Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2011 16:02 - Гласовете за Лафонтен стават все по-високи
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 470 Коментари: 0 Гласове:
0



Гласовете за Лафонтен стават все по-високи

 

Berlin (dpa), 5 октомври.

Преди една година Оскар Лафонтен напусна върха на ЛЕВИЦАТА. Оттогава партията се опитва да се справи със споровете и незадоволителните изборни резултати. Напоследък се засилват гласовете, които искат завръщането на Лафонтен в политиката на федерално равнище.

 

След заместник-председателката на партията Сара Вагенкнехт и заместник-ръководителят на фракцията на Левицата в Бундестага Улрих Маурер защити тезата за едно кандидатиране на 68-годишния саарец на парламентарни избори 2013. „Това би било от полза за нас. Лафонтен е теглещ кон”, каза той пред в. „Мителдойче цайтунг”. Външнополитическият говорител на лявата фракция, Волфганг Герке, също подкрепи завръщането на Лафонтен. „Ако това се случи, аз го намирам за добре.”

Вагенкнехт, за която е известно, че е приближена до Лафонтен, през уикенда се изказа за двоен връх от председателя на фракцията Грегор Гизи и Лафонтен за изборната борба през 2013. „Такава комбинация се желае от преобладаващото мнозинство на Левицата”, каза тя пред „Лайпцигер Фолксцайтунг”.

С личността на Лафонтен винаги са се свързвали и определени програмни различия в рамките на Лявата партия. Самият Лафонтен многократно е обвинявал прагматичната, ориентирана към реформи част на партията, че самата тя не предлага никакви реформи. Вътрешнопартийните критици на Лафонтен се намират преди всичко в този лагер, който е концентриран главно в източно-германските паровинциални партийни организацииen.

Тюрингският фракционен председател на Левицата, Бодо Рамелоу, каза във връзка с последните персонални спекулации, че трябва първо да приключи дебатът около програмата, който ще завърши след 3 седмици в ерфурт с приемане на една нова програма. Тогава трябвало да се дискутира въпросът за партийното ръководство, изрази той мнението си пред в. „Зюддойче цайтунг”. Същевременно обаче самият той предложи сара Вагенкнехт и зам.предсседателя на фракцията в Бундестага Дитмар Барч като кандидати за партийния връх.

Миналата година Лафонтен се оттегли поради раково заболяване от партийното председателство. Междувременно по данни от самия него той е оздравял и участва в политиката на федерално ниво. След разправията на Левицата по време на изборите в Берлин той взе участие отново в едно заседание на федералното партийно ръководство.

Още през април т.г. Грегор Гизи не изключи завръщане на Лафонтен в националната политика в „случай на нужда”. Съгласно едно съобщение на „Шпигел” саарецът вече е взел решение по въпроса.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5335854
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930