Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2011 09:19 - Велиана Христова: 21 млн. лв. от ЕС е изгубила БАН заради правителството
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 732 Коментари: 0 Гласове:
0



Велиана Христова: 21 млн. лв. от ЕС е изгубила БАН заради правителството

Учените опровергаха лъжите на Дянков и Игнатов за научните проекти и състава на академията

7. Ноември 2011

http://www.duma.bg/duma/node/22608

С около 21 млн. лв. за година са намалели собствените приходи на БАН от научни проекти заради драстично намалената субсидия от 2010 г. насам. Когато ЕС дава пари за проекти, те са предназначени само за координиращи срещи в съвместната работа на научните екипи, а за издръжката на лабораториите и за заплатите се изисква да има национално финансиране, обясни вчера главният научен секретар на БАН проф. Стефан Хаджитодоров. Освен това парите от ЕС се превеждат едва когато учените отчетат изпълнения проект, т.е. те трябва да имат оборотни средства за предварителното му финансиране. Никъде в Европа и дори в САЩ не съществува вариант науката да се издържа с проекти. Преди да ни препоръчва такова нещо, човек трябва поне да е прочел какво е наука и как работи тя, казаха учените. Между 10 и 15% са приходите на научните центрове в Европа от проекти, в БАН са над 40%. А от всеки лев, вложен за съфинансиране от България, академията връща 5-6 лв. обратно.   

Доц. Лъчезар Аврамов показа рецензия от ЕС на негов проект за 3,4 млн. евро, който е оценен много високо, но пари му се отказват поради опасения, че държавата няма да финансира институт на БАН и проектът няма да бъде изпълнен. Той заяви, че министрите Дянков и Игнатов не разбират какво е наука, и сравни ситуацията с природно бедствие.

Проф. Дария Владикова, директор на институт за енергийна ефективност, обясни, че с подпис под договора институтът гарантира, че ще осигури условия за изпълнението му, а това не може да стане, ако БАН не получава пари за ток и заплати. В момента се провежда недопустима акция срещу най-авторитетната научна организация у нас, заяви председателят на БАН акад. Никола Съботинов. Ръководството на академията и директори на водещи институти в нарочна пресконференция опровергаха неверните и некомпетентни изказвания на двамата министри, с които те оправдават намалението на парите за БАН с още 5 млн. лв. за 2012 г.

Ако бюджетът на БАН остане 54 млн. лв., средната заплата ще е под 470 лв., а за младите учени - до 300 лв. И в момента в един от водещите институти - по неорганична химия, който е със статут на център за върхова наука в Европа, средната заплата е 436 лв., през 2012 г. ще стане 369 лв., каза директорът му проф. Константин Хаджииванов.

Съботинов припомни, че страната е единствената в Европа, която няма своя оперативна програма за наука. БАН е първата и най-активната институция у нас, която работи с еврофондовете, отбеляза той. Общо 628 проекти има БАН за 45 млн. евро. Коя институция е докарала толкова в България и кой печели, ако тя бъде унищожена, попита Съботинов. Според него от реформа има нужда вредната дирекция "Наука" в МОМН, а не академията.

Игнатов е изумил учените и с нелепото твърдение, че помощният персонал може да се съкрати, а работата да вършат докторантите. Няма наука, която може да работи без помощен персонал от обучени инженери и техници със специално образование, както болница не може да работи без медицински сестри и санитари, посочиха учените.

Ръководството на БАН очаква Дянков и Игнатов да изпълнят нареждането на премиера и да се срещнат с учените. В сряда, когато бюджетът ще се гледа в ресорната комисия в НС, БАН организира протестно шествие.


СиЕнЕн само разпространява прогнозите на НИМХ

Директорът на НИМХ доц. Георги Корчев опроверга Дянков, че прогнози за времето можело да се взимат от СиЕнЕн. СиЕнЕн не прави прогнози, а само разпространява тези, които се правят от регионалните синоптични центрове, където данните се подават от националните служби като НИМХ. Ако спре НИМХ, България ще остане бяло петно в световната метеорологична мрежа и ще бъде невъзможно да се прогнозират опасните климатични явления, обясни Корчев. 



Тагове:   наука-бан,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5332867
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930