Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2012 09:55 - Антон Кутев за Българската Станишева Партия – пред ДУМА на 4 януари 2012
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 553 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.01.2012 09:56


Антон Кутев за Българската Станишева Партия – пред ДУМА на 4 януари 2012

ГЕРБ се опитаха да разбият и БСП

„След избора му за президент на ПЕС Сергей Станишев е достатъчно стабилен на лидерския пост”, казва секретарят на ИБ на БСП

 

. . . . .

Левицата знае ли кои са нейните избиратели? Резулатите от общинските избори не са ли малко обидни?

- Не съм убеден, че в съвременното общество това деление на избиратели, които избираха едните или другите, е валидно до такава степен. Разбира се, в една кампания трябва да знаеш към кого си насочен, няма спор за това. Но т.нар. "класово деление" (позасмива се - б.а.) вече е минало.

Новите медии и новото въздействие на медиите поставят по друг начин политическото убеждаване. Ако в нещо беше силен Бойко Борисов, то беше именно в това - в начина да убеждава всички. Този човек се опитва на основата на чистия популизъм да говори и с червените бабички, както той си ги представя, като им обяснява за единия си дядо, и с реститутките, като им разказва за другия си дядо. Има по един дядо за всеки случай. Това е друг начин на правене на политика. Ако този човек спечели толкова много власт, а ние - реалните политически субекти (както леви, така и десни партии) загубихме, това е защото не овладяхме тази реторика. При нея не говориш на определени групи от обществото, а се опитваш да говориш на всички по един начин, по който това максимално да бъде възприето и да бъдеш симпатичен. Важното е да се възстанови разговорът между лявото и дясното, към което Бойко Борисов не принадлежи и няма как да принадлежи.

. . . . .

- Какво стана ясно за развитието на България през 2012 г.?
.... Ако се намерят другите хора - тези, които знаят какво да свършат с държавата, мисля, че тя би могла много бързо да тръгне в посока на ускорено икономическо развитие и за два мандата да стигнем до добри позиции и в Европа, и за подобряване на начина на живот на хората в страната. Това се надявам да се случи през 2012-а. Сигурен съм, че не може да се случи с тези хора на власт. Дано намерим начин да изберем други!

- Хора от левицата ли визирате?

- ... Ако кажа, че като дойде БСП на власт, нещата ще потекат - сигурно няма да стане така. Но в същото време си мисля, че в БСП има достатъчно много хора, които ясно знаят как се прави това и познавам много хора от БСП, които имат ясни морални императиви и никога не биха ги нарушили. Вярвам, че комбинацията от тези две неща може да доведе до управление, многократно по-добро от това. За мен въпросът е, ако някой ден дойдем на власт, как да направим така, че да покажем качеството, което имаме. Ние имаме това качество, но то многократно е било опошлявано от лоши сметки, от липса на управление и т.н. За мен това е големият въпрос - можем ли следващия път, когато имаме възможността, да покажем нивото, което имаме. Досега, честно казано, ни се е отдавало частично.

- Предстои пленум на БСП през януари, какво се очаква тогава? Ще има ли кадрови промени, какво ще последва от анализа на изборите?

- Пленумът ще бъде януари, конгресът - най-вероятно през май или юни. Това ще е отчетно-изборен конгрес, което означава, че задължително ще има кадрови промени, тъй като целият Национален съвет, всички органи ще се избират отново. Няма как да няма кадрови промени на всички нива.

Лично аз обаче считам, че на най-високото ниво кадрови промени няма да има. Разбира се, конгресът е органът който казва, не аз. Моята лична прогноза е, че след избирането на Сергей Станишев за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) няма начин някой сега легитимно да докаже, че човек, който с единодушие е бил избран за президент на ПЕС, не става за председател на БСП. Сергей Станишев сега е достатъчно стабилен на мястото, което заема. Може би ще има на конгреса някакви опити да се покаже опозиционност, но те ще бъдат по-скоро опити за индикация, за съобщаване на факта, отколкото реални опити за смяна на позицията.

- Кои ще бъдат опозиция?

- Не мога да кажа, пък и не ми е работа да ги определям. Те сами ще се определят по време на конгреса, но, така или иначе, не вярвам, че всички движения около председателя окончателно са затихнали. БСП е много противоречива партия, в която има различни центрове на влияние, които винаги са в борба помежду си. Ние сме и най-демократичната партия, така че дори не ограничаваме тези центрове на вътрешнопартийна борба. Да мислим, че те могат да заглъхнат и да се решат веднъж завинаги, е абсурдно, няма как да се случи. Сергей Станишев има вече съвсем друга легитимност и точно в момента смяната на председател не може да се случи.

- Президентът Първанов бе казал, че ще седне на последния ред на конгреса на БСП, а след изборите няколко пъти имаше въпроси към г-н Станишев дали ще си подаде оставката... Кой печели и кой губи от това?

- Очевидно печелят тези, които по някакъв начин ги провокират. През последните няколко месеца, особено след изборите, не мога да ви кажа кой е политикът от БСП, който участва и по някакъв начин предизвиква тези брожения...

- Сигурен ли сте, че има и от БСП?

- Това е предизвикано преди всичко от медиен шум. Медиите говорят едни неща, които евентуално се случват в БСП.

- Дали медиите са виновни? Вие сте експерт и по медии...

- Да, да, много точно казвам за какво става дума. Медиите говорят за това, че нещо се случва... Подобни изявления от висшите нива няма. Защо медиите се занимават с въпроса какви търкания има в БСП? Те се занимават, защото по различни причини и механизми в обществото има сили, които се опитват да провокират разцепление в БСП. Част от тези сили стоят в Министерския съвет в момента, защото, след като успяха да сринат тотално десницата, след като успяха да разцепят ДПС, след като успяха да разбият РЗС и "Атака" по съответните механизми, ми беше ясно, че управляващите ще се опитат сега да разбият и БСП. Разликата е, че при БСП не им се отдаде. Тези приказки, които са от 2-3 месеца по медиите, са опит на подмолни политически централи да разбият окончателно всичко, което не е в управлението в момента, и което не е под ботуша (бих казал) на Бойко Борисов.

. . . . .

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5317101
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930