Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2011 12:50 - Всички ние носим социалистическите идеи под кожата си, в нашето ДНК
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 644 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.11.2011 12:51


Всички ние носим социалистическите идеи под кожата си, в нашето ДНК

Слово на С. Станишев пред Конвента на ПЕС – декларативност без нито една ефективна идея

Скъпи приятели,

Не е ли изумително – изминаха два дни, наситени с дебати, изложения, филми, пленарни сесии, работни групи, а вие все още сте тук, изпълнени с енергия. Това не е случайно, защото този Конвент, в който участвахме през последните два дни, се отнася до две неща. Първото е диалогът – защото ПЕС иска да води диалог с гражданското общество, с неправителствените организации, със синдикатите, с различни асоциации и движения. Защото ние можем да слушаме. Може и да не сме съгласни по един или друг въпрос с гражданските структури, но искаме да работим заедно. Второто нещо е доверието. Защото трябва да си вярваме едни на други, за да имаме общи цели и общи действия.

На първо място бих искал да благодаря на всички вас. Благодаря ви за всеотдайността през последните два дни. Това наистина е вдъхновяващо. Благодаря ви за енергията, за устрема, за вашия ентусиазъм. Дебатите, визията и конкретните предложения – трябва да ги осмислим и да ги развиваме занапред.

Бих искал да ви благодаря и от лична гледна точка. Благодаря ви за подкрепата и доверието, които предизвикват у мен вдъхновение и смирение едновременно. Благодаря за милите думи и най-вече за готовността да работим заедно през следващите десет месеца. Никой не може да постигне нашите цели сам, можем да го направим само заедно – с общи усилия и вяра.

Бих искал да благодаря на семейството си за подкрепата, която ми даде и от която ще имам нужда и занапред. Всички ние носим социалистическите идеи под кожата си, в нашето ДНК, дори буквално понякога. Вземете например дъщеря ми Дария, която се роди тази година. Какво реши да направи тя, когато се появи на този свят? Това беше нейно решение – тя се роди на 1-ви май. Това е съдба и ще продължа да ви държа в течение как се развива Дария – как расте като малък и голям социалист. Разбира се мога само да мечтая, че тя ще бъде толкова популярна, колкото внукът на Пол – Лукас.

Бих искал специално да благодаря на Филип Кордери – нашият генерален секретар, нашата опора. Благодаря на Мартин Шулц не само за неговата пламенна реч, но и за това, че ще бъде прогресивното лице на Европейския парламент от януари догодина. Вярвам, че ти, Мартин, ще осигуриш истинско политическо лидерство в Европейския парламент, който е една от най- важните институции за ПЕС.

Искам да благодаря и на Рори Куин, който като ковчежник на нашата партия показа, че влага страст във всичко, което засяга ПЕС. Сега в ролята му на председателстващ президиума на ПЕС ще се възползва от опита си, от уменията си и от чувството си за хумор, за да осигури постоянния напредък на нашата партия.

Най- накрая благодаря на Пол Нируп. За първи път двамата се срещнахме през 2004г. От самото начало, скъпи Пол, ти вложи твоето време, твоите знания и опит в мен. Изключително съм ти благодарен за това. Помня разговора ни през 2005г., преди изборите – съветваше ме как се формира правителство, как се управлява една страна. Бях млад и зелен в много отношения. Винаги съм се учил и все още се уча от теб. Пол изгради партията такава, каквато е днес и всички знаем това много добре. Днес ПЕС е много по- силна като европейска партия, отколкото беше през 2004г. Благодаря ти за това.

Сред успешните политици има такива с визия и такива, които се открояват с човечност. Пол притежава и двете, това е дар. Погледнете идеите, които Пол развиваше през последните години, погледнете нашата Декларация на принципите – не е ли кристално ясно какво отстояваме и за какво се борим? Ясно е. Погледнете категоричната му позиция да излезем с единен кандидат за европейските избори. Това е изключително важно за всички нас. Нека да погледнем ПЕС – мисля, че всички бихме се съгласили, че ти, Пол, използва всички свои способности, за да обновиш основно ПЕС. Това е много важно за нас. Ти вдигна много високо летвата и аз ще трябва да работя усилено, дори само, за да се доближа до нея.

За щастие аз не поемам постове формално и ви уверявам, че ще направя всичко по силите си, ще работя от все сърце за нашата кауза, за да направя ПЕС по- силна през следващата година.

Скъпи приятели, тук ние се чувстваме силни и могъщи. Но нека погледнем реалностите. Виждали сме и по- добри времена за нашето движение. Ние сме в опозиция в повечето страни в ЕС. Десните преобладават в правителствата, в Европейския парламент, в Европейския съвет. И това е проблем. Но ще ви кажа – природата на нашето движение е оптимистична. Винаги след като паднем, ние се изправяме, защото анализираме слабостите си, търсим нови идеи и имаме силата да отстояваме принципите си.

Тази есен в моята страна се проведе кампания за президентските избори. Обявихме кандидата ни за президент през септември. Искам да ви кажа как се случи това. Имахме различни професионални политици като кандидати. В един определен момент аз получих писмо от един от най- известните български актьори, който беше министър на културата в моето правителство. Той пишеше – изправяме се срещу много силен опонент, много амбициозен, много брутален, който е уверен, че ще спечели, партията ни не е в лесна ситуация. В писмото си той казваше още, че ако някой, след като е бил победен, не може да се изправи, значи е мъртъв. Ние не сме мъртви, ние сме по- силни, имаме амбиции и тук виждам Конвент от хора, които имат идеи и са готови да работят здраво.
Вчера Пол разказа за своето политическо пробуждане, когато е бил 14-годишно момче. Беше много трогателно. Всеки от нас, членове на социалдемократически партии, е достигнал до нашите ценности и идеи по свой начин. Но ние сме заедно и трябва да продължим борбата си.

Честно казано, преди десет години не можех и да мечтая, че българин може да стане президент на ПЕС. Бяхме толкова далече. Трогнат съм, това е голяма чест за мен и за моята партия, но и голям ангажимент. Смятам това и за важен политически знак – избирането на личност от Централна и Източна Европа е знак за милиони хора в Европа. Той показва, че ние се основаваме на равенството, че не приемаме различни нива на членство в ЕС, не приемаме Европа, разделена на две скорости и кръгове – път, който води до две лица – германския канцлер и френския президент, налагайки своите решения върху целия ЕС с 450 милиона души население. Това е неприемливо. За нас, европейските социалисти, всички хора са равни, независимо от социалното им положение, от икономическите им възможности и възгледи. Всички са равни и трябва да имат равни шансове и равни отговорности. Такова е разбирането ни за модерна Европа. Вярвам, че сега в Източна Европа имаме нужда от това позитивно послание.

Вижте какво се случва с демокрацията в много страни от Централна и Източна Европа. Не бих могъл да си представя, че 20 години след началото на демократичните промени в страни от Централна Европа ще има такъв феномен, на който ставаме свидетели в Унгария, където Орбан буквално иска да обяви за незаконна социалистическата партия. Не можех да си представя, че в България ще имаме толкова нечестни и недемократични избори за президент и за местна власт. Не бих могъл да си представя, че след членството в ЕС, в Румъния политическите и човешките права ще бъдат заплашени. ЕНП е сляпа за демократичните стандарти, така както е сляпа и за щетите, които пазарните спекуланти нанасят на демокрацията и на обикновените хора в целия свят.

Вчера чухме президентът на Сърбия Борис Тадич, който каза, че има много прост избор в Европа – дали имаме пазар, който контролира демокрацията, или демокрация, която контролира пазара. Това е въпрос на избор, който може да бъде направен. Нашият път е в силен контраст със слабостта на консервативните политици в лицето на пазара. Това не са просто думи. През последните години, под ръководството на Пол, ние изработихме нашите алтернативи – нашето предложение за данък върху финансовите транзакции, който е от икономическо значение и е справедлив; нашето предложение за регулация върху кредитните агенции, защото не приемаме техния подход, който е безотговорен, съсипва страни и човешки животи. Изработихме предложенията си въз основа на нуждата от по- силна ЕЦБ и дискутирайки темата за еврооблигациите, което е наша инициатива и е възможно да бъде приложена на практика.

Някои хора биха попитали – как можем да приложим всички тези идеи. Животът спешно има нужда от тяхното прилагане – за да бъде спасен ЕС, за да има не само фискална стабилност, но също така и икономически растеж, работни места и бъдеще за хората.

Най- важното за нас е, че на наша страна е гласът на хората – това винаги е бил гласът на разума. Нашият Конвент има едно просто послание към гражданите на Европа, към всеки, който ни чува. Вече две години строгите икономии са във фокуса на политиката на десните правителства и ЕС. Ние не приемаме това, то не работи. Защото безработицата расте, кризата се задълбочи, а реалната икономика е в рецесия. Това не е начинът, по който Европа ще излезе от кризата. Ключовата дума за нас при прилагането на нашите алтернативи на национално и европейско ниво е взаимодействие – с фондации, организации, синдикати, с всеки, който разбира, че Европа е в погрешни ръце и върви в грешна посока.

Тези два дни имахме четири основни теми – „Справедлива икономика”, „Равноправни общества”, „Справедлив свят”, „Активна демокрация”. На основата на тях и съобразно нашата Декларация на принципите ние ще построим нашата нова европейска структура. Всички вие, повече от 2000 участници в нашия Конвент, ще се завърнете по домовете си, носейки тези идеи със себе си из цяла Европа – във вашите партии и във вашите общества. Ще започнем да градим тухла по тухла нашата фундаментална програма. Там ще видим резултата от инвестицията ни в този дебат и нашата работа.

След две години и половина ще участваме в европейските избори, с Манифеста, който е резултат на тригодишна усилена работа и с кандидат за поста председател на Европейската комисия. Това е голямата разлика с 2009г. Време е за тази промяна.

Скъпи приятели, остават ни само десет месеца до конгреса ни в Румъния. Вчера Пол и аз присъствахме на форума на активистите на ПЕС, които обещаха, че до Конгреса ще имаме 25 000 активисти. Това е сериозно предизвикателство, но моята прогноза е, че ще има бум на ПЕС-активисти в две конкретни страни – България, познайте защо и Румъния, която ще бъде домакин на Конгреса. Имаме десет месеца да превърнем енергията от последните два дни в гориво за бъдещето. Това ще бъде лесно, защото нашето гориво е най- доброто и идва от безценен източник – това сте всички вие и членовете на нашите партии.

Благодаря ви за усилията през тези два дни. Хората от Европа чакат. Чакат алтернативата и ще я намерят. Ако не им предложим такава, те ще намерят друга. Но аз съм убеден, че ние можем да го направим. Хората обаче не могат да чакат прекалено дълго и това е нашата отговорност като политическо семейство. Най- голямото предизвикателство са изборите. Ето защо през следващата година трябва да направим всичко възможно, да положим всички усилия, за да спечелим президентските избори във Франция за Франсоа Оланд, след това – Италия, Германия, а през 2014г. – Европа.

Заедно ще върнем европейските граждани на кормилото на Европа. Можем да го направим, можем да променим Европа към по- добро.

Благодаря ви отново, ще се видим в Румъния.

 

http://pressclub.bg/comments/20111127/news-60787



Тагове:   бсп-пес,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5259686
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031