Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2013 14:43 - Сравнителна обществена и политическа картина между България и Германия (Автор Дора Апостолова)
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 487 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.07.2013 14:50


Сравнителна обществена и политическа картина между България и Германия (Дора Апостолова)
(за автора: д-р на философските науки Дора Апостолова е политически анализатор на "Идея за България". Живее в Хелзинки)
       Г-н Илия Ганчев направи три много добри сравнения между Германския Бундестаг и Народното събрание (показани долу на картинката „По какво се различават Бундестагът и Народното събрание”:

https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=3172095477350&set=pb.1714422063.-2207520000.1372765093.&type=3&theater ).

Веднага ще добавя, че те са само следствие т.е. само отделни кости, а кости без гръбначен стълб не става.

Ето го гръбначния стълб на Германския Бундестаг, изграден от основни (базисни) неща, от където трябва да започне сравнителната картина между Германия и България:

ПЪРВО: Германия е социална държава (welfare state), а България е неолиберална държава и се движи по неолибералния обществен модел на САЩ. Неолибералният обществен американски модел бе внесен у нас с Плана Ран-Ът и това казвам в един по-ранен мой материал, посветен на този план. Разликата между тези два модела е огромна, колкото дистанцията между двата полюса на земята. Тя идва от модела демокрация, който двата типа държави упражняват.
Социалната държава има демократичен модел РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ, а неолибералната-"представителната демокрация".

Реалната демокрация има следните принципи: НАРОДОВЛАСТИЕ, АНТИКОРУПЦИЯ И ПРАВОТО, ДЕПОЛИТИЗАЦИЯ И ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, СОЦИАЛНОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ, РАБОТА И ДЕЙСТВИЕ ЕДИНСТВЕНО В ИМЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ И ДЪРЖАВНИ ИНТЕРЕСИ, СОЛИДАРНОСТ, ЕКОЛОГИЧНОСТ, ПРОЗРАЧНОСТ.

Представителната демокрация на неолибералната държава не подържа нито един от принципите на реалната демокрация.

Социалната европейска държава има преизградена ПРАВОВА ДЪРЖАВА върху трите главни принципа на реалната демокрация- народовластие, антикорупция и ДЕполитизация.

Неолибералната държава има слабо работеща правова държава, защото не изповядва реална демокрация и не поддържа нито един от нейните главни три принципа.

ВТОРО: Германия е високо развита ПРАВОВА ДЪРЖАВА, където законът се спазва с точките и запетайките.

С ДЕполитизацията правовата държава въвежда две нови разделения :

1) разделение на всички власти (съдебна, изпълнителна, законодателна (с избирателната система) от политическата власт и,

2) разделение на корпоративните интереси от властта и политиката. Вследствие на тях съдебната система работи независимо от политическата власт и е поставена като НАДСТРОЙКА на обществото, със зоркото си око наблюдава действията на избраната политическа власт и ако тя кривне встрани, със със желязната си секира правовата държава изправя пътя и като налага безпощадно точното изпълнение на закона, което прави нейната работа ефективна и отлично работеща като по часовник изпълняваща закона с точките и запетайките.
Докато в България тези две разделения липсват в конституцията, за това липсва и антикорупционно законодателство.

Съдебната система на България още в конституцията е сложена под политическа шапка (като старата тоталитарна комунистическа държава), ръководи се от партиите и изпълнява само политически поръчки, потънала е до уши в страшна корупция, което донесе нещастия ни преход със заграбване на собствеността, криминални елементи да влизат в ръководствата на партиите или да правят партии, да заемат ключови позиции в управляването на икономиката и държавата, лумпенизира изцяло обществото и държавата.

ТРЕТО: С въвеждането и желязното изпълнение от правовата държава на "разделението на корпоративните интереси от властта и политиката" не позволява раждане на олигархия и корпоративен партиен модел, при който едрия капитал да управлява държавата, като партиите купуват гласовете, а чрез партиите олигарси и мултимилионери криминално заграбили богатствата и бизнеса си, да се добират до властта, чрез нея до държавната хазна и парите на всички данъкоплатци, да грабят половината обществен продукт за своите джобове и да държат българите с най-ниските пенсии и заплати в света.

А поделената между няколко партийни олигарси икономика да няма възможността да се развива въобще, гражданите да не могат да управляват държавата си и да развиват икономиката си за свое добро, да се упражняват страшна корупция и ограбване на обществото.

С това разделение на правовата държава се позволява да съществува само ИДЕЕН политически модел, какъвто е в Германия, чийто партии с идеите си гонят членска маса и се издържат от вътрешен членски вносни дарения. За това най-богатата европейска държава Германия отпуска само 40 ст. държавни субсидии на глас, а най-бедната- България- по 12 лева.

В Германия има регистрирани 30 идейни партии при 80 милиона население и всички участват в изборите, в България спят в регистъра 300 корпоративни партии и всички родени от олигарси и мултимилионери, перящи мръсните пари на своите собственици, а добрали се до властта безжалостно крадат обществото.

В Германия това разделение на властите е придружено с жестоко антикорупционно законодателство за държавния служители и политиците и не позволява да се ражда олигархия, нито корпорациите и банките , въобще едрия капитал да си имат партии и чрез тях да се добират до властта и управлява държавата и ограбва обществото.

Разделението на корпоративните интереси от властта и политиката е придружено с два закона- за държавния служител и закон за политиците, там "категорията политик" е разделен от "категорията редови гражданин",понеже се счита, че за своите грешки редовия гражданин плаща единствено той, а за грешките на политиците, плаща цял народ.

Според това разделение е въведен и ЗАКОН ЗА ПРОИЗХОДА НА КАПИТАЛА на бизнеса, медиите, партиите и той отрича използване на капитали, които са придобити незаконно с криминални средства- от организираната престъпност или грабеж от обществото- на държавна собственост или другите от обществото, счита ги за мащабна КОРУПЦИЯ и съдебната система е безжалостна към всеки опит за корупция и нарушение на закона.

С този закон се проверява началния капитал на медиите, парите на партиите и нейните учредители и ръководители, началния капитал на стартиращия бизнес и постоянно се проверяват парите, които той върти, началния капитал на външни и вътрешни инвеститори. И тук върховенството на закона е безпощадно.

А как е в България?

Всички разделения липсват от конституция, липсва и нормативна база, едрия капитал управлява партиите, а когато партията е на власт той управлява държавата, няма антикорупционно законодателство за държавния служител и политиците.
За това България е потънала до уши в страшна корупция, политическият елит и представител на едрия капитал( олигарси и мултимилионери) е извънземен и вън от закона, използва властта да се добере до държавните пари и да краде на поразия половината от обществен продукт за джобовете на олигарсите си,вратите на България са отворени широко да навлиза и се пере отвън целия мръсен капитал на света или безпрепятствено нашите бизнесмени да изкарват капиталите си навън по райски офшорни американски протекторати, най-големите мошеници вътрешни и външни инвеститори са се добрали до националните богатства, крадат и експлоатират целия български народ, в последните 24 години политическия елит окраде и ликвидира икономиката, държавата, над 3,5 милиона човешки ресурси, изнесе над 130 милиарда народна пара и същите продължават да управляват.

Правовата държава се изгради след ВСВойна, едновременно и паралелна със започналата да се да се изгражда европейска социална държава в двете части на Европа-и източна и западна( при различни политически носители и различни политически системи) от края на 50-те години. Правовата държава бе главния фактор който вдигна Германия от развалините и разрухата на войната и я направи една от най-богатите в света. Правовата държава бе тази, която спря навлезлия през 80-те години в Европа американски неолиберализъм ,не позволи той да навлезе и разруши германската социална държава.

А липсата на правова държава позволи в България да навлезе след 1989 г. американския неолиберализъм и да разруши социалната държава, която бе изградена до тогава. Липсата на правова държава направи България най-бедната страна в Европа.

Сега, след разразилата се неолиберална криза от САЩ 2007 г. се видя силата на правовата държава и нейната реална демокрация. Там където имаше силно развита правова държава като Германия, неолиберализмът не бе допуснат да унищожи социалната им държава. За това все повече се налага мнението в Европа, че "реалната демокрация и нейната правова държава са новата лява политическа идея" на Европа бореща се срещи неолибералния капитализъм, за неговото изгонване от Европа.

Всичко, за което говори г-н Ганчев е вследствие също и на останалите принципи на реалната демокрация, упражнявана в Германия и споменати от мен по горе.

Ето моята нова НАУКА за "социалната европейска държава" и принципите на нейния демократичен модел "реалната демокрация" във вид на дефиниция:
ДЕФИНИЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СОЦИАЛНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА
натисни линка
http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3703%3A2012-04-21-14-53-08&catid=27%3Acomments&Itemid=201

Ilia Ganchev Благодаря на г-жа Апостолова за изчерпателния и задълбочен анализ на двата типа общества и на двата много различни модела. Тя е успяла достатъчно ясно да покаже онова различие, което аз изразих картинно чрез високия връх Матерхорн, застанал между двата парламента –  българския и немския ... :)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5259750
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031