Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2011 14:10 - ИЗХОД ОТ КРИЗАТА - Гръцката левица (СИНАСПИСМОС) и немската ЛЕВИЦА
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
1



ИЗХОД ОТ КРИЗАТА - Гръцката левица (СИНАСПИСМОС) и немската ЛЕВИЦА

 

„Демокрацията в Гърция не бива да бъде премахвана” (01.11.2011, Берлин)

В обща декларация Михаел Шлехт, член на Председателството на германската партия ЛЕВИЦАТА и Янис Милиос, член на Председателството на гръцката опозиционна партия СИНАСПИСМОС, защитиха правото на гръцкото население само да взема решението относно антисоциалните решения на Срещата на върха на ЕС и поискаха смяна в курса на европейската икономическа политика.

Михаел Шлехт декларира: „Прокарваните от ЕС и МВФ съкращения на заплатите и социалните дейности незабавно трябва да бъдат спряни и отхвърлени. Преди всичко тарифните преговори не трябва да бъдат преместване на фирмено равнище с изключване на синдикатите; следствие от тях биха били само по-нататъшни масирани намалявания на заплатите. Исканите от Меркел досегашни снижения на заплати и социлани дейности са отговорни за катастрофалния икономически срив на Гърция с 10 % миналата и тази година. Те са спасителен пояс от олово! Това, че се опитват да се допитат до гръцкото население, как да се продължи нататък, е правилно. Демокрацията не бива да бъде премахвана. Необходима е една по-друга икономическа политика в Гърция, Германия и Европа. Особено се нуждаем от един „План Маршал”, следователно от помощ за възстановяването на Гърция.”

         Янис Милиос, председател на лявата коалиция СИНАСПИСМОС:

Да се пита целият народ в референдум е високо демократично благо. „Искате ли да понесете политиката на икономии или да поемете напускане на евро-зоната” опростява проблема. По този начин Референдумът заплашва да се превърне в последния трик на Папандреу с цел да се предотврати падането на правителството поради нарастващия натиск от мобилизацията на масите. Правилното и необходимото сега са национални избори. Гръцкото население трябва да може да реши, каква политика и какви политически програми ще могат да намерят изхода от кризата. Само демокрацията може да спаси Европа! Ние ще се защитаваме и по-нататък с всички средства срещу всички програми за икономии. Тези програми за икономии навсякъде в ЕС са насочени към преразпределение отдолу нагоре. Те отново ползват само причинителите и печалбарите от кризата и са насочени срещу мнозинството на обществото. И преди всичко те въобще не са от полза за преодоляване на финансовата криза. Напротив, те подгряват само спекулацията още повече и изострят кризата. Ние се борим за възраждане на демокрацията в Европа. Само демокрацията може да възстанови обществения контрол над финансовия сектор и да го редуцира отново до обслужващата му функция, за да се създадат работни места, да се прокарат социални права и да се победят бедността и прекарността (несигурността).”




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5312177
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930