Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2011 14:41 - Въпреки престъпните решения на Евро-върха, еврото е пред фатален момент
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 822 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.10.2011 15:12


Въпреки престъпните решения на Евро-върха, еврото е пред фатален момент

 

Тази анкета е анонимна, но да видим, какво казват редица забележителните икономисти на Германия. По време на финансовата криза те често не бяха разбирани. Но напоследък има все повече учени, които предупреждават, че ЕДНА ДЪЛГОВА КРИЗА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗРЕШЕНА ЧРЕЗ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДЪЛГОВЕ.

Ако погледнем към исторически паралели, ще схванем, че еврото ще има нещастен край. Колапс на Валутния съюз изглежда почти непредотвратим!

Колкото и да се струва невероятно от гледна точка на оптимистите, трябва да напомним, че само в Германия през миналия век се случиха две валутни реформи. Ако погледнем глобално и исторически, ще установим, че броят на държавните банкрути и на валутните колапси е цяла поредица.

Любимата на някои български политици канцлерка Меркел казва: „Положението е сериозно”. Според нея за общата валута обаче си струвало всяко усилие. Може ли да се противоречи на това твърдение?

Не само, че може, но и даже трябва, защото федералната канцлерка продължава да храни илюзии! Това много прилича на един познат модел: големият финансов психолог Гюнтер Шмьолдерс някога беше писал, че е за учудване, колко продължително правителствата успяват да люлеят населението в люлката на вярата, че всичко било добре. Така например още през март 1948 г повечето германци вярваха, че спестяванията са им сигурни, тъй като новата германска марка отдавна беше отпечатана. Ако се погледне трезво, не може да се разбере, защо този път да не можело да се случи чудо. Някои считат, че всичко е наред, тъй като нямаме отдавна война.

         В случая обаче не войната е проблемът, а в много по-голяма степен безшумното финансиране на войни с помощта на печатницата за пари. Днес ние сме свидетели на безшумно финансиране на миротворчество, милиарди биват насочвани към финансовата индустрия и всичко това винаги забулено чрез нови съкращения като  EFSM, EFSF или ESM.

         До какво води това: правителствените ръководители на ЕС и Европейската централна банка ще отлагат края на еврото чрез своите маневри толкова дълго, колкото могат. Те обаче извършиха престъпление, като нарушиха всички правила за стабилност, предвидени в Договора от Маастрихт! Нищо не говори за това, че тези правила в бъдеще ще бъдат спазвани, по-скоро създадената междувременно Общност за отговорност на ЕС говори за обратното.

         Възниква въпросът: дали не можем просто да погледнем оптимистично и да излекуваме конструкционните грешки на Валутния съюз? Но такива „лечебни експерименти” не показват нищо друго, освен липсата на оценъчни способности у управляващите политици!

Затова на всички трбява да стане ясно и да изхождат в действията си от следните факти: Правителствените ръководители на зоната на еврото и ЕЦБ нарушиха всички налични правила за стабилност, все едно дали става въпрос за

·        горните граници на дълговете,

·        забраната за покупка на дългове или

·        забранатата за съучастие при свръхзадлъжнели страни-членки.

Те допуснаха да са в сила не държавноправните правила, а да господства т.н.

„Юмручно право”, известно в Германия през средните векове (11-13 век). Нормалните специалисти по икономика и финанси законно си задават въпроса: Защо нови правила би трябвало да водят към някакво решение на проблема? При това правила, които да трябва да се приемат единодушно, т.е. и от проблемните държави?

Такива решения на ЕС-върха са неправдоподобни – те са недопустими!

Днес една анкета, проведена в Германия, в която до този момент (29.10.2011, 15:00) са участвали 4732 души и която ще продължи още 33 дни, даде следните резултати:

 

Въпрос: ЩЕ СЕ СРУТИ ЛИ ЕВРОТО И АКО ДА, КОГА?

1. Еврото ще се срути през 2011 г           1130 (23 %)

2. Еврото ще се срути през 2012 г           1804 (38 %)

3. Еврото ще се срути след 2012 г           1195 (25 %)

4. Не, еврото ще живее и през 22 век         603  (12 %)

 

Както виждаме, немците са песимистично настроени към вероятността общата европейска валута да оцелее при разразяващата се криза!

4129 участници (86 %) не се съмняват, че еврото ще се срути!



Тагове:   евро-кризата,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5316640
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930