Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2012 17:03 - Философия, идейност, партийност, мафиозност
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 926 Коментари: 0 Гласове:
0



Философия, идейност, партийност, мафиозност

(съботен „трактат”)

"Философията" не може да се дефинира общовалидно, тъй като всеки, който философства, развива собствен възглед за нещата. Затова има толкова много възможни отговори на въпроса „Що е философия?”. Карл Фридрих фон Вайцзекер дава примерно следната формулировка: "Философията е наука, за която не може да се говори, без да я упражняваш.”

Идейността (идеологията) е привързаност към определена цялостна система от идеи и съответстващия й социален, нравстен и естетически идеал. Но самото познаване на дадени идеи, ако не се е превърнало в убеденост, все още не е „идейност”.

Принципът на ПАРТИЙНОСТТА представлява постулат, въведен от Ленин в труда му „Материализъм и емпириокритицизъм” (1908), съгласно който не е възможно обективно или безстойностно наблюдение и интерпретация на реалността; според Ленинв рамките на марксистката интерпретация за историята и света винаги трябва стриктно да бъдат отнесени към интереса на работническата класа. По-късно този принцип в СССР и другите страни от съветския блок беше разбиран в смисъл, че КПСС и другите сродни тоталитарни партии имат приоритета за интерпретация относно това, кое трябва да се счита за истина.

Мафиозността е понятие, което съществува в българския език и е свързано с определението на Тодор Живков за „мафия”, дадено в неговата книжка „Срещу некои лъжи” (1992): МАФИЯТА Е ПОЛИТИЧЕСКА ВЛАСТ + МРЪСНИ ПАРИ.

 

Често се питам, кое доминира в политическа партия „БСП”?

1.     Философията там е вече рядкост ...

2.     Идейността в БСП рядко се среща и никой от нейните ръководители не се захваща с нея, защото ще стигне до задънена улица. На старите соц.партийци понятията им за идейност се объркаха изцяло през последните 2 десетилетия, а за младите в повечето случаи това е неясно понятие. Когато ги попиташ например „Що е това ляво?”, отговорът е „Ляво означава нормално”. Всякакъв коментар на този отговор е излишен ..

3.     Партийността никога не е преставала да съществува, само се е променяла според криволиченето на времето. Останала е основната постановка: Нашата партия винаги е права, Председателят – също!

4.     Мафиозността ми е неясно понятие, но съм склонен да разбера дефиницията на Живков ...

 

В тези свои разсъждения проявих едностранчивост, тъй като не се спрях на четирите понятия за останалите „пост”-тоталитарни български партии. Трудно е да се разсъждава за тях, тъй като те не носят наименованието „социалистически”, а специално за онези, които имат в наименованието си „комунистически”, там фалшификацията е обяснима.

Ако отнесем тези или подобни разсъждения към всеки човек поотделно, като индивид, няма да е трудно да схванем всъщност „КОЙ КОЙ Е” ...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5335854
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930