)

 „Умре ли еврото, тогава умира и Европа“ , бяхте казали веднъж госпожо федерален канцлер. Междувременно ние преживяваме следното: Когато мнозинството има все по-малко евро, а малцина – все повече, когато големите идеи на Просвещението  - Свобода, Равенство, Солидарна съобщност – не определят вече политиката, тогава умира Европа! Ние от германската Левица не искаме Eвропа да умре! Ето защо ние сме убедени: Необходима ни е друга политика в Европа, но за това се нуждаем наистина от едно друго федерално правителство, защото това че Вие не можете да се справите, се забелязва съвсем ясно!

(ръкопляскания)

На живо тук: https://www.youtube.com/watch?v=dyR0qHQ_cbA




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5310486
Постинги: 4994
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930