Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2011 13:31 - Кризата на еврото изглежда достигна заплашително реалната икономика!
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 517 Коментари: 0 Гласове:
0



Кризата на еврото изглежда достигна заплашително реалната икономика!

23.11.2011

         Последните няколко дни бяха малко доходоносни за DAX-инвеститорите.

Индексът загуби около 550 пункта от миналата седмица. Вчера той излезе от пазара със спад от 1,2 % до 5537 пункта. Днес DAX отиде нагоре и надолу.

От търговията днес стана ясно, че текущият ден за търговия ще бъде много неустойчив. Европейската дългова криза все още силно обременява пазарите. Сле Гърция и Италия, вече и Испания се движи назад, като печалбите за испанските държавни облигации вчера нараснаха до най-високото си ниво от 14 години и възлязоха на 6,6%. Обявяването на Международния валутен фонд, че щял да помогне на държавите в беда с по-гъвкава кредитна линия, почти не се отрази.

Загриженост за инвеститорите предизвиква също и напредващата индустрия на Китай. През ноември бизнесът на сектора се сви най-много от март 2009 г., както се разбра от индекса на мениджърските покупки на крупната банка HSBC. През ноември този покупателен индекс на HSBC  падна на 48 пункта за китайската индустрия, и по този начин слезе под прага за растежа от 50 точки.

"Към опасенията около кризата на еврото сега се добави и страхът от рязко забавяне на световната икономика - това е неблагоприятна смес, която точно не предизвиква настроение сред инвеститорите към покупки.” Фондовият пазар в Китай, поддаде в сряда с 0.6 процента.

От САЩ също дойдоха лоши новини. Американската икономика далече не нараства така бързо, както очакваха анализаторите! Влошават се съответно изискванията оттакък океана. Индексът Dow Jones на стандартните стойности излезе от търговията със спад от 0,5 % при 11 493 пункта. По-широкият индекс S & P 500 затвори при 1188 пункта, т.е. намаление от 0,4 %. Индексът на технологичната борса Nasdaq се приближи с 2521 точки.

На немския пазар на акциите днес челно място заеха книжата на Комерцбанк. Вчера акциите на втората по големина финансова институция на Германия се сринаха след спекулативните негативни новини относно възможността за  повторно повишаване на капитала с 15 %. Спекулирало се е също, че Комерцбанк отново би могла да отправи претенции за държавни помощи. Междувременно шефът на Комерцбанк, Мартин Блесинг, се противопостави с думите: „Ние вече казахме, че ще се справим със собствените си сили. В момента няма основание да променям мнението си”. Това можа да компенсира днес с един плюс от 4,3 % на 1,20 евро малка част от вчерашните загуби.

Икономическите данни от Европа са разочароващи:

Засилиха се акциите на полупроводниковия концерн Инфинеон от Мюнхен. От друга страна обаче отслабнаха книжата на Дойче Телеком. Причина за това се оказа новият упадък на американския мобилен оператор АТ&Т във връзка с трудното поемане на Т-Мобайл САЩ.

Икономическите данни за ноември от евро-зоната не можаха да излъчат никакви положителни сигнали. Покупателният мениджърски индекс за частната икономика нарастна с 0,т до 47,2 пункта, както се разбра от последното допитване на института МАРКИТ сред 4500 фирми. Но за трети месец барометърът остава далече под нивото от 50 пункта, от които едва би могъл да настъпи растеж.

Според главния икономически експерт на МАРКИТ Крис Уилямсън следва, че не може да бъде избягната рецесията: „Най-лошото за евро-зоната тепърва предстои!”

По-късно днес ще излязат неофициални данни от Мичиганския университет, които ще допълят картината на кризата във връзка с безработицата и нарастващото недоверие на потребителите.

Инвеститорите си задават въпроса: Дали освен дълговите грижи и политическата криза, също и по-слабата световна конюнктура няма да донатовари американската икономика?



Тагове:   кризата,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5309129
Постинги: 4992
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930