Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2011 11:14 - Движение за демократично обновяване – Genesis – възникване (дискусия на първата интернет-сбирка)
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 921 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.10.2011 12:43


Движение за демократично обновяване – Genesis – възникване (дискусия на първата интернет-сбирка)

Прочетете материала и се присъединете, ако сте съгласен с идеята!

13 октомври 2011 г

Въпрос към обществото на 12.10.2011 – 10 дни преди изборите:

Ilia Ganchev:

СПОРЕД МЕНЕ Е НЕОБХОДИМА НОВА ПАРТИЯ -
партия на научния социализъм, в която да няма
* нито сталинисти, респ. друг вид тоталитаристи,
* нито мълчаливи привърженици на капитализма.
ДРУГО РЕШЕНИЕ НЕ СИ ПРЕДСТАВЯМ!
КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ ОЩЕ СЛЕД ВТОРОТО ЗАСЕДАНИЕ НА 47 КОНГРЕС ТОВА ДА СТАНЕ.
НО ПО-ДОБРЕ КЪСНО ОТКОЛКОТО НИКОГА!!!
От такава партия ще трябва да са моите избраници за местна и централна власт и за президент!
Защото аз съм обикновен наемен работник, а съм бил и свободен труженик, който не е бил никога експлоататор на чужд труд в рамките на производствения процес). Ти лично от друг сорт "трудещ" ли си?
В ТАКОВА ДВИЖЕНИЕ ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО ТРЯБВА ДА СА ХОРАТА С ТАКАВА ХАРАКТЕРИСТИКА! ТАКИВА БИ ТРЯБВАЛО ДА СА И ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ МУ, Т.Е. 2/3 ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, АКО СА С РАЦИОНАЛНО МИСЛЕНЕ ...

Ilia Ganchev:

Драги приятели,

Кога според вас трябва да започнем създаването на новата партия, основаваща се на научния социализъм, като творчески стил за действие?

Готови ли сте да участвате в нейната работа, която ще трябва да се развие лавинообразно?
Настоявам за лични отговори, а не за харесване или нехаресване!

В тази партия, както вече ви казах, няма да има сталинисти и привърженици на тоталитарния комунизъм, нито заслепени от капитализма и благата му.

 

Първите реакции:

 

Росица Петрова: харесва това.

 

В група „Воля за промяна?”:

Zhivko Dimitrov: Преди парламентарните избори

Пепа Драганова: Не виждам причина,да не е веднага.Тъкмо ще набере скорост до следващите избори...

 

В група: „БСП и ФБ приятели”:

Vania Kostadinova: Илия, в лявото пространство има и други - Българската левица, СКБ, няколко БКП-та, какво мислиш за тях? Тези партии са създадени след 1989г, Българската левица е най-младата от тях, имате ли допирни точки, ако да защо, и ако не - пак защо?

Наистина ще ми бъде интересно, по всяка вероятност ще ми бъде и полезно мнението ти:)

Ilia Ganchev: С членове и симпатизанти от всички леви движения и партии имаме допирни точки - основната от тях е научният социализъм като метод за общетсвено творчество - едни в по-голяма степен схващат това, други в по-малка - а трети - изопачено. Не те са винаги виновни затова, често причината е в наследения и не отхвърлен ген на "тоталитаризма", наричан опростено "сталинизъм” по името на „бащата на всички народи” ... Всеки е добре дошъл при нас - но никоя от партиите вляво не е с изчистена от двете основни слабост ПРОГРАМА: инерцията с теориите и практиките на сталинизма и постсталинизма - унижаване на свободата на другоячемислещите, агресията срещу Чехословакия 1968 и редица други преживелици, на които съм бил жив свидетел ... Аз не съм антикомунист - това би било глубаво и духовно ограничено мислене - но съм противник на тоталитарния социализъм във всичките му минали и сегашни форми. Другата слабост, която характеризира такива "модерно леви" като Б"С"П, БДСП-тата и тем подобни - е тихомълчаливото примирение и теоретически и практически с капитализма, използвайки само беззъбото словосъчетание "за предоляване на капитализма", без да обелят и дума КАК?, а на практика прокарвайки дени политики като престъпния "плосък" данък, подсказан им от отворковците на спекуланта СОРОС, "Отворено общество". Никога и никъде наживо Ръководството на БСП не е провело дискусия по същество - цялата "мъдрост" на БСП се е срутила до книжлето на СС "Защото сме социлаисти" - когато го прочете средно-интелектуален човек, ще разбере - защо не са социалисти!!! Мисля, че съм от ясен по-ясен - мисията ми не е поръчана от никого - и не би могла ...

Vania Kostadinova: Ясно е, че мисията ти не е поръчана от никого, това е безспорно.Ясен си и за БСП, многократно си заявявал позицията си.Но моята мислъл и въпрос към теб беше не за БСП и партиите от Коалиция за България, а за другите леви партии, противници на БСП определящи се като антикапиталистически.

 

Отделни мнения:

Europe Bulgaria:    www.bsp1891.org   Тази партия е лява, защо са ни още 20 нови?

Ilia Ganchev: отговорът съм го дал в дискусията по въпроса на моята стена - включи се там, ако имаш още нещо неясно!

 

На стената на профила ми във фейсбук:

Росица Петрова: Когато кажеш,това е сериозно предложение...трябва да се дискутира,защото ние младите сме все още закърмени с отминалия тоталитаризъм.Аз съм съгласна за създаването на модерна партия:))

Ilia Ganchev: Първо да видим колко са заспалите, колко заслепените и колко разбиращите! Дискусия ще има - за всеки от сърце ...

Росица Петрова: Заспали колкото искаш....целта е ние да ги събудим:)))

Ilia Ganchev: Това - първо и особено важно е второто - ГОТОВИТЕ ЗА ТАКЪВ ПОДХОД И ТАКЪВ ПОХОД!!!

Ilia Ganchev: Няма да каним никоя партия от досегашните и няма да бъдем наследници на никоя от бившите - ВСЯКО ВРЕМЕ ИЗИСКВА СВОЕТО! Но всеки, който е съмишленик и го докаже - е при нас.

Това не е трудна задача, но ще има противници от всички посоки!

Росица Петрова: Страхотна идея:))))Мисля че ще има развитие:))

Ilia Ganchev: „Те” треперят вече, защото познават собствената си разложеност, т.е. корумпираност ...

Росица Петрова: Вярно е това пролича много на дебата в понеделник вечер:)))Корумпирани и безхаберни за съжаление...

Ilia Ganchev: Засега сме двамата с тебе, а 1+1 (когато са с чисти помисли) = 10.

Росица Петрова: След сношния дебат между Калфин и Плевнелиев...разбрах едно: че битият пак ще е бит, а на виновния - медал...трябва да спрем раздаването на баницата под масата:)))

Росица Петрова: Не сме двама много сме но народа се страхува да го каже гласно...свикна с този модел и търпи..

Мария Петрова: Създали сме я вече.

Ilia Ganchev Онзи "социалист”, който казва: ЧАКАЙ ДА МИНАТ ИЗБОРИТЕ, НЕ МУ Е ВРЕМЕ СЕГА ЗА ТАКИВА РАЗГОВОРИ, е непоклатима част от СТАТУКВОТО. Такъв е безинтересен за нас!!!

Росица Петрова: Знам Мария , но сме много далече едни от други - имам и програмата на СБК ... Нали това казвам на Ганчев, че има хора готови за тази промяна.

Ilia Ganchev: Как чувстваш ти лично - очертава ли се в скоро време БУРЯ ???

Росица Петрова: Да и то голяма::::: И все млади хора:))))) Това му е хубавото, че има здраво мислещи хора.

Ilia Ganchev: Налага се май вие, женската половина да сте водещите и в това начинание ...

Росица Петрова: Винаги е било така...векове:)

Мартин Даскалов: Илия, не е проблема да събереш хора. Проблема е тези хора наистина да мислят, това, което правят. за 25 години живот съм намерил само няколко такива и пак не можеш напълно да се довериш, че няма да те предадат - не директно, но с действията си по някакъв повод.

Иначе социализма си има много предимства и много недостатъци. Просто както всяка "научна" или "идеологична" мисъл, той съществува само в мислите на малцина и в действията на дори по-малко. Същото е и с демокрацията и всичко, което човек създаде - огромна пропас между идеология и приложение.

Росица Петрова: Вярно е Даскалов ...предатели и страхливци винаги има.

Ilia Ganchev: Засега проблемът е точно в хората - "хора много - човеци малко"! (Диоген). Достатъчни са ми само човеците, даже със слабостите им, като например отвреме навреме да предателстват - първият предател е бил свети Петър, но Христос го е понесъл ...

Мартин Даскалов: Когато Диоген е бил жив, пак е било проблем при по-малко от 200 милиона население на цялата Земя. Умножи неговите тревоги по 30 ;)

Аз лично мога да се нагърбя само да бъда някакъв модел за подражание за хората около мен. За повече сили нямам. :)

Ilia Ganchev: Аз като 67 годишен познавам само един вид преживян "социализъм" - държавно етаблирания или тоталитарния "комунизъм” - вярно е този същият, че имаше и предимства, и недостатъци ... научният социализъм не е строй за стада, а е стил и движение към осъществяване на основното съдържание : ОРГАНИЧНОТО СЪЧЕТАВАНЕ НА СВОБОДАТА И РАВЕНСТВОТО. Роза Люксембург изрече първа мъдростта: СВОБОДАТА БЕЗ РАВЕНСТВО Е ЕКСПЛОАТАЦИЯ, А РАВЕНСТВОТО БЕЗ СВОБОДА - ПОДТИСНИЧЕСТВО. Да - преживеният от мене „социализъм" беше ПОДТИСНИЧЕСТВО - исторически анахронизъм от феодален тип!!!

Мартин Даскалов: Човеците сме слаби същества. Нужни са ни много примери за подражание и само един с продажна душица за да кривнем... Точно както развалената праскова в касетката заразява здравите около нея и накрая всичко изгнива. :)

Много почнах да философствам - приятен и усмихнат ден и успех в начинанието :)

Български Комунист: и каква ще бъде тази партия - от някакви изкуфели старци, западнопоклонници, догматици пропити от еврокомунизъм ли???? след като няма да има сталинисти партийката ви е обречена. Комунистическата младеж е сталинска младеж!

Ilia Ganchev: Мисля, че и само това, което ви казах, е достатъчно да се разбере, че Българската т.н. "социалистическа" партия, не е партията на мнозинството от хората в моята страна. ИЗВОД: ЗАПОЧВАМЕ на принципа на Цицерон: БЪРЗАЙ БАВНО! За постигане на съвършено ясните цели на това движение за демократично обновяване на обществото в рамките на 7 милионна България са достатъчни ангажираността и разбирането на 70 000 души, ръководени от 70 души-специалисти с рационално мислене в духа на казаното - на първо нясто: БЛЕСТЯЩИ ИКОНОМИСТИ И ФИНАНСИСТИ, без които трудно може да се направи нещо добро за работници, продавачки и готвачки. Аз не мисля като Ленин, че "КАЖДАЯ КУХАРКА ДОЛЖНА УМЕТЬ УПРАВЛЯТЬ ГОСУДАРСТВОМ" - в такова фантасмагорично „государство”, както се видя, няма да има манджа и за готвачката един ден, примерно през 1988-89 ...

Мартин Даскалов: Горкото дете :) (реакция към казаното от Б.К.)

Ilia Ganchev: ‎"Български комунист", защо проявяваш интерес към нашето начинание?

Български Комунист: защото е хубаво човек да се разведрява. :D

Ilia Ganchev: Добре - така става! Винаги си добре дошъл в нашето кафене!

Ти истински комунист ли си? или страхлив човечец? колко години си преживял при българския комунизъм като строй?

Български Комунист: не съм преживял нищо...но живея в капитализъм :)

Ilia Ganchev: как се въоръжаваш с икономически познания за живота в капитализъм, освен чрез живи контакти и преживявания. Четеш ли надеждни източници, преди да говориш? Ти си надеждата ми (като възраст) ...

Кой те възпитава в комунизъм и какви книги си прочел на тази тема? Имаш ли много време за забавления и как го изпълваш?

Ivo Tashev: Успех, принципно одобрявам идеята!

За БСП мога да ви кажа, че в момента събира гласовете на най-левите (т.нар. червени бабички и дядовци :) те ще си гласуват винаги за нея. Трябва да се помисли за лявоориентираните хора на средна възраст и за по-младите.

Ilia Ganchev: Забравил си да прибавиш към бабичките от тоталитарното време и младичките КОМЕРЦИАЛИСТИ!

ВИЖТЕ КАКВО СМЯТА ЕДИН МЛАД СОЦИАЛИСТ ОТ МО НА БСП -ВАРНА:

Млад Социалист:

Защо е необходимо да се създава все нещо ново, като имаме готово на 120 г. Все започваме отначало, всеки смята себе си за родоначалник на нещо и че света започва от него. Именно затова и държавата ни не върви. Всеки казва, "Ще започнем нещо ново" и така всеки път. Това е грешен подход. СДС сгрешиха през 1990г. НДСВ сгрешиха през 2001 г., ГЕРБ се сгромолясват вече през 2009 г. - ДОКОГА!

Ilia Ganchev:

Интересен текст, изготвен от тебе въз основа на формалната логика! ЛОГИКАТА НА ВРЕМЕТО ОБАЧЕ Е ДРУГА:

‎1. Нямаме нищо готово, което да е на 120 г - имахме една партия, която достигна 33 години и не продължи - Благоевата. После се яви родоначалникът Ленин, следван от Зиновиев, Каменев, Троцки, Бухарин и Сталин - и я развали! (Разви се в тоталитарен стил нова партия - БКП). После БКП прави-струва и се провали - рухна и се преименува на БСП - БСП не е нито комунистическа, нито научно-социалистическа, каквато беше Благоевата партия - ТЯ Е ПРОСТО ЕДНА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ЛЕВИЦА - в което няма нищо "модерно ляво"!

‎2. СДС не сгрешиха през 1990, а по-късно, когато се превърнаха в Партия и престанаха да бъдаят коалиция. Те бяха хем леви, хем десни - 16 парчета - от БСДП (Дертлиев) - до Форума (бранниците). Тоталитарният комунизъм трябваше да падне и това стана отчасти - отчасти, поради незрелостта на народа и манипулациите на партийно-милиционерските остатъци от партийно-тоталитарната диктатура "уж на пролетариата".

‎3. В резултат от какафонията, създадена от останките на БКП и нейната ДС, бе поканен т.н. "цар" и настъпи най-голямото чудо в европейската история - държавата на монархо-социализма, създадена от децата на борците срещу "монархо-фашизма".

‎4. ГЕРБ е още на власт - и той от същото персонално котило!

Така че не всяко "ново" е нещо друго, освен предрешено старо! ПРОМЯНАТА ОЩЕ НЕ Е НАСТЪПИЛА ТУК В БЪЛГАРИЯ! ХАЙДЕ!!!

Станислав Стамов: идеята не е добра > трябва да изгоним 4овекоядците от държавата. Живеем в ДИКТАТУРА НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ. Протестите трябва да са пред офисите на олигарсите, но се съмнявам , 4е има хора които ще отидат на тях.

Ilia Ganchev: Не приемам Вашето мнение, защото е необосновано, но уважавам изцяло правото Ви на това мнение, защото държа на свободата и равенството!


 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5329272
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930