Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2011 16:26 - За завръщането на Оскар Лафонтен на политическата федерална сцена
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 392 Коментари: 0 Гласове:
0



За завръщането на Оскар Лафонтен на политическата федерална сцена

Длъжността му като шеф на лявата фракция в провинция Саар очевидно вече не му е достатъчна, смята сп. Шпигел: Оскар лафонтен се стреми да се върне на политическата сцена в Берлин – според информации на ШПИГЕЛ 68-годишният ми връстник желае през 2013 г отново да се кандидатира за Бундестага. Става въпрос също така и за една водеща роля.

Неговият календар отново е изпълнен от няколко седмици с изяви извън Саар:

В началото на септември Лафонтен се изказа пред конгреса на левицата в провинция Северен Рейн-Вестфалия, отново е търсен в политическите интервюта по ТВ, последно взе учстие в дискусията в неделя пред предаването по ARD-ТВ „Гюнтер Яух” с министърката на труда Урзула фон дер Лайен (ХДС) относно пенсиите. Идната събота е запланирана негова реч на програмната конференция на Лявото крило на другарите му в Берлин. Освен това се увеличи интернет-изявата му  в последно време.

Оскар Лафонтен отново силно е представен по всички канали.

През 2010 г физикът се оттегли от висшите си постове поради раково заболяване: той предаде постовете си като председател на партията и ръководител на парламентарната фракция на Левицата в Бундестага. Ототгава Лафонтен се концентрира върху дейността си като фракционен ляв шеф в Саррския парламент. Някои схващаха това като вид политическо пенсиониране.

Обаче изглежда, че твърде скоро ще приключи спокойният живот в скромната провинция Саар на оздравялия Лафонтен. Съгласно информациите той се готви за кандидатиране в изборите за Бундестаг през 2013. „Публична тайна е, че лафонтен иска да се върне в Бундестага”, било казало едно доверено лице на екс-партийния шеф. В такъв случай той автоматично щял да поеме водещата кандидатура заедно със сегашния шеф на фракцията Грегор Гизи. „Лафонтен е енергичен като бегач”, казал довереният.

Преди 2 госини Гизи и лафонтен бяха обявени с аплодисменти от партийния конгрес в Берлин за водещи кандидати на Левицата за парламентарни избори 2009.

Отново настъпва безпокойство в средите на скърцащата партия!

Напоследък зам.председателката на партията Сара Вагенкнехт се изказа за подновяване на водещите кандидатури на Гизи и Лафонтен за предстоящите избори. „Такава постановка е желана от преобладаващото мнозинство на левите”, каза Вагенкнехт пред в. „Лайпцигер Фолксцайтунг”. На Лафонтен се дължал най-големият изборен успех, който някога левицата била достигала.

Един от партийните говорители реагира така: „Няма планове, всичко това са пясъчни игри.”

Във всеки случай ударът на Вагенкнехт осигури ново безпокойство в намиращата се в криза партия.  Някогашната ръководителка на крило „Комунистическа платформа” в Левицата се счита за политическа довереница на бившия партиен лидер. Никой от членовете на Левижата не си представя, че Вагенкнехт би пледирала за завръщането на Лафонтен в Берлин, без да го е съгласувала с Човека от Саар.

Някои техни другари са изнервени преди всичко поради това, че отново се говори по персонални въпроси малко преди федералния партиен конгрес в Ерфурт (21-23 октомври) – при тази среща те искат да се вземе решението за Основната програма на партията.

Парламентарната секретарка на Лявата фракция в Бундестага Дагмар Енкелман каза, че била малко учудена от предложението на Вагенкнехт. „Ине в партията и фракцията се споразумяхме да не водим в момента никакви персонални дебати. Ние искаме да приемем в Ерфурт една Програма, която е привлекателна за избирателите.”

Критично се изказа и Щефен  Бокхан, ръководителят на левицата в северната провинция Мекленбург-Предна Померания: „ Онези, които най-гръмко призовават за спокойствие и единство, точно те сега водят персоналния дебат, който уж не искали. Аз няма да участвам в това.”

По подобен начин се аргументира Тюрингският фракционен шеф на Левицата Бодо Рамелоу: „Сега става въпрос за нашия ерфуртски конгрес. Дискусия за възможни кандидатури за парламентарните избори не стои на дневен ред.” Той щял да се съгласи с една „успешна кампания” на Лафонтен и Гизи. „В миналото те бяха гарантите за нашия успех.”

Партийната председателка Гезине Льоч се изказа въздържано относно предварителната позиция на Вагенкнехт: "Моята концентрация е върху партийния конгрес в Ерфурт. Там искаме да приемем с голямо мнозинство основната си програма”, каза източната берлинчанка пред ШПИГЕЛ.

Лафонтен отново на ръководна позиция в Берлин? Някои другари биха приели такава стъпка за възможно най-неблагоприятния сигнал: „Ние имаме в партията други касндидати, които могат да поемат ръководните задачи, нямаме нужда от връщане към миналото”, един от водещите дейци на левицата, който не пожела да бъде назоваван.

Забележете, че всички изказващи се по въпроса са от източно-германската част на партия Левицата, т.е. от бившата Партия на демократичния социализъм, която наследи ГЕСП!

Те имат подобни генетични заложби, каквито и наследниците на нашата БКП в българското ляво пространство ...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5329241
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930