Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 12:32 - За величието на християндемократа Лудвиг Ерхард и духовната мизерия на наследниците му от ХДС, ГЕРБ и ЕНП ...
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 657 Коментари: 0 Гласове:
0



За величието на християндемократа Лудвиг Ерхард и духовната мизерия на наследниците му от ХДС, ГЕРБ и ЕНП ...

 

         Бащата на икономическото чудо и на социалната пазарна икономика Лудвиг Ерхард искаше да предостави достъп на наемните работници до печалбата от производителността, с цел да се засилят потреблението и оттам – и растежът, и заетостта.

         Онези, които днес обичат да се позовават на този забележителен човек от зората на федералната република, искат съвсем друго! Те отдавна са предали наследството на Ерхард.

         В началото на своята книга Wohlstand fьr alle” („Благосъстояние за всички”) икономическият министър и вицеканцлер в първия кабинет на Аденауер беше написал следните еднозначни думи:

         „Преди да поема стопанския ресор в първото федерално правителство на ФРГ, изложих пред партийния конгрес на ХДС в британската (окупационна) зона в края на август 1948 г. в гр. Реклингхаузен схващането, че намирам за недопустимо и не мога да приема прокарваните представи за предишното разпределение на доходите да се съживяват. Така аз исках да отстраня всякакво съмнение, че се стремя към осъществяването на икономически ред, който ще води към благосъстояние все по-нови и по-широки слоеве от нашия народ. Като изходна точка стоеше желанието, чрез една широкослойна масова покупателна сила окончателно да бъде преодоляна старата консервативна социална структура.

         Тази наследена йерархия се характеризираше от една страна с един тънък горен слой, който можеше да си позволи всяко потребление, но от друга страна – с един количествено много широк долен слой с недостатъчна покупателна способност.” (8-мо издание, Дюселдорф, 1964, 390 с., стр. 7)

         Тези думи наистина са еднозначни!

         Днес грешните „внуци” на Ерхард от ХДС в Германия и Европейската народна партия, които повече от 20 години се носят върху крилата на неолиберализма, искат и прокарват все по-засилващата се диференциация в заплатите и доходите.

         А това означава: Те искат да възстановят и укрепят тежката йерархия, която Ерхард желаеше да преодолее.

         Напразно някои днес се опитват, с цел оправдаване на сегашната си политика, да използват като обратно доказателство критиката на Ерхард спрямо „неизлечимия порив към обезпечителска държава”.

         Първият министър на икономиката на ФРГ правилно искаше социалната справедливост на първо място чрез разпределението на заплатите и печалбите, а не чрез социалните системи. В останалото той успяваше да си представи, че примерно като опорна база на пенсията би служило „непрекъснатото нарастване на производителността”. Застойната политика за заплатите, обширното намаляване на заплащането и „нулевите рундове” не намираха място в неговото мислене.(Нулев рунд означава тарифни преговори без повишаване на заплатите, което по правило означава, че вследствие на инфлацията реално възниква загуба на доход).

         Разтегливата като дъвка формула „Социално е това, което създава работа” в смисловия стил на Ерхард би звучала съвсем иначе: „Социално е това, което справедливо заплаща труда!”

         Само едно справедливо заплащане на труда води до стабилен икономически растеж и заетост и не се нуждае от споменатия „неизлечим стремеж към обезпечителска държава”. Казано по друг начин:

         Ако реалните заплати следваха производителността, то те биха нараствали с десетки проценти, така както с десетки проценти растат доходите на носителите на капитала.

        




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263342
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031