Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2011 09:23 - Към анализа на отминалите избори от октомври 2011
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 778 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Към анализа на отминалите избори от октомври 2011

Уважаеми приятели,

Всеки от нас има свой анализ за това, което стана – а именно катастрофалната загуба на БСП.

Моят анализ, защо българският народ, който е най-бедният в Европа, обърна гръб на БСП, показва следното:

1. Нашият добронамерен народ в своето гласувало и негласувало мнозинство реши да за втори път от 2009 г. насам да изпрати БСП в творческа опозиция.

2. От юли 2009 г. народът следеше внимателно дали БСП, стоейки в опозиция, само дебне страстно следващия си властови коалиционен мандат и нищо друго не й минава през ума, или е разбрала, за какво става въпрос, каква трябва да е ролята й.

3. Народът не допусна също така и единство между десните партии и вътрешно в себе си би се радвал да установи, че разполага с автентична лява партия, пък било то и една БСП, но изчистена от милионери в ръководствата си.

4. След като видя, че липсва самокритика на ръководителите й в центъра и по места и че БСП като цяло не подхваща основната си задача – решителната си лява идентификация, народът й обърна гръб и чака нещо по-убедително, което да подкрепи: Няма съмнение, че той ще подкрепи една стабилна партия, т.е. партия, която е устойчива на времето и развиваща се според конкретните обстоятелства на засилваща се икономическа криза. Партия, която да бъде изразител и защитник на интересите на по-многобройния, но и по-чувствителен полюс, т.е. по-слабия полюс – този на наемния труд и на социално и икономически подтиснатите и ежедневно ограбваните българи.

         Тук трябва да добавя още нещо, което народът трябва да осъзнане и да не допуска: Да не допускаме през целия този оздравителен период, който започва сега и предстои още да се развива в БСП, друг вид чуждо влияние, освен добронамереното влияние и солидарно отношение от страна на други европейски народи, а не наглото влияние на имперския тип глобализация.

         Какво трябва да разбере при тази неоспорима ситуация самата БСП?

1. БСП трябва да забрави мисълта, че може и трябва да управлява българския народ, щом като пропуска дефиницията за лява партия. Глупавите и недоносени определения, които съм чувал, а именно, че да си ляв означавало да си нормален и че ляво означавало да си европеец, са теоретичната основа на загниването – основа, в която липсва основното, а именно това, какво е собственост, как възниква тя и КОЕ, ПО КАКВА ПРИЧИНА, НА КОГО ПРИНАДЛЕЖИ! За какво се бори БСП и как? – За преодоляване на капитализма или за неговото укрепване в България?

2. БСП не трябва да забравя, че ръководството й направи много, за да запази властта си при сегашното корумпирано, т.е. гнило състояние – а такова запазване на властта му не е необходимо на народа – то беше необходимо временно на група олигарси, забогатели чрез ограбване на държавна и общинска собственост.

3. Виждали ли сте „олигарси в опозиция”? – Такива животни разбира се няма и е невъзможно да има. И поради това не трябва да се плашим от загубата на властта от страна на слугите на някакви олигарси, а в някои случаи и на самите олигарси, които се подвизават все още в управлението на БСП. Напротив, трябва да превърнем загубата на властта, т.е. кризата в партията, в евентуален шанс за нейното спасяване като поне отчасти лява партия, а не фалшиво лява, като тези от ПЕС.

БСП категорично трябва да се легитимира като партия изразител и защитник на наемния труд и свободните труженици, които не са експлоататори на чужд труд!

Засега, уважаеми, на хоризонта не се очертава изчезването на наемния вид труд, така че стабилна и адекватно развиваща се лява партия наистина е необходима на обществото – както в България, така и в Европа и света. И тя вече възниква!

Трябва да четем повече и да следим конкретно развитието на идеите на социализма и левите практики в развитите държави, защото те ще са първите според определението на Маркс, които ще поставят края на последната изродна форма на капитализма – финансово упражнявания капитализъм. Засега икономически ние не можем да се сравняваме с тях, но това не означава, че народо-психологически и мисловно трябва да изостанем на недостойно разстояние от тях.

БСП може да успее и ще успее, само ако престане да бъде управлявана в името на тесни лични интереси и започне да бъде ръководена според обосновани и разбрани народни интереси.

 



Тагове:   бсп-анализ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5260837
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031